Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam e46 coupe, m54b22.

Od około 3ch dni, kiedy jeżdzę, średnio co 2-3 minuty komputer pika 3 razy (lekko mniej niż sekunda odstępu pomiędzy piknięciami).

Co to może oznaczać?

Ma ktoś może gdzieś rozpiskę co oznaczają poszczególne podobne sygnały dźwiękowe?

szukam info na ten temat i doczytałem się nawet czegoś takiego:

Three beeps means one of the following:

- headlight fluid is getting low

- brake rotor lubricant needs replacing

- you accidentally pressed MEMO on the obc

lub że to może być nawet uszczelka pod głowicą..

Jako coś dziwnego, wczoraj byłem na stacji, zatankowałem no i wyjeżdzam ze stacji..

jedynka zapięta, daję gazu, wrzucam 2 - i w momencie wrzucenia 2jki akurat zaczęło te 3 razy pikać - i w tym momencie pikania, gaz wciśnięty aby na tej 2jce jechać, na czas trwania tych 3ch krótkich piknięć - auto się przydławiło.. wtf?

ps. to nie sygnał zbliżającej się pełnej godziny - ponieważ pika średnio co 2-3 minuty.

Opublikowano
Taki luźny trop - może ma to jakieś powiązanie z temperaturą zewnętrzną? U mnie piszczy, ale tylko jak temperatura zejdzie poniżej bodajże 3 stopni.
Opublikowano

ale piszczy tylko raz po odpaleniu lub w czasie jazdy jeśli temperatura spadnie do 3 stopni. Jeśli chodzi o sygnał temperatury.

jak ci wskazuje temperature ? pokazuje poprawnie i pika jak jest zimno ?

szukam
Opublikowano
sprawdź czy ręczy dobrze spuściłeś ;) możesz mieć luźny pierwszy ząbek, i przy zmianie biegów zahczasz o ten ręczny kurtką, rączka sie lekko poniesie, czujnik odczyta ze ręczy jest zaciągnąwszy .... i masz wtedy pikanie.
Opublikowano
Taki luźny trop - może ma to jakieś powiązanie z temperaturą zewnętrzną? U mnie piszczy, ale tylko jak temperatura zejdzie poniżej bodajże 3 stopni.

wiesz... mooożee.... jakby tak pomyślał to mniej więcej od momentu zaczęcia się tego pikania jest zimno... ale nawet w takim przypadku, nie powinno to pikać powiedzmy raz po odpaleniu auta, ewentualnie raz co jakiś czas? A nie co 2-3 minuty jak teraz?... przecież to za przeproszeniem kurwicy można dostać od tego.. :P

ale piszczy tylko raz po odpaleniu lub w czasie jazdy jeśli temperatura spadnie do 3 stopni. Jeśli chodzi o sygnał temperatury.

jak ci wskazuje temperature ? pokazuje poprawnie i pika jak jest zimno ?

no czyli tak jak kolega napisał, też tak myślę, że powinno pikać raz...

"w czasie jazdy" - czyli przez całą jazdę miałoby pikać? Bo właśnie tak jest.. :/ i strasznie mnie to denerwuje..

temp wskazuje dobrze.. jutro na 100% zweryfikuję temperaturę jaką pokazuje auto (jak stoi przed budynkiem gdzie pracuję) z zewnętrznym termometrem takim na budynku i dam znać..

sprawdź czy ręczy dobrze spuściłeś ;) możesz mieć luźny pierwszy ząbek, i przy zmianie biegów zahczasz o ten ręczny kurtką, rączka sie lekko poniesie, czujnik odczyta ze ręczy jest zaciągnąwszy .... i masz wtedy pikanie.

ręczny do końca opuszczony, ale jutro przyłożę do tego dodatkową uwagę jak będe jechać do pracy.. Tylko z innej beczki: na desce nic nie wyświetla o ręcznym..

i takie pytanie z innej beczki: może to mieć jakiekolwiek powiązanie z przepalonym ringiem? Bo akurat też mi się ring przepalił.. I pokazuje błąd prawej lampy (choć lampa świeci normalnie, nie świeci tylko ring, ale pokazuje na desce prawą lampę)

Opublikowano

nie wiem czy można zakodować w NCS taką funkcje że auto pika jak jest błąd żarowki ale kto wie. Może masz coś takiego włączone :D

A jakiś dodatkowy alarm masz założony czy coś ?

szukam
Opublikowano

alarmu dodatkowego nie ma..

temperatura: jest ok, pokazuje dobrze. Żeby się przyczepić to być może błąd w granicy 05 - 1 stopnia (na minus, tzn powiedzmy, że było 1 stopień, a pokazuje 0)

ręczny się nie zaciąga. sprawdziłem..

Any ideas?

Opublikowano

Osobiście nie słyszałem ani nie spotkałem się z "pikaniem" deski rozdzielczej w E46 bez dodatkowego oznaczenia świetlnego np. spadająca temperatura. Nie wiem czy "pika" np. przy niskim poziomie oleju, zużytych klockach, przekroczonej inspekcji, no ale to pewnie raz by sobie piknęło i do czasu usunięcia usterki więcej by nie pikało tylko kontrolka by się paliła. Chyba, że jest gdzieś zwarcie albo czujnik jakiś niedomaga i wysyła jakieś sygnały niezidentyfikowane.

Powiedz mi czy masz radionawigację, czy zwykłe radio? W mojej radionawigacji o ile się nie mylę da się ustawić limit prędkości i przy przekraczaniu tego limitu chyba będzie sygnalizować dźwiękiem. Jutro to sprawdzę i dam znać, bo nie jestem pewien czy to w BMW było czy Audi.

Opublikowano

jesli jest navi jest taka opcja przekroczenia limitu i wtedy pika.

a jak pika to na wyswietlaczu tam gdzie godzine jest to pokazuje cos czy nic?

moze jakis filmik nagraj jak to wyglada bedzie łatwiej

Opublikowano

navi nie mam, radio fabryczne zmienione na alpine 9835r..

Jako ciekawostkę podam, że cały czas pika, a wczoraj zajechałem na parking, nie gasiłem samochodu i stałem około 1.5 metra od samochodu, okno miałem otworzone więc słyszałem - pikało cały czas co sekundę.. pik pik pik pik pik pik pik (ileśtam razy, z 5-8 razy) po czym taki dźwięk, takie "trututu" :D hahah ale to brzmi ale mam nadzieję, że ktoś kojarzy o co mi chodzi :D

Ni h.ja nagram i Wam wrzuce :P

@piotrek: jedyne "oznaczenie" które pojawiło mi się mniej więcej - z zaznaczeniem, że mniej więcej bo dokładnie nie kojarzę czy pikanie zaczęło się od tego - to oznaczenie przepalonej lampy prawej przód, przepalił mi się ring (a bardziej prawdopodobne, że przetwornica, w poniedziałek zamieniam więc dam znać).. Ale już raz miałem przepaloną przetwornice i wtedy nie pikało....

Opublikowano

PDC fabryczne..

odstraszacza na zwierzęta nie mam..

dziś nagram i wrzucę filmik. spróbuję też znów wysiąść z auta i żeby zaczęło pikać tak jak wcześniej opisałem..