Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam 530d kombi 2003 r.

Dziś jak byłam zmienić opony zauważyłam z panem co mi jej zmieniał, że mój prawy tył niżej stoi (na oko jakieś 2 cm).

Wcześniej jakoś tego nie zauważałam. Znajomy powiedział mi, że to bardzo częsty przypadek w tych samochodach i żebym się nie przejmowała.

Ja jednak myślę, że jest coś nie tak, z uwagi na to że opona po tej stronie jest dwa razy bardziej zużyta niż ta po stronie lewej- co prawda jest równomiernie zużyta, ale o wiele bardziej (opona lewa: ok. 5,5 mm bieżnika, opona prawa ok. 2,8 mm)

Czy ktoś z Was wie w czym tkwi problem i czy został on jednoznacznie zdiagnozowany? Trochę poszukałam na forach o tym problemie, ale nic konkretnego- tyle opinii ilu wypowiadających się.

Sprężyny i amorki są na pewno ok- samochód na 100% nie był bity w to miejsce.

Ma ktoś z Was jakiś pomysł? Pytam, ponieważ zanim wybiorę się do mechanika, który powymyśla mi niestworzone rzeczy to wolę się coś dowiedzieć.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Sprężyny i amorki są na pewno ok

skąd ta pewność ?

sprężyny lubią pękać na samej górze

czasami nawet po wyjęciu nadkola tego nie widać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przed zimą sprawdź sobie zbieżność, może się rozjechała, i będzie darło oponę.

A na śliskim poczujesz jak będzie źle ustawione.

Opublikowano
ja mialem cos takiego to sanki mi pekly przy duzej gumowej tuleji pospawali i po sprawie
Opublikowano
Bardzo mozliwa tuleja plywajaca do zmiany. Jesli jest juz martwa to zbieznosci i katow tez nie bedzie trzymac i moze stac nizej troche ta strona. Nie rzuca tylem? Jak auto sie prowadzi w ogole? Tuleje bardzo czesto daja taki objaw a zwlaszcza z prawej strony gdzie siedzi akumulator dosyc cieczki w koncu.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

prowadzi się ok, bez żadnych problemów

a może to coś z nivo jest nie tak...

sama nie wiem...

w przyszłym tygodniu podjadę do mechanika- może coś poradzi...

Opublikowano
prowadzi się ok, bez żadnych problemów

a może to coś z nivo jest nie tak...

sama nie wiem...

w przyszłym tygodniu podjadę do mechanika- może coś poradzi...

A jak masz nivo to tez mozliwe ale najlepiej zeby ktos z nivo sie tu wypowiedzial jeszcze na co patrzec i czego szukac. Zanim pojedziesz do mechanika to dobrze zebys wiedziala jak najwiecej. Niestety jak "fachowiec" widzi kobiete to usiluje jej wmowic nie istniejace awarie tylko zeby wydoic z kasy. Nie wiem na ile jestes zorientowana w zwieszeniu. Zobacz sobie na wszelki na realoem jak wyglada Twoje to zawsze bedzie trudniej Cie zrobic w bambuko :cool2:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Ja mam podobnie, tyle, że u mnie prawa strona tył jest trochę wyżej, znaczy opada lewa strona. Nie widać tego bardzo, ale jak się przyjrzeć lepiej. Z tego co mechanik mi powiedział to jest wina poduszki Nivo własnie. Jedna była wymieniana, a druga nie. Co do tulei tylnej belki to mam wyj..ne i nie wymieniałem jeszcze, jak wymienie, to dam znać czy coś się poprawiło :D
E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D