Skocz do zawartości

e39 520i naprawa tylnego zawieszenia - wahacze, tuleje.. ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja robiłem przód u siebie właśnie na MS miał być Lem ale [budowa domu ] na tą chwilę zrobiłe 6700 km w 2 miesiące i złego słowa nie napiszę , do vectry c kolega założył i zrobił około 35 tkm na nich póżniej sprzedał auto
Opublikowano
Założone już są, zobaczymy jak to się sprawdzi , polatałem jeszcze po innych portalach, to ludzie chwalą części od MS .
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja zrobie test. Kupuje po 2 wahacze na stronę. Ostatnie oryginały się już skończyły. Jak nie wytrzymają 2xlat ok 50tys (producent daje do 80tus} to lecą na reklamację i nigdy więcej MS. Jeśli nie wytrzyma tych 50tys tzn ze to badziewie. Montaż na kołach z obciążeniem na soedzeniach tak jak się powinno robić by tuleje nie dostawaly po tyłku plus pełny zbiornik paliwa
Opublikowano
O, nie widziałem, że tutaj też jest dyskusja o MS. W skrócie - założyłem z konieczności cztery MS na przód. Trzy nie mają luzów i jeżdżą, jeden wczoraj wymieniłem na Lemfordera, po roku i ok. 30 tys. przebiegu. Luz na sworzniu był ogromny, absolutnie niedopuszczalny. Może miałem pecha, bo 3 z 4 nadal luzów nie mają, ale mimo wszystko daje to do myślenia.
Opublikowano

Wahacze przyszły i jeśli będą działać jak wyglądają to nie wróżę nic dobrego :mrgreen:

Wykonanie i waga w porównaniu do Lema jest odmienna na korzyść droższych. Ile wytrzymaja to czas a bardziej przebieg pokaże.

Opublikowano

Proste na przód i ten taki gięty na tył

Przy okazji wymiany amorkow tył (pękniete mocowanie to dolne) oryginały dalej trzymały sprawdzał mechanik i mam luzy na oryginalnych wahaczach niewielkie na sworzniach. Po demontażu pewnie się rozbuja. Na szarpachach potem z ciekawości byłem i nic nie widać luzów. To jest kolejny przykład ze na skp lepiej nie sprawdzać zawieszenia tylko na odciazonych kołach.

• 6 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Tym razem poległ prawy dolny wachacz , tu również luz jest z przejechanych kilometrów wynika że zrobiłem na tym zawiasie już 43tkm wachacze te wygięte banany chyba tak je zwą nie wykazują luzów , w między czasie zmieniałem łączniki stabilizatora i założyłem ms niestety masakra oba praktycznie w tym czasie po 8tkm
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam. Panowie pomocy. Mam pierwsze bmw w swoim życiu i do wymiany cała kompletna tylna oś/belka. moje pytanie - jaka ośka pasuje do modelu e39 520i sedan 1999r? czy może pasować od 523i lub 525i sedan?

bo wydaje mi się ze kombi i diesel nie pasuje. i czy ilość koni mechanicznych ma znaczenie na oś ?

Prosze o odpowiedź. pilna sprawa!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podaj 7 ostatnich znaków vin i określ dokładnie co masz do wymiany i dlaczego?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
GP10489. Chlop cofal powoli i najechal bokiem opony na zel-betonowy blok. Opona pękła, a os chyba sie skrzywila bo lewe tylne kolo jest skrecone w lewo. Mieszkam w niemczech i papiery z warsztatu co jest do wymiany mam w jezyku niemieckim a nie wszystko rozumiem... Dodalabym zdjecie jak to skrzywienie wyglada ale najpierw musze pokombinowac jak z telefonu wkleic tu fote
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wrzuć na jakiś hosting a później bezpośredni link wklej między nawiasy po kliknięciu na przycisk "Img".

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.