Skocz do zawartości

SWAP silnika a skrzynia automatyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Po długim czasie udało mi się ogarnąć wygląd zewnętrzny mojej coupety. I obecnie powoli przymierzam się do naprawy silnika. Jego podstawowy problem to fakt ze śmierdzi olejem. Ponieważ jedna z ewentualności to wymiana silnika na nowy. To rozważam ewentualny swap na cos mocniejszego - powiedzmy m52b25 2.3 170 km. Obecnie samochód ma m52b20 z automatem. Skrzynia chodzi perfekcyjnie i nie za bardzo chce się jej pozbywać. Pytanie jest czy mocniejszy silnik (raptem 20km) wymaga wymiany również automatu ? Czy po przeszczepie taki silnik będzie współgrał ze skrzynia ?

Opublikowano
będzie konflikt sterownika silnika ze skrzynią. Pozbądź się automatu a zyskasz ponad 1 sek do setki i mniejsze spalanie. Automat w e36 to jakieś nieporozumienie :)
Opublikowano

Miałem taka sama e36 w manualu i uważam ze automat lepiej sobie z nią radzi. Ale nie o gustach przyszedłem tu dyskutować tylko o ewentualnym swapie.

Rozumiem ze jak zmienię silnik to i muszę zamontować komputer z 2.3 ? Pytanie czy skrzyni bedzie wszystko jedno czy pracuje z silnikiem 2.0 czy 2.3 ?

Opublikowano
Z twojego opisu wynika ze masz silnik m50b20 wiec najtaniej i najprościej włożyć m50b25. Wiazka wtedy zostaje ta sama pod warunkiem ze znajdziesz silnik na tym samym osprzęcie bosch simens chłodnice i cala reszta podejdzie p&p od b20 skrzynia również jest ta sama w radzie dokładnych pytań pisz na pw.
Opublikowano
w takim razie szukał bym 2.8 na pojedynczym vanosie bardzo udana i trwała jednostka (o ile sie jej nie przegrzeje) i podejdzie pod twoja wiązkę.
Opublikowano

Ta jednostkę myślę ze tez będę rozważał. Ale myślę ze ze względu na popularność ciężko będzie znaleźć taka nie zjedzoną.

khalima. Rozumiem ze Ty juz przerabiałeś ten temat z automatem ? Zanim zacznę coś kombinować muszę mieć 100% pewności ze to podejdzie pod skrzynie. Gdyż z tego co wiem to automaty sa bardzo czułe na przeciążenia, i są montowane pod konkretne silniki.

Opublikowano
jak chcesz mieć pewność to wejdź pod auto i spisz wszystkie numery z tabliczki znamionowej bo było kilka rodzaji (jeśli się nie mylę jest po prawej stronie) postaram sie pomoc :)