Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ,bardzo prosze o rade jakie dystanse zamontowac do e61 .Nadmienie ze posiadam orginalne felgi i ogumienie w rozmiarze 225/50r17 .Zmiana felg na wieksze nie wchodzi w gre poniewaz dostalem w prezencie nowe opony w tym rozmiarze.Dla poprawy wygladu mam zamiar zalozyc na przod dystans 10mm na strone a na tyl po 20mm . Czy takie rozwiazanie ma sens? czy roznica 20mm na tylniej osi wzgledem przedniej bedzie miala negatywny wplyw na trakcje. Kolejne moje pytanie to czy dystans o grubosci 20mm przykrecamy razem z kolem czy powinien miec wlasne sruby montazowe do piasty? Z gory dziekuje za wszystkie cenne porady
Opublikowano
Dystans to zmiana (wydłużenie) ramienia - zwiększa się obciążenie dla: łożysk piasty, sworzni wahaczy, tulei wahaczy i wreszcie dla samego amortyzatora

- dystans to zwiększenie rozstawu kół - zmiana okręgu zataczania przy skręcie czy zawracaniu - i większe opory i siły działające na układ kierowniczy

- dystans przelotowy to najgorsze rozwiązanie jeśli chodzi o bezpieczeństwo - masz koło odsunięte od tarczy piasty za pomocą przelotowego plasterka, który wymusza wydłużenie śrub/szpilek. Od razu działają znacznie większe momenty gnące i siły ścinające działające bezpośrednio na śruby (znów dłuższe ramię - tym razem samej śruby/szpilki)

jeśli już się upierasz na zmianę rozstawu kół proponuję:

- dystans posiadający własne szpilki/śruby, tzn, dystans przykręcasz do tarczy piasty śrubami/szpiklami oryginalnymi a sam dystans ma kolejne swoje śruby/szpilki, do których przykręcasz koło.

Moze Lepiej inne 17' felgi z odpowiednim ET ?

• 4 lata później...
Opublikowano
Odkopuje ;) mam taki sam problem jak dobrqc dystanse kolo z tylu wyglada strasznie ... czy 20mm to wyatarczy czy moze 30mm i przod 10mm , 20mm ?
Opublikowano
przyłóż coś pod kątem prostym do rantu błotnika i podłoża -zmierz ile jaki dystans można założyć aby opona nie wychodziła za obrys błotnika
Opublikowano
przyłóż coś pod kątem prostym do rantu błotnika i podłoża -zmierz ile jaki dystans można założyć aby opona nie wychodziła za obrys błotnika

w sumie masz racje :] ale nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie czy na 2 osiach musi byc rowno czyli jak zaloze do tylu to przod tez musi miec tyle samo czy nie koniecznie?

Opublikowano

w sumie masz racje :] ale nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie czy na 2 osiach musi byc rowno czyli jak zaloze do tylu to przod tez musi miec tyle samo czy nie koniecznie?

Dobrze by było żebyś robił jeden ślad a nie cztery :P Ale przednie felgi pewnie mają inne ET niż tylne więc i tak musisz stosować różne dystanse. Ja mam 19stki Alpina i na przód bez dystansu natomiast tył 20mm przykręcane i wygląda idealnie.

Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Ja założyłem dobrej firmy przykręcane dystanse do piasty tył 30mm autem nosiło wrzykiem ,dodałem 22mm przód i jest ok ustawiłem dodatkowo zbieżność ,z przodu dałem celowo 22 bo 20tki na styk wykręcały się szpilki i bałem się że odepcha od piasty ,lepiej się prowadzi gorzej do manewrowania i brudny samochód bo syf wyrzuca na boki, wygląd optyczny super opony mam 225/50/17 i felgi z dedykowanym et
Opublikowano
Ja założyłem dobrej firmy przykręcane dystanse do piasty tył 30mm autem nosiło wzykiem ,dodałem 22mm przód i jest ok ustawiłem dodatkowo zbieżność ,z przodu dałem celowo 22 bo 20tki na styk wykręcały się szpilki i bałem się że odepcha od piasty ,lepiej się prowadzi gorzej do manewrowania i brudny samochód bo syf wyrzuca na boki, wygląd optyczny super opony mam 225/50/17 i felgi z dedykowanym et
Opublikowano

Ja założyłem dobrej firmy przykręcane dystanse do piasty tył 30mm autem nosiło wezykiem ,dodałem 22mm przód i jest ok ustawiłem dodatkowo zbieżność ,z przodu dałem celowo 22 bo 20tki na styk wykręcały się szpilki i bałem się że odepcha od piasty ,lepiej się prowadzi gorzej do manewrowania i brudny samochód bo syf wyrzuca na boki, wygląd optyczny super opony mam 225/50/17 i felgi z dedykowanym et