Skocz do zawartości

zawieszenie - jakby bez amortyzacji...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

sporo czytałem na forum o zawieszeniu, ale nie mogłem znalezc nic co by pomoglo rozwiazać moj problem. gdy wjezdzam w jakąs małą dziure czy nierownosc to caly samochód leci w nią bez zadnej amortyzacji, slychac tylko gluche uderzenie :mad2: hehe nie az takie :wink: .. nie wiem, moze tak ma byc (mam seryje zawieszenie, nie obnizane ani utwardzane), ale jak przesiadlem sie do innych samochodow nawet mocno obnizonych i utwardzonych to tak nie bylo, samochod wybieral dziury bez hałasu i miękko ... co moze byc przyczyną tego halasu: zużyte amortzatory, sprzezyny czy cos innego.

btw na prostej drodze samochod zachowuje sie znakomicie, leci prosto bez dgran bez sciągania na boki - idealnie.

jak ktos moglby napisac jakie są objawy zużytych spreżyn i amorów ??

Opublikowano
to co ci moge doradzic to jedz na kontrole zawiechy 30 zł i bedziesz wiedział co ci siedzi -------nie bedziesz musiał sie wtedy domyslac
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
witam

sporo czytałem na forum o zawieszeniu, ale nie mogłem znalezc nic co by pomoglo rozwiazać moj problem. gdy wjezdzam w jakąs małą dziure czy nierownosc to caly samochód leci w nią bez zadnej amortyzacji, slychac tylko gluche uderzenie :mad2: hehe nie az takie :wink: .. nie wiem, moze tak ma byc (mam seryje zawieszenie, nie obnizane ani utwardzane), ale jak przesiadlem sie do innych samochodow nawet mocno obnizonych i utwardzonych to tak nie bylo, samochod wybieral dziury bez hałasu i miękko ... co moze byc przyczyną tego halasu: zużyte amortzatory, sprzezyny czy cos innego.

btw na prostej drodze samochod zachowuje sie znakomicie, leci prosto bez dgran bez sciągania na boki - idealnie.

jak ktos moglby napisac jakie są objawy zużytych spreżyn i amorów ??

Wydaje mi sie , ze amortyzatory.

Przy tych wielkich mrozach koledze zamarzl prawy przod i takie wlasnie byly objawy.

Opublikowano

- Może amorki skończyły żywot (sprawdz skuteczność na szarpakach)

- Sprężyna może pękła,

- na górze przy kielichach są takie łożyska w mc-phersonie ,może się wysypały,(otwórz maskę i naciskaj na błotnik słuchająć przy tym czy na górze przy kielichu nie ma pukania ani luzu )

Mi przy mrozach zamarzły chyba, z przodu i przez jakieś 5 km jechałem jak na taczce i jeszcze do tego jak wiechałem w dziurę to aż buda trzeszczała :x

Opublikowano
hmm dzeki za odpowiedzi ... w poniedzialek podjade sprawdzic amorki, pewnie to one są przyczyną. aa zapytam na zapas: ile kosztuje regeneracja amortyzatorów ??
Opublikowano
hehe :? no to ładnie. a jezdze tak od dlugiego czasu zanim mrozy sie zaczely i nic nie wskazywalo na zuzyte amory, nic nie bujalo budą ... no inna sprawa jak amor zamarznie, ale jakos nie poczulem roznicy w jedzie latem a zimą ... ale sprawdze dokladnie w poniedzialek.
Opublikowano
twister jak sie cos dowiesz to daj znac bo ja mam to samo a zabawne jest to ze po tych stukach wymieniłem amory bo miały zero procent a ten głuchy stukot dalej nie ustał w lewym tylnym kole(wymieniałem tylne amory)
Opublikowano
chciałbym dodac ze te stuki bardziej dochoddzą z tyłu ... hmm wydaje misie ze to nie są amory choc napewno są juz dosc zuzyte. wczoraj zaladowalo sie do bejki troche wiecj ludzi i wszyscy sie patrzeli jak jechalem, okazalo sie ze tyl siedzial , kola wlazly w nadkola. wiec podejrzewam sprzezyny i tuleje wahacza :/
Opublikowano
przed chwila wrocilem ...pewien warsztat w gliwicach chcial ponad 60 zl za test amorów :roll2: wiec podjechalem SKP w zabrzu. tam za 20 zl wszystko mi sprawdzili. amory w dobrym stanie, tylne nawet lepsze od przednich. okazalo sie ze jest mocno wyrobiona guma trzymajaca tylny lewy amortyzator ... i niby to robi tyle zamieszania w zawieszeniu, dziwne zeby to tylko bylo to. ale wymienie i sparwdze jakie sa wyniki... tylko nie wiem czy wymienic tylko gumy czy cale gorne trzymanie amora ... hmmm
Opublikowano
dokladnie to co na linku!!! tez juz to wymienialem.duzo roboty nie ma tylko ze musisz odkrecac to od gory- czyli od bagaznika!!! ja mialem klopot z odkreceniem tej poduszki ale jakos poszlo!powodzenia
Opublikowano

Witam

Mam taki sam problem choć wymieniłem już wydaje mi sie wszystkoczyli amorki bilsteinB4 ,sprężyny mam 3 letnie całe i gumy u gory a nadal jak wjadę w dziure to stuka. Nie wiem co tam juz może być .

Napiszcie jak macie jakiś pomysł. Acha zapomniałem napisac że mam zalożone w sprężynach gumy bo bez nich to bylo jeszcze gorzej.

Dzięki

Opublikowano
Witam

Mam taki sam problem choć wymieniłem już wydaje mi sie wszystkoczyli amorki bilsteinB4 ,sprężyny mam 3 letnie całe i gumy u gory a nadal jak wjadę w dziure to stuka. Nie wiem co tam juz może być .

Napiszcie jak macie jakiś pomysł. Acha zapomniałem napisac że mam zalożone w sprężynach gumy bo bez nich to bylo jeszcze gorzej.

Dzięki

Możesz mieć wywalone tuleje metalowo-gumowe wachacza tylnego.

Opublikowano

Ja miałem podobnie, straszne stuki z tyłu, jak najechałem na jaką nierówność. Szukałem wiele przyczyn, wiedzialem że mam padniety lewy tylni amortyzator. Ale nie podejżewałem ze może robić tyle hałasu, odboje z osłonami całkiem opadły. Podejżewałem głównie te tuleje tylnego wachacza. Po wymianie amortyzatorów (Bilstein B4) tylnych nastała cisza, tuleje są w porządku. Przy wymianie amorów nie zapomnijcie założyć nowych odboji.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano

Moim zdaniem jezeli puka tobie stylu na dziurach to moze byc:-tuleja na wachaczu (mocowana przy progu pod siedzeniem tylnej kanapy),-poduszka amorka(mocowana w górnej czesci nadkola)

[/img]