Skocz do zawartości

potrójny sygnał dźwiękowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam e46 coupe, m54b22.

Od około 3ch dni, kiedy jeżdzę, średnio co 2-3 minuty komputer pika 3 razy (lekko mniej niż sekunda odstępu pomiędzy piknięciami).

Co to może oznaczać?

Ma ktoś może gdzieś rozpiskę co oznaczają poszczególne podobne sygnały dźwiękowe?

szukam info na ten temat i doczytałem się nawet czegoś takiego:

Three beeps means one of the following:

- headlight fluid is getting low

- brake rotor lubricant needs replacing

- you accidentally pressed MEMO on the obc

lub że to może być nawet uszczelka pod głowicą..

Jako coś dziwnego, wczoraj byłem na stacji, zatankowałem no i wyjeżdzam ze stacji..

jedynka zapięta, daję gazu, wrzucam 2 - i w momencie wrzucenia 2jki akurat zaczęło te 3 razy pikać - i w tym momencie pikania, gaz wciśnięty aby na tej 2jce jechać, na czas trwania tych 3ch krótkich piknięć - auto się przydławiło.. wtf?

ps. to nie sygnał zbliżającej się pełnej godziny - ponieważ pika średnio co 2-3 minuty.

Opublikowano
Taki luźny trop - może ma to jakieś powiązanie z temperaturą zewnętrzną? U mnie piszczy, ale tylko jak temperatura zejdzie poniżej bodajże 3 stopni.
Opublikowano

ale piszczy tylko raz po odpaleniu lub w czasie jazdy jeśli temperatura spadnie do 3 stopni. Jeśli chodzi o sygnał temperatury.

jak ci wskazuje temperature ? pokazuje poprawnie i pika jak jest zimno ?

szukam
Opublikowano
sprawdź czy ręczy dobrze spuściłeś ;) możesz mieć luźny pierwszy ząbek, i przy zmianie biegów zahczasz o ten ręczny kurtką, rączka sie lekko poniesie, czujnik odczyta ze ręczy jest zaciągnąwszy .... i masz wtedy pikanie.
Opublikowano
  • Autor
Taki luźny trop - może ma to jakieś powiązanie z temperaturą zewnętrzną? U mnie piszczy, ale tylko jak temperatura zejdzie poniżej bodajże 3 stopni.

wiesz... mooożee.... jakby tak pomyślał to mniej więcej od momentu zaczęcia się tego pikania jest zimno... ale nawet w takim przypadku, nie powinno to pikać powiedzmy raz po odpaleniu auta, ewentualnie raz co jakiś czas? A nie co 2-3 minuty jak teraz?... przecież to za przeproszeniem kurwicy można dostać od tego.. :P

ale piszczy tylko raz po odpaleniu lub w czasie jazdy jeśli temperatura spadnie do 3 stopni. Jeśli chodzi o sygnał temperatury.

jak ci wskazuje temperature ? pokazuje poprawnie i pika jak jest zimno ?

no czyli tak jak kolega napisał, też tak myślę, że powinno pikać raz...

"w czasie jazdy" - czyli przez całą jazdę miałoby pikać? Bo właśnie tak jest.. :/ i strasznie mnie to denerwuje..

temp wskazuje dobrze.. jutro na 100% zweryfikuję temperaturę jaką pokazuje auto (jak stoi przed budynkiem gdzie pracuję) z zewnętrznym termometrem takim na budynku i dam znać..

sprawdź czy ręczy dobrze spuściłeś ;) możesz mieć luźny pierwszy ząbek, i przy zmianie biegów zahczasz o ten ręczny kurtką, rączka sie lekko poniesie, czujnik odczyta ze ręczy jest zaciągnąwszy .... i masz wtedy pikanie.

ręczny do końca opuszczony, ale jutro przyłożę do tego dodatkową uwagę jak będe jechać do pracy.. Tylko z innej beczki: na desce nic nie wyświetla o ręcznym..

i takie pytanie z innej beczki: może to mieć jakiekolwiek powiązanie z przepalonym ringiem? Bo akurat też mi się ring przepalił.. I pokazuje błąd prawej lampy (choć lampa świeci normalnie, nie świeci tylko ring, ale pokazuje na desce prawą lampę)

Opublikowano

nie wiem czy można zakodować w NCS taką funkcje że auto pika jak jest błąd żarowki ale kto wie. Może masz coś takiego włączone :D

A jakiś dodatkowy alarm masz założony czy coś ?

szukam
Opublikowano
  • Autor

alarmu dodatkowego nie ma..

temperatura: jest ok, pokazuje dobrze. Żeby się przyczepić to być może błąd w granicy 05 - 1 stopnia (na minus, tzn powiedzmy, że było 1 stopień, a pokazuje 0)

ręczny się nie zaciąga. sprawdziłem..

Any ideas?

Opublikowano
  • Autor
nikt nie ma żadnych sugestii gdzie szukać przyczyny tego pikania? :/
Opublikowano
Nie wiem, chyba pozostało podpięcie pod komputer.
Opublikowano

Osobiście nie słyszałem ani nie spotkałem się z "pikaniem" deski rozdzielczej w E46 bez dodatkowego oznaczenia świetlnego np. spadająca temperatura. Nie wiem czy "pika" np. przy niskim poziomie oleju, zużytych klockach, przekroczonej inspekcji, no ale to pewnie raz by sobie piknęło i do czasu usunięcia usterki więcej by nie pikało tylko kontrolka by się paliła. Chyba, że jest gdzieś zwarcie albo czujnik jakiś niedomaga i wysyła jakieś sygnały niezidentyfikowane.

Powiedz mi czy masz radionawigację, czy zwykłe radio? W mojej radionawigacji o ile się nie mylę da się ustawić limit prędkości i przy przekraczaniu tego limitu chyba będzie sygnalizować dźwiękiem. Jutro to sprawdzę i dam znać, bo nie jestem pewien czy to w BMW było czy Audi.

Opublikowano

jesli jest navi jest taka opcja przekroczenia limitu i wtedy pika.

a jak pika to na wyswietlaczu tam gdzie godzine jest to pokazuje cos czy nic?

moze jakis filmik nagraj jak to wyglada bedzie łatwiej

Opublikowano
  • Autor

navi nie mam, radio fabryczne zmienione na alpine 9835r..

Jako ciekawostkę podam, że cały czas pika, a wczoraj zajechałem na parking, nie gasiłem samochodu i stałem około 1.5 metra od samochodu, okno miałem otworzone więc słyszałem - pikało cały czas co sekundę.. pik pik pik pik pik pik pik (ileśtam razy, z 5-8 razy) po czym taki dźwięk, takie "trututu" :D hahah ale to brzmi ale mam nadzieję, że ktoś kojarzy o co mi chodzi :D

Ni h.ja nagram i Wam wrzuce :P

@piotrek: jedyne "oznaczenie" które pojawiło mi się mniej więcej - z zaznaczeniem, że mniej więcej bo dokładnie nie kojarzę czy pikanie zaczęło się od tego - to oznaczenie przepalonej lampy prawej przód, przepalił mi się ring (a bardziej prawdopodobne, że przetwornica, w poniedziałek zamieniam więc dam znać).. Ale już raz miałem przepaloną przetwornice i wtedy nie pikało....

Opublikowano
Nie masz czasem dołożonego jakiegoś dziwnego parktronika albo czegoś? :] Obstawiam, że te dźwięki produkuje coś niefabrycznego zamontowanego do auta.
Opublikowano
Nie masz zamontowanego jakiegos odstraszacza na zwierzeta?
Opublikowano
  • Autor

PDC fabryczne..

odstraszacza na zwierzęta nie mam..

dziś nagram i wrzucę filmik. spróbuję też znów wysiąść z auta i żeby zaczęło pikać tak jak wcześniej opisałem..