Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak sie zastanawiam dlaczego niektorzy kupują samochody BMW z silnikami 4 cylindrowymi.

Bo niektorzy nie znają sie zanim kupią.

Jakbym wtedy wiedział to co wiem teraz nie miałbym 1.8 a 2.8.

Dla mnie R6 to potęga.

Dziś mijał mnie civic r-type.

Co z tego że to ma kopyto jak wydaje z siebie dźwięk pierdziawko-miksera.

Opublikowano
Tak samo trochę żałuje. Tym bardziej, że gotówka była :mad2: Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :wink: Jak pomyśle, że mogłem zawsze kupić jakiegoś szrota R6 to moje skromne R4 nie jest takie złe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja kocham tez dzwiek R6 na niskich obrotach ... ja mam zamontowany tłumik basowy po poprzednim wlascicielu wiec jak ruszam czy jade, a jezdze ogolnie powolutku to słychac jak bym jechał czołgiem ... cos pieknego :D

ps. Tu jest piękny dzwięk .... czołgu. Ciekawe czy to 8 czy 12 cyl ... ale ja stawiam na 8. Co myslicie ?

http://s39.yousendit.com/d.aspx?id=1FZ369EIVPY200NUFE3EBUOEFV

Jeżeli to T34 to one miały V12 :) - widziałem :)

Mi się też podoba bardzo dźwięk mojego auta, jak powoli ruszam, tak I i II bieg do 2000-2300 obrotów :) Potem już słychać więcej wiatr niż silnik przy otwartych oknach.

Układ gwiazdy miał jeden plus... był płaski, a to w jego zastosowaniu w lotnictwie było ważne.

Idąc po ulicy zawsze się obejrzę, jak słyszę więcej niż 4 cylindry, nawet jeżeli to jest mercedes. Mimo wszystko nadal jest to żadkość, myślę, że w samochodach osobowych silniki R4 stanowią miażdżącą większość, nawet ponad 90% :(

Odnośnie silnika Vankla, to weźcie pod uwagę, że taka standardowa konstrukcja z dwoma wirującymi tłokami ma prawo na wolnych obrotach brzmieć, jak V12 (ze względu na liczbę odpałów/obrót) :)

Kai
Opublikowano

mysle ze wypowiedzi co niektórych są tendencyjne z przewagą na R6 - V12

a nie jest tak do końca.

Uwielbiam BMW za silnik, to fakt, sam mam R6 2.7, wydech standard i jest to dzwiek którego wiekszośc kierowców nigdy nie doświadczy.

Ale tutaj małe wtrącenie... wcześniej przedmówca powiedział że

A pozabijajcie się :)

...

B4 - nie wiem, po co się robi takie silniki, ani to brzmi, ani to wyważone,

...

B6 - jak B4,

V8 - równy, miarowy, ale jednak te odpały co 90 stopni robią wrażenie dwóch silników R4, podoba mi się, ale jednak wybrałbym R6 lub V12,

V10 - nie słyszałem, ale chciałbym usłyszeć, jak pracuje w M5 :)

....

Jestem obiektywny, uwielbiam moc, silniki, ten dźwięk... BMW :roll2:

Ale czy słyszałeś kiedyś Porsche które wkreca sie powyżej 6k swoim boxerem?.. nie...? to posłuchaj, wrażeń ci nie zabraknie, miałem okazje pojezdzić Porsche Carrera 4 z 92, uwierz mi ze przy tym co robi ten B6, R6 w bmw jest :| ... mały

Mam R6 w W116 SE, silnik nie rewelacyjny jak chodzi o moc, równiez chyba najmniej trwały ze wszystkich które MB wypuścił, ale jego dżwiek zostawia slad w psychice na długo... mało tego miałem wcześniej okazje jeździć W116 450 SEL V8 i powiem szczerze że nie brzmiał wcale sportowo, standard wydech ale jest to najprzyjemniejszy dzwiek w niesportowej jezdzie jaki słyszałem, V8 w BMW niestety nie brzmi tak ekscytująco

kolejny silnik, V10 - posłuchaj Vipera, to co wydaje z siebie ten samochód to marzenie, pomijam fakt ze to Dodge, jednak jego dźwiek powala, jestem pewien ze na 100% gdyby BMW wypusciło taki odgłos na rynek ten samochód byłby takim kultem jak E30...

no i na koniec V8 i V12 mercedesa z AMG polecam posłuchać, nic dodać nic ująć

jednak gdybym miał wybrać jeden z nich to pomimo basowego bulgotu Vipera, którego nie da sie nigdy w życiu zapomnieć jeżeli ktoś czuje bluesa wybrałbym B6 w Porsche

Wymieniam tylko to co słyszałem osobiście z zewnątrz jak i z kabiny w środku, może ferreri ma lepszy V12 niż wszystkie inne ale nie moge tego potwierdzić

Wiec Panowie... BMW to nie wszystko, są jeszcze inne genialne w sporcie firmy, R6 i V12 to tez nie wszystko

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

http://www.gimnastycy.pl/avatar.jpg

Opublikowano

Ech...genralnie R6 brzmi pieknie. Jeśli już znajde czas na przejażdzke swoją 320 to nie słucham muzyki. Cieszę ucho. Ale..tak samo podoba mi się R5 audi czy vw albo V6. Na czołowym miejscu jest V8 4.4 BMW.

Jednak dzwiekiem który mnie powala to silnik rajdówki S1600... :norty:

Renault Clio S1600

Suzuki Swift S1600

Miłego słuchania :P

Opublikowano

No kazdy ma swoje gusta, na ytemat ktorych dyskutowac się nie powinno, ale te Clio brzmi jak wiertarka podobnie brzmią dla mnie prawie wszystkie rajdówki), a drugi link nie dziala, ale sądząc po 'posturze Swifta to co to za potwór może tam siedzieć, chyba nic wiekszego juz nie wiejdzie?

:twisted2:

Z racji zawodu, dźwiekiem jaki mi się jeszcze podoba, to popiardywanie Syreny :mrgreen:

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jestem obiektywny, uwielbiam moc, silniki, ten dźwięk... BMW :roll2:

Ale czy słyszałeś kiedyś Porsche które wkreca sie powyżej 6k swoim boxerem?.. nie...?

Słyszałem porsche z bokserem (montują w porsche cokolwiek innego oprócz bokserów? może jakieś nowości, bo na chłodzenie cieczą się już zdecydowali), mi po prostu do gustu nie przypadł :)

Kai
Opublikowano

... montują w porsche cokolwiek innego oprócz bokserów?...

ano montowali R4 i V8

R4 - 924/944 i moze jeszcze w jakichś innych

V8 - 928/968

a obecnie to V6 I V8 W Cayenne

Cayenne słyszałem jak przejeżdzał obok, akurat sie zbierał i dzwiek musze powiedzieć całkiem miły, jednak to nie to samo co chrapiacy B6 na powietrze

swoja droga porsche tez sie ucywilizowal, ida na kase, to przypadłość naszych czasów...

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

swoja droga porsche tez sie ucywilizowal, ida na kase, to przypadłość naszych czasów...

Kasa rządzi światem :(

Kai
Opublikowano

czy ja wiem (chodzi mi o kwestie motoryzacji :) )

Porsche zawsze miało oddzielna filozofir na samochody, dlatego odniesli taki sukces

Mercedes tez zaslynal z jakosci, wyrobil sobie marke, koncept i tego sie trzymal

itd.. itd..

a teraz, patrzac ze Mercedes wypuszcza auto z napedem na przod, porsche pakuje V6 i V8... gdzies zniknal koncept samochodow, wszyscy dostosowuja wszystko zeby tylko jak najwiecej sprzedac, i generalnie wszedzie jezdzi to samo tylko w innym opakowaniu... ale cóż, tak chyba musi byc

Opublikowano
czy ja wiem (chodzi mi o kwestie motoryzacji :) )

Porsche zawsze miało oddzielna filozofir na samochody, dlatego odniesli taki sukces

Mercedes tez zaslynal z jakosci, wyrobil sobie marke, koncept i tego sie trzymal

itd.. itd..

a teraz, patrzac ze Mercedes wypuszcza auto z napedem na przod, porsche pakuje V6 i V8... gdzies zniknal koncept samochodow, wszyscy dostosowuja wszystko zeby tylko jak najwiecej sprzedac, i generalnie wszedzie jezdzi to samo tylko w innym opakowaniu... ale cóż, tak chyba musi byc

Racja .... dlatego starsze samochody sa piękne i kultowe. Niestety wieeeeelu nowym tego zwyczajnie brakuje.

Co do dzwieku tego czołgu to faktycznie V12 :P Dodam jeszcze jeden miepky dzwiek ... czyli silnik V8 General Motors .... montowany w polowie amerykańców dawnych czasow, czyli 5 litrow i 5,7 ..... MUZYKA :mrgreen:

www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano

Mc-Maxim

właśnie dzwięk v8 5-5,7 litra amerykańskiego staruszka też potrafi w głowie zawrócić

słyszałem kiedyś jeep-a model wiilis POEZJA 5.7l

Opublikowano
BMW ma najpiekniejszy dzwiek jaki slyszalem.. znajomy zapial ostatnio strumienice w 325i ! jadac w nocy wlaczaja sie alarmy w innych samochodach... piekna sprawa
Bayerische Motoren Werke !
Opublikowano

witam

zgadzam sie z mc-maxim-em, sam posiadam r6 i v8 oba w e32 i oba jak i kazdy z osobna brzmią jak zeus gromowładny!!!!!!!!

jednak kazdy jezdzi tym czym moze wiec troche szacunku co niektórzy powinni miec dla innych bo różne opinie tu widze.pozdro