Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , od jakiegoś czasu mam kłopot z paskiem klinowym długim , a dokładniej piszczy jak jest zimny na kółku alternatora , kilka dni temu dałem krople wody na kółko alternatora i przestał pasek piszczeć na chwilę , myślę że wymiana paska załatwi kłopot z piskiem przy okazji wymienię pasek kompresora klimatyzacji , paski nie wyglądają na stare , jakie paski najlepiej montować ? jakie symbole pasków są w 320d 163km 2005r.
Opublikowano

W sklepie z czesciami ci dobiora, zamiennikow jest cala masa, ceny tez rozne.

Jak im dasz nr. nadwozia napewno cos sie znajdzie.. :norty:

Wymiana tez jest b. prosta - wystarczy polizowac napinacz paska... klucz chyba 16. :cool2:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano

Ostatnio wymieniałem w ASO pasek klinowy + alternatora koszt ok. 240 zl . wszystko ucichło a rano zawsze przy zimnym miałem " Swiszczenie"

Paski się ząbkują i wydają dziwne odgłosy :mrgreen:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Ostatnio wymieniałem w ASO pasek klinowy + alternatora koszt ok. 240 zl . wszystko ucichło a rano zawsze przy zimnym miałem " Swiszczenie"

tak samo mam z rana , i wydaje mi się że nowy pasek np. continetala nie załatwi sprawy , 240zł razem z wymianą w ASO ??

Opublikowano

Wiele osob na roznych forach poleca brac tylko i wylacznie paski z ASO.

Maja one troche inna "fakture", taki meszek, przez co nie wydaja dziwnych dzwiekow.

Poza tym, podobno nawet markowe paski kupione w hurtowniach potrafily sie zuzyc po paru latach.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
ja mam teraz zamontowany w aucie CONTITECH 6PK1836 rocznik na pasku jest 08.2011. był w aucie jak kupiłem auto i piszczy od samego początku z rana , wiec napewno CONTITECH 6PK1836 odpada z zamieników
Opublikowano

tak samo mam z rana , i wydaje mi się że nowy pasek np. continetala nie załatwi sprawy , 240zł razem z wymianą w ASO ??

Cena 240 z wymianą .

Numer części

Pasek klinowy - 11287790450 cena 197,35 zł.

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

Jak piszczy, to duża szansa, że napinacz już nie wyrabia. Fakt, ten z ASO najlepszy i najdłużej wytrzymał, jednak po jakimś czasie i tak się podda. Po wymianie napinacza, nawet Conti po 3 tyś km jest bezgłośny - nie licząc momentu odpalenia.

Pozdrawiam

Opublikowano
a jak luzować pasek kompresora klimatyzacji??

jaka firma robi ori paski do bmw ???

widze ze masz silnik m47n2 więc drugi krotszy pasek napedza pomope wspomagania a nie kompresor klimy i wlasnie tu trzeba sobie poradzic bez napinacza bo go nie ma .

Ja zalozylem pasek na cale kolo pompy i tyle ile starczy na kolo pasowe (tlumik drgan) klucz 22mm nasadowy na kolo pasowe i obracasz zgodnie z ruchem wskazowek zegara i wpychasz pasek na kolo pasowe u mnie poszlo bez problemu .

Paski wymienione na CONTI i nic nie piszczy , zreszta przed wymiana tez nie piszczalo , wymienilem przy okazji napinacza i rolki .

http://img845.imageshack.us/img845/904/logoqlq.jpg
Opublikowano
a jak luzować pasek kompresora klimatyzacji??

jaka firma robi ori paski do bmw ???

widze ze masz silnik m47n2 więc drugi krotszy pasek napedza pomope wspomagania a nie kompresor klimy i wlasnie tu trzeba sobie poradzic bez napinacza bo go nie ma .

Ja zalozylem pasek na cale kolo pompy i tyle ile starczy na kolo pasowe (tlumik drgan) klucz 22mm nasadowy na kolo pasowe i obracasz zgodnie z ruchem wskazowek zegara i wpychasz pasek na kolo pasowe u mnie poszlo bez problemu .

Paski wymienione na CONTI i nic nie piszczy , zreszta przed wymiana tez nie piszczalo , wymienilem przy okazji napinacza i rolki .

Dzięki za podpowiedz , a jak luzowałeś napinacz długiego paska ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

bardzo łatwa jest wymiana ,odkręcamy dolot powietrza osłona przednia 3 małe torksy

jak kolega tu na forum pisał klucz 22 nasadowy kręcimy kołem pasowym zgodnie ze wskazówkami zegara odpychamy pasek od siebie i pasek mały schodzi ,

do dużego paska luzujemy napinacz torksem duży 50 i pasek schodzi , zamontowałem pasek oryginalny bmw ma małe włoski na klinach i nie piszczy :)

• 2 lata później...
Opublikowano

panowie parę miesięcy temu założyłem komplet pasków conti i wszystko super i cicho po dziś dzień

więc to psioczenie na conti to trochę nie zrozumiałe dla mnie

poza tym pasek 6pk miał taki mikro mikro meszek w środku a 4pk to musi być pasek elastyczny

Opublikowano
panowie parę miesięcy temu założyłem komplet pasków conti i wszystko super i cicho po dziś dzień

więc to psioczenie na conti to trochę nie zrozumiałe dla mnie

poza tym pasek 6pk miał taki mikro mikro meszek w środku a 4pk to musi być pasek elastyczny

Potwierdzam, od prawie roku cisza.

-------------------

Artur

Opublikowano
miałem podobny problem z paskiem PK piszczał przy odpalaniu, kupiłem pasek Continental. Jest pokryty takim filcem, meszkiem, nie wiem jak to nazwać. Kosztuje połowe tego co w ASO a nie piszczy!!!
Opublikowano

U mnie też piszczało, wymieniłem pasek i rolki z napinaczem 2 razy (drugi raz na gwarancji), po jakimś czasie zaczynało piszczeć znowu (stąd wymiana gwarancyjna) - pasek Conti z tym filcem.

Ostatecznie okazało się, że piszczał alternator (dokładnie to chyba łożysko), który został zregenerowany i wreszcie cisza.

• 2 lata później...
Opublikowano

Chciałbym odkopać temat.

Po rozkodowaniu VINu na realoem wypluwa mi 2 paski wieloklinowe, który mam wybrać do E90 2008 pre-lci N47 177hp?

Contitech 6PK1698 czy 6PK1836?

Bo ustaliłem, że koło pasowe potrzebuję 11 23 7 823 191 czyli CORTECO 80004879