Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj coś sie zrobiło bebe :?

Wracajac do domu zapaliła sie kontrolka ABS zaraz potem zgasło radio w aucie i wyzerowało zegarek . Więc sie zatrzymaliśmy aby zobaczyć co jest grane. Dobrze że byłem prawie pod samym domem bo już nie mogłem go odpalić . Aku padł ale po dłuższej chwili czekania ledwo załapał :? Kontrolka od ładowania gaśnie niestety efektu ładowania nie widać bo szybko z bateri prąd ucieka. Co jest grane panowie :?: :?:

Opublikowano
sprawdz! 1-pasek 2-legulator napiecia w alternatorze 3- alternator 4- kable doprowadzajace do alternatora i akumulatora masa jest bardzo wazna oczywiscie + tez!!!!!!!!!
Opublikowano
mialem to samo u siebie tydzien temu :D :D

w moim przypadku byly to wytarte pierscienie w alternatorze, no i przy pkazji wymienilem regulator na nowy "HELLA" oraz pasek dla swietego spokoju.

napewno sam sobie poradzisz.

to powiedz przyjacielu gdzie coś takiego dostane (tak w razie potrzeby) :wink:

Opublikowano
Dzisiaj przed południem zaprowadziłem furkę do firmy która zajmuje profesjonalnie regeneracją rozruszników i alternatorów wszelkiego rodzaju. Zrobili pomiary ładowania stwierdzając przy tym jego całkowity brak :| Mają za sklepem serwis mechaniczny więc zostawiłem tam auto do środy . Jak odbiorę to napisze co jak i za ile :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To parę dni... sporo. Albo mają tyle roboty, albo im to tak mozolnie idzie. Niestety wymianę pierścieni czy łożysk samemu w garażu jest ciężko zrobić, nie twierdzę, że niemożliwe, ale ja nie robiłem, tylko też oddałem do zrobienia.

Odnośnie samego ładowania, to lampka zaświeca się w przypadku kompletnego jego braku. Jeżeli są jakiekolwiek "przebłyski" prądu w kierunku akumulatora, to ona się już nie zaświeci. Warto właśnie zwracać uwagę na lampkę ABS, bo to właśnie ten układ jako pierwszy diagnozuje spadek napięcia poniżej 10V.

Kai
Opublikowano

Witam Zielonego. Ja stawiałbym na regulator. Miałem taki sam przypadek , najpierw zgasło radio , potem nawiewy , a potem kierunków brak. Kontrolka ładowania milczała ( nie swieciła ). Po wyjęciu regulatora ( razem z alternatorem w 5.0 jest bieda dostać się do czegokolwiek) okazało się że scotek się nie stwierdza.Wymieniłem na nowy upchnołem w aucie i wszystko jest oki.

Napisz co znalezli u Ciebie.

Pozdrawiam Zieloną rodzinke Kanap.

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie wskazań kompa przy teście nr9(sprawdzenie ładowania),czy to normalne że w czasie jazdy napięcie skacze w przedziale od 12.9 do 13.84 a na wolnych obrotach wskazuje 13.99,spadek jest największy przy obciążonym silniku(jazda pod górę)?

Opublikowano (edytowane)

Odebrałem tzn. moja druga połowa ... Na paragonie mam wyszczególnioną wymiane :

-łozysko szt.1 =35,00

-łożysko szt.1 =17,00

-komutator =20,00

-regulator napięcia =35,00

- robocizna =100,00

razem 207,00 pln

Wydaje mi sie że cena jest w normie ale czy wszystkie wymienione części faktycznie są moje :?:

http://img159.imageshack.us/img159/6902/pic016042bv.jpg

Edytowane przez zielony
Opublikowano

Przerabiałem to u siebie dokładnie to samo zaraz po kupnie samochodu.

Tylko że u mnie zrobiło się to w Krakowie i tam kupiłem nowy akumulator i na nim do Częstochowy dojechałem :D

Zastanawia mnie dlaczego jak i u mnie i u ciebie nie zapaliła się kontrolka która informuje ze nie ma ładowania.....

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

Padnięty regulator napięcia daje jeden klasyczny objaw - włączasz stacyjkę, ale lampka kontrolna ładowania w ogóle się nie zapala :shock: To samo po odpaleniu silnika.

Czasem to może być przepalona żarówka kontrolki, ale statystycznie o wiele częściej sprawcą jest regulator.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).