Skocz do zawartości

SWAP silnika a skrzynia automatyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Po długim czasie udało mi się ogarnąć wygląd zewnętrzny mojej coupety. I obecnie powoli przymierzam się do naprawy silnika. Jego podstawowy problem to fakt ze śmierdzi olejem. Ponieważ jedna z ewentualności to wymiana silnika na nowy. To rozważam ewentualny swap na cos mocniejszego - powiedzmy m52b25 2.3 170 km. Obecnie samochód ma m52b20 z automatem. Skrzynia chodzi perfekcyjnie i nie za bardzo chce się jej pozbywać. Pytanie jest czy mocniejszy silnik (raptem 20km) wymaga wymiany również automatu ? Czy po przeszczepie taki silnik będzie współgrał ze skrzynia ?

Opublikowano
będzie konflikt sterownika silnika ze skrzynią. Pozbądź się automatu a zyskasz ponad 1 sek do setki i mniejsze spalanie. Automat w e36 to jakieś nieporozumienie :)
Opublikowano
  • Autor

Miałem taka sama e36 w manualu i uważam ze automat lepiej sobie z nią radzi. Ale nie o gustach przyszedłem tu dyskutować tylko o ewentualnym swapie.

Rozumiem ze jak zmienię silnik to i muszę zamontować komputer z 2.3 ? Pytanie czy skrzyni bedzie wszystko jedno czy pracuje z silnikiem 2.0 czy 2.3 ?

Opublikowano
pod ten silnik musisz miec wiazke z automatem, wydaje mi sie ze wszystko bedzie ok
Opublikowano
Z twojego opisu wynika ze masz silnik m50b20 wiec najtaniej i najprościej włożyć m50b25. Wiazka wtedy zostaje ta sama pod warunkiem ze znajdziesz silnik na tym samym osprzęcie bosch simens chłodnice i cala reszta podejdzie p&p od b20 skrzynia również jest ta sama w radzie dokładnych pytań pisz na pw.
Opublikowano
  • Autor
Z twojego opisu wynika ze masz silnik m50b20

Mam m52b20 który juz swoje w życiu przeszedł

Opublikowano
w takim razie szukał bym 2.8 na pojedynczym vanosie bardzo udana i trwała jednostka (o ile sie jej nie przegrzeje) i podejdzie pod twoja wiązkę.
Opublikowano
  • Autor

Ta jednostkę myślę ze tez będę rozważał. Ale myślę ze ze względu na popularność ciężko będzie znaleźć taka nie zjedzoną.

khalima. Rozumiem ze Ty juz przerabiałeś ten temat z automatem ? Zanim zacznę coś kombinować muszę mieć 100% pewności ze to podejdzie pod skrzynie. Gdyż z tego co wiem to automaty sa bardzo czułe na przeciążenia, i są montowane pod konkretne silniki.

Opublikowano
jak chcesz mieć pewność to wejdź pod auto i spisz wszystkie numery z tabliczki znamionowej bo było kilka rodzaji (jeśli się nie mylę jest po prawej stronie) postaram sie pomoc :)