Skocz do zawartości

5xx prostownik/ładowarka do akumulatora, jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich, dzisiaj pytanie odnośnie prostownika/ładowarki do akumulatorów. :mrgreen:

Po przygodach z padniętym nowym akumulatorem, sprzedawca stwierdził, że do klocka o pojemności 100Ah stare prostowniki już nie za bardzo się nadają - mam taki na płytach selenowych, oraz drugi bardzo prosty konstrukcyjnie, za to z rozruchem (oba bez możliwości regulacji napięcia) - i polecił mi kupno czegoś nowszego, najlepiej z układem monitorującym parametry baterii.

I teraz pytanie co tu kupić, bo mam spory dylemat:

-mała uniwersalna ładowarka automatyczna, która może być podpięta do aku non-stop, i w razie potrzeby do podładowywać na bieżąco,

Tutaj 3 proponowane mi urządzenia, podobno naprawdę świetne:

-BOSCH C3 http://allegro.pl/prostownik-akumulatorowy-ladowarka-bosch-c3-6v-12v-i3755926540.html

-BOSCH C7 http://allegro.pl/prostownik-automatyczny-bosch-c7-ladowarka-krakow-i3709149475.html

-CTEK MXS 5.0 http://allegro.pl/ladowarka-prostownik-5a-ctek-mxs-5-0-eyelet-m8-i3723856946.html

Ewentualnie jakaś bogatsza stacja, z większym zakresem prądowym i płynną regulacją napięcia, ale za to bez rozruchu - tutaj niestety ceny od 500 w górę.

I teraz do pytanie do was, co byście polecili z tych w/w? Może macie jakieś inne propozycję?

Wszelkie sugestie i opinie mile widziane :wink:

Opublikowano
Witam.Ja mam właśnie tego BOSCH C3 z pierwszego linku i jestem jak na razie zadowolony,a mam go dopiero pół roku.Pytanie do czego potrzebujesz,bo jak szybko naładować,lub szybko uruchomić auto,to pewnie potrzebujesz czegoś innego.Ja mam też aku 100 ah i kupiłem ten prostownik z powodu długich przestojów auta.Pracuję za granicą i jak wyjeżdżam na miesiąc,to podłączam autko pod prostownik i mam spokój.Aku się ładuje (pokazuje to dioda),a jak jest pełny,to przechodzi w stan czuwania i jak znowu spadnie napięcie,znowu go doładuje.Ten prostownik nadaje się do ładowania motocykli i akumulatorów żelowych.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano (edytowane)

Ja polecam taką ładowarkę

http://allegro.pl/blackdecker-prostownik-elektroniczny-bdsbc20a-i3763999775.html

super sprzęt, jakość wykonania bardzo dobra, mam już pare lat i nigdy mnie nie zawiodła. Kupiłem po rozmowie z gościem z warsztatu car audio, przewalił sporo ładowarek i stwierdził że ta jest najlepsza w tej kasie. Mozna wziąć stówkę tanśzy model 10A, aczkolwiek ja mam 20stke

Edytowane przez dsvidoff
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi trzeba również taki prostownik który sam będzie monitorował stan akumulatora, i w razie potrzeby go doładowywał.

Ewentualnie jeśli zdarzy mi się kilka razy zrobić krótki przejazd, to żeby przez noc uzupełnił braki prądu.

Prostownik o ciągłym prądzie ładowania 20A i rozruchu 200A już mam, ale to jest stary i prosty dziadek, bał bym się go zostawiać np na noc podłączonego do auta.

A każdorazowo wyciągać z bagażnika kloca 100Ah do ładowania to trochę nie bardzo...

Opublikowano
ten Black Decker ma funkcje wyłączenia po naładowaniu, spokojnie zostawiałem na noc podłączoną do aku. Ona jest w pęłni automatyczna
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko cena troszkę wysoka, a parametry i funkcje wyglądają podobnie.

Tylko zaznaczam, zwykłe prostowniki posiadam, awaryjny rozruch także, potrzebuję coś co będzie czuwać nad moją bateryjką.

Dlatego myślę nad tymi małymi bączkami, ten B&D posiada tylko większy amperaż, nie pisze ile amper podaje w trakcie rozruchu.

Mój ma 200A rozruchowego, ale to kloc 3x większy, nie sądzę że ten ma więcej.

Opublikowano
chcesz do kontroli akumlatora i ewentualnego podładowania to ta co podalem jest w sam raz. Nie wiem ile podaje w trakcie rozruchu ale piszesz że masz drugą z rozruchem więc ten parametr chyba jest mniej ważny. jak mówiłem jest wersja 100 zł tansza która też się sprawdzi do monitorowania i ewentualnego podładowania akumulatora
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie, dlatego zastanawiam się, czy jest sens zapłacić prawie 2x więcej, skoro i tak korzystał będę tylko z podtrzymania, funkcji rozruchu i tak pewnie nie będę używał.
Opublikowano
ta mniejsza Deckera kosztuje około 260 zł, te co podaleś od 188 do 336 więc cenowo wychodzi mniej więcej po środku, ja jestem z niej bardzo zadowolony, a wybierzesz jak uważasz
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poczekam, może ktoś jeszcze się wypowie.

Nie ukrywam, że większe zaufanie mam np do BOSCHa, niż do B&D.

Poczytałem za to na necie o CTEKu, i widzę że sporo osób go zachwala. :?:

Opublikowano
Ja z mojego BOSCH-a jestem bardzo zadowolony.Leży sobie w bagażniku,podtrzymuje funkcje życiowe auta i jak wracam,to mam spokojną głowę ,że odpali i aku naładowany na fula.Tu masz cenę 188 pln,a ja w sklepie dałem 250 pln.
niema nic lepszego niż BAWARKA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A więc dokonałem już zakupu ładowarki.

Padło na CTEKa, którego dostałem taniej niż boscha, dzięki uprzejmości mojego znajomego. :cool2:

Na razie za dużo powiedzieć o nim nie mogę, ale ale moją wyrypaną centrę naładowało do pełna (sprawdzana testem, ok 95%). :mrgreen:

Teraz będę chciał zrobić testa i zapodać jakiś starszy zmęczony akumulator, i zobaczyć czy ctek sobie z nim poradzi.

W razie czego dam znać co wyszło :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szczerze mówiąc, to nie ufam takim biedrnonkowym i lidlowym sprzętom za parędziesiąt złotych.

Widziałem na własne oczy wybuchający od przeładowania akumulator, i nie chciał bym żeby to nastąpiło w moim samochodzie pod moją nieobecność.

Po prostu zraziłem się to takiej chińszczyzny. :roll:

Opublikowano
Ja posiadam tą lidlowską ładowarkę,akurat używam jej do ładowania baterii w moto i spisuje Się dosyć dobrze. Raz podłączałem też auto i wszystko śmigało jak należy, po naładowaniu aku, przechodzi w tryb "konserwacji" więc nie ma możliwości przeładowania. Na forum motocyklowym zbiera dobre opinie,za 60 zł nic lepszego Się nie kupi. A chińszczyzna siedzi w prawie każdym urządzeniu :mrgreen: dlatego trefny towar może trafić Się każdemu
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadzam się, teraz większość elektroniki to chińskie badziewie, ale nadal sporo renomowanych marek zamawia stamtąd tylko podzespoły, a montaż organizują sobie sami.

Więc nadal jest między jednym a drugim przepaść jakościowa.

Z tego co się orientuję, to Ctek jest akurat szwedzki, i tam go też składają.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ctek wygrał w ostatnim teście prostowników w ostatnim Motorze. Polecam, bardzo obszerny test 8 prostowników :)

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W moim teście też wygrał, akumulator który był padnięty na amen odsiarczył i naładował, normalnie w szoku jestem :shock: