Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam słyszałem od pewnej osoby ze zakładała wtryski z e60 3.5d do e 39 m57 bo ponoc sa wydajniejsze itd.Interesuje mnie ok 300km i jest to mozliwe przez dołozenie chyba ciełej albo zimnej str turbiny od e60 nie pamietam dokładnie. Troszke wiekszy icek modyfikacje wydechu i mysle ze jestem w stanie osiagnac ok 250-300km.Czy robił ktos z was tego typu zabiegi?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nawet jak ma manual, to coś czuje że będzie problem z podłączeniem tych wtrysków, bo przecież M57 ma wtrysk CR 1-gen., a e60 maja już 2-gen., więc to by coś za łatwe było jakby pasowało p&p.
Opublikowano
co rozumiesz przez 1gen ? Generalnie od 2002 montowane były już te kodowane każdy z osobna więc nowsze. Nie wiem czy jest to 2gen ale na przekroju samych e39 są różne wtryskiwacze :wink:
Opublikowano
Dlaczego? co ma wspolnego podłączenie wtryskow z automatem.Wtryski wygladaja podobnie a wymiarami pasuja ;) Nie ma duzo roboty ale chce wiedziec jak wyjdzie mi to w praktyce na codzien z spalaniem itd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego? co ma wspolnego podłączenie wtryskow z automatem.

To, że automat ledwo ogarnia fabryczną moc i moment, a jak planujesz nawet 250KM, to bankowo się rozleci w niedługim czasie, a 300KM to jestem pewny że padnie "na dniach".

To że wtryski wyglądają podobnie, nie znaczy że komputer będzie je poprawnie obsługiwał, i tu jest problem, bo może się okazać że oryginalny z naszych e39 nie da rady.

W dodatku co ci da wymiana samych wtrysków, skoro pompa CR będzie do nich za słaba?

CR2 ma wyższe ciśnienie na szynie, a nie bardzo mi się widzi że seryjną pompą aż tyle nadgonisz.

1 generacja wtrysku szła w silnikach M57, 2 szła od M57N, czyli np e46 204KM, więc e39 ma ten starszy układ zasilania.

Z tego co pamiętam, nowsze 3.0d (e60) są bardziej odprężone, no i ciśnienie wtrysku mają inne (większa moc, mniejsze spalania, wyższa kultura pracy), jak to się zachowa w naszym silniku ciężko przewidzieć.

Nie żebym cię zniechęcał, próbuje tylko uświadomić z czym możesz mieć problemy, ale próbuj działać, może akurat przetrzesz drogę dla potomnych :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I musze was zdziwic tak jak mi koleszka kiedys nawiną temat z tym ze sam tak zrobił ;p Wszytsko pasuje pompa od 194km i jest fajnie ;) narazie seria bez programu

:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co z turbem?

Może coś większego?

Tylko jak wsadzisz duże dmuchadło, to będzie potężna turbo dziura na dole, i będziesz miał konkretnego laga jak będziesz chciał od dołu przycisnąć.

Chyba żeby w całości zaadaptował coś od e60.

Jak coś, to wrzucaj od razu koszty, i jaki efekt :cool2: