Skocz do zawartości

Kontrolka airbag pomimo fabrycznego braku poduszek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Planuję zakup BMW, byłem dziś oglądac, jednak nie pasują mi 2 rzeczy. Pierwsza to kontrolka od okładzin hamulcowych, ale to pewnie czujnik/kabel lub poprostu klocki do wymiany. Bardziej martwi mnie kontrolka AIRBAG ktora cały czas się pali, pomimo że auto poduszek nie ma. Czy może być tak , że zegary czy coś innego szwankują, czy mam skreślić od razu ten samochód ?

Silnik to 2.0 vanos , trochę się poci w okolicach vanosa, ale to norma. Auto jest z 92 roku. Ile ten silnik może spalać benzyny przy oszczędnej jeździe ? Dodam że LPG brak.

Pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej podłączyć auto pod komputer.

Napisz jakie to auto-coś więcej o nim.

BMW bez żadnej poduszki?Nawet pasażera?

Opublikowano

No tak, kierownica bez poduszki. Dziś ją kupiłem. Musiałem wracać bez klocków w lewym kole przednim, w dodatku pompa od wspomy dała dupy bo wspomy brak a wyje niemiłosiernie. Pod komputer podlącze w przyszłym tygodniu bo znajomy wraca z urlopu i mi podepnie. Rocznik 92. Dam zdjęcia z ogłoszenia , widać tam kierownice i schowek pasażera.

http://img01.tablica.pl/images_tablicapl/110265215_2_1000x700_bmw-e36-20-xenon-dodaj-zdjecia.jpg

http://img02.tablica.pl/images_tablicapl/110265215_4_1000x700_bmw-e36-20-xenon-motoryzacja.jpg

http://img01.tablica.pl/images_tablicapl/110265215_5_1000x700_bmw-e36-20-xenon-kujawsko-pomorskie.jpg

Ogólnie silnik 2.0 z vanosem żwawo się zbiera. Dałem 2900. Zero rdzy, klocki nowe założone, małe problemy z wcisnieciem tego niedzialajacego tłoczka były, ale prasa i wd40 wkońcu go ruszyły. Opłacało się ?

S242A FAHRERAIRBAG MIT SERIENKRANZ(PUR) Kierownica z poduszką powietrzną

S400A SCHIEBE-HEBEDACH, MECHANISCH Dach przesuwno-uchylny obsług. ręcznie

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S510A LEUCHTWEITENREGELUNG ABBLENDLICHT Regulator zasięgu świateł

S654A BMW BAVARIA C III Radio Bavaria C III

S690A CASSETTENHALTERUNG Uchwyt kasety

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy/Austria

S848A ERWEITERTER KABELBAUM Rozszerzona wiązka kabli

/a jednak poducha jedna była. Wystarczy teraz kupno kierownicy z poduszką i będzie ok , czy mogą być uszkodzone również czujniki po wystrzale ? Jaka nowsza kierownica z e36 pasuje do mojego ?

Opublikowano
Kierownica kazda- kwestia tego czy masz przykrecana nakretka czy sruba, jaka masz taka musisz szukac. Mozliwe ze samo podlaczenie i wykasowanie bledow wystarczy, ale moga byc czujniki pod maska do wymiany albo czujnik obciazenia pod fotelem
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano
Gdzie znajdują się czujniki uderzeniowe ? Poszukam i zobacze czy takie w ogóle się znajdują , i jak się ma sprawa z taśma od airbag ? Jest ona z kierownicą i wystarczy znalezienie i podpięcie jakieiś kostki czy jak ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale wynajdujecie problemy :nienie:

Kup kierownicę z poduchą załóż i na komputer bo ona sama nie zgaśnie.

A nawet jak będzie coś więcej to komputer pokaże co,bo popatrzeć to sobie na ładną dziewczynę można :D

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Dokladnie tak jak mowi kolega wyzej, jak poducha byla to bedzie i wtyczka po zdjeciu kierownicy, watpie zeby komus sie chcialo wywalac te kable jak nawet nie chcialo sie zegarow wyjac zeby wyjac zarowke z kontrolki. Czujniki to takie male pomaranczowe kostki pod maska przy kielichach po jednej i drugiej stronie samochodu
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano
Macie racje. Najpierw poduszka i pod komputer. Nie chodzi mi o wynajdywanie problemów nie wiadomo skąd tylko o chęć pomocy jakby sama poduszka nie wystarczyła, Bo skoro tam była to coś musiało się z nią stać może się okazać że jest powypadkowy wtedy prawdopodobnie naciągły się też napinacze. Lepiej wyjąć żarówkę niż jak było w moim przypadku sprzedający napchał silikonu do kontrolek ASC i od poduszek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niekoniecznie musiał być jakiś wielki dzwon.Być może kierownica była wymieniona bo komuś się nie chciało obszywać starej kierownicy, a jest więcej niż pewne, że w tak wiekowym aucie skóra wyglądała na niej jak szmata.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Jak najbardziej może tak być nie mówię że nie. Po prostu napisałem co może dolegać w razie w Jakby sama kierownica nie wystarczyła. :) Bo różnie to bywa Tak jak napisałeś jest to wiekowe autko i różne przygody mogły mu się przydarzyć
Opublikowano
Czujniki pod maską są. W poniedziałek zamówię kierownice i zobacze co i jak. Widzę kolega wyżej również z Płocka , może masz interfejs do podłączenia, lub polecasz jakiś dobry i tani warsztat ?