Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
panowie mam pytanie może mi ktoś pomoże ile teraz celny ściąga za e39 3.0d w automacie sedan z 99 roku tak około bo wiadomo różnie to bywa bo nie wiem na ile się szykować Edytowane przez mariuszj0808
Opublikowano

Wejdz na stronę AXA direct tam zacznij wyliczac skladke i w miedzyczasie system wyliczy ci wartośc rynkową auta(wg audatexu)tyle mniej więcej mają w tabelach UC.widełki to bodaj -20% wartości z tabeli.A od tego oczywiście 18,3% akcyzy. :(

Od wejscia Polski do Unii import wewnątrzwspólnotowy nie jest objęty cłem płacisz tylko akcyze za pojemność silnika.

Opublikowano

dzięki , jak zwał tak zwał zapłacić trzeba bo mienia przesiedleńczego mi raczej nie uznają

trochę to krzywdzące bo ceny aut w UK są niższe a mi policzą według eurotaxu a nie angielskiego auto glass bo angielska wartość rynkowa to około 800f na umowie mam 700f a żeby auto zostało europejczykiem musiałem ponieść koszta około 5 tyś zł dobrze ,że do Wrony miałem blisko

Opublikowano
To jest tak ,jesli kwota na umowie miesci sie w widełkach UC minus bodajrze koszty sprowadzenia to policza ci od ceny na umowie,ja rok temu sprowadzałem auto gdzie na umowie miałem 8500euro a rynkowa wg eurotaksu(srednia dla modelu oczywiscie) była 45000PLN i policzyli mi od umowy a nie z tabeli.Inna sprawa że wszystkie papiery zrobili mi w agencji celnej przy urzedzie(koszt niewielki ok 60zł.) i tam mi pani agentka od razu sprawdziła czy sie zmieszcze bo miala dostep do tabel UC.
Opublikowano
Od sredniej wartosci auta mozna odjac 10-20% i tyle wpisac ale tez nie ma zasady czy to przejdzie. Zalezy od UC i humoru celnika.
Opublikowano

Zależy od UC. Od średniej wartości ok 20% można odjąć.

Mi kiedyś za Angola uznali moją cenę niższą o ~35% wg ich wyceny.

Opublikowano
wartość według angielskiego autoglass 800f a ax-y 9500 zł gdzie ja muszę zainwestować 5 tyś z haczykiem żeby to było lhd , musiał bym umowę przepisać na jakieś 7 tyś zł czyli 1400f
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
TInna sprawa że wszystkie papiery zrobili mi w agencji celnej przy urzedzie(koszt niewielki ok 60zł.) i tam mi pani agentka od razu sprawdziła czy sie zmieszcze bo miala dostep do tabel UC.

60 zł to niewielki koszt?????????? Te dokumenty wypełnia się w 5 minut i jest to proste jak konstrukcja cepa. Jeszcze rozumiem dać 20 zł jak ktoś się nie zna i nie chce mu się czytać instrukcji z gabloty, ale 60 zł????????

Opublikowano
TInna sprawa że wszystkie papiery zrobili mi w agencji celnej przy urzedzie(koszt niewielki ok 60zł.) i tam mi pani agentka od razu sprawdziła czy sie zmieszcze bo miala dostep do tabel UC.

60 zł to niewielki koszt?????????? Te dokumenty wypełnia się w 5 minut i jest to proste jak konstrukcja cepa. Jeszcze rozumiem dać 20 zł jak ktoś się nie zna i nie chce mu się czytać instrukcji z gabloty, ale 60 zł????????

Widzisz wszystkie tzn celne ,skarbowe vat,potrzebne kopie i opłata skarbowa(17 zyla) na konto UC. i za ok. pół godziny dokumenty od celnika w łapie,potem do kasy zapłacic akcyze,moim zdaniem warto popijając kawe zapłacic taką kwotę.To przy wartości auta np. 50 tys nic,ale jak wolisz sam to nie ma przymusu. :D

Pozdrawiam Jacek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla mnie 40 zł to dużo (bo odliczając od 60 zł 17 zł wniosek i jakiś tam koszt kserokopii), Wy może bogatsi jesteście. :) Wypisanie kilku rubryczek, które zajmuje góra 5 minut, nie jest problemem.

Inna sprawa, że ja to robię częściej i dla mnie 40 zł x ileś tam samochodów to się robi kwota.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
rzeczoznawca skasował 400zł za opinię a celny 500 zł akcyzy do tego jeszcze trochę opłat i wyjdzie cały proces około 2 tyś , wiecie co polska to nie kraj dla biednych ,opłaty związane z rejestracją to w moim wypadku kwota około 60% ceny auta o kosztach przekładki nie wspomnę aż się boje pomyśleć co handlarze targają do polski skoro opłaca się to im sprzedawać