Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Niestety 2 tyg temu pęknoł mi wał korbowy w silniku 320d m47.Samochodem dojechałem do mechanika.Po oględzinach

mechanik stwierdził ze wał jest lekko pęknięty.Zamierzam kupic goły słupek(ten sam silnik)czy w poprzednim koło dwumasowe może być uszkodzone?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę ,że pękających wałów ciąg dalszy :duh:

Jeszcze trochę i silników zabraknie na zmianę .

Opublikowano

Jak dla mnie wal nie peka sam z siebie. Jak robilem swoje m47 na 200KM to wszyscy obawiali sie o wal....jezdza juz pol roku i jakos nic mi sie nie urwalo.

Moja teroria jest taka - wal nie peknie jesli nie zostanie uszkodzony mechanicznie, nie odksztalci sie itp...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Panowie a die sie jakos sprawdzic historie serwisowa auta? Jak kupowałem to nie dostałem zadnej ksiazki itp a silnik mialem dlubany na bank w de ...
Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

Kolego,

W kazdym autoryzowanym serwisie po nr VIN sa w stanie to sprawdzic. Nie pamietam ile to kosztuje - chyba 70 PLN.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Przebieg (niby 228tys)Uważam że wał pękł z mojej winy,ponieważ silnik pewnego czasu był dość mocno katowany. :mad2:

najpierw zaczeły odzywać się panewki.przy przyśpieszaniu silnik miał metaliczne stuki.

Opublikowano
chciałbym jeszcze dodac że auto było porządnie bite z przodu.Więc to mogła być druga możliwa przyczyna.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Guzik prawda z takimi teoriami że jak drży pedał sprzęgła to dwumas do wymiany. Ja miałem podobną sytuację, że dwumas do wymiany i sprzęgło bo drży, turbawka do wymiany bo jest lekko zaolejona itp. to są pseudo mechanicy, którzy nie mają zielonego pojęcia o BMW albo chcą naciągnąć klienta. Jeżdżę do tej pory i na programiku od TC i nic się nie dzieje.