Skocz do zawartości

Radio Professional a bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie odnosnie mikrofonu, mam kupione radio z bluetooth i caly osprzet poza mikrofonem i kablem. Sklaniam sie ku zakupowi mikrofonu i pokrywy kolumny z e93 tylko wszedzie sprzedawane sa mikrofony bez okablowania czy ten przewod miedzy radiem a mikrofonem ma jakas nazwe nr katalogowy, czy trzeba go samemu zmontowac a jesli tak to jakie wtyczki, piny musze zakupic? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Potrzebujesz następujące elementy:

61316950266 - obudowa kierownicy z miejscem na mikrofon

84316977740 - mikrofon

61130005197 - przewód z pinem (4 szt)

61138384550 - wtyczka 12 pinowa

61138387206 - osłona wtyczki

Mam akurat taki zestaw na sprzedaż, elementy praktycznie nowe.

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 86
  • Wyświetleń 53,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

jakiś czas temu wymieniłem swoje radio professional bez USB i Bluetooth, na takie które te opcje ma wbudowane.

Chciałem się podzielić wiedzą jaką nabyłem podczas wymiany i kodowania radia - wszystko robiłem sam więc da się, a ten post powinien trochę w tym pomóc.

Potrzebny osprzęt to:

- radio Professional z wbudowanym USB i Bluetooth,

- mikrofon z okablowaniem i wtyczką, w zależności czy chcecie w osłonie kolumny kierownicy jak e93 czy "normalnie" w panelu oświetlenia nad głową - to ważne bo mikrofony są inne,

- Jak mikrofon w osłonie kierownicy, to obudowa kierownicy z miejscem na mikrofon z E93. jak podsufitka to sam mikrofon (jakość dźwięku lepsza przy mikrofonie w panelu nad głową ja mam u siebie zestaw z E93 od kolegi "piodi" i też jest oki)

- gniazdo USB, AUX do podłokietnika wraz z przewodem (trzeba dołożyć przewód do USB).

Założenie wszystkiego jest raczej plug & play, ale dla ułatwienia podam link do filmu z youtube, na którym jest w miarę fajnie pokazane co i jak.

Po podłączeniu wszystkiego bardzo rzadko bywa że wszystkie funkcje są dostępne, więc potrzebne jest kodowanie modułu 2RAD.

U mnie nie działała żadna z funkcji więc musiałem kodować. Bywa że obie funkcje są dostępne od razu po podłączeniu, wtedy nie trzeba nic kodować.

Są dwie metody żeby uaktywnić funkcje USB i Bluetooth.

1) poszukać na necie kogoś kto to zrobi dla was, koszt myślę że około 100zł - dobrze jest powiedzieć że wie się co trzeba zmienić, co znacznie ułatwi sprawę. Tą metodę polecam!!

2) samemu - jako że ja męczyłem się z tym cały dzień, postanowiłem się podzielić informacjami i gotowym Win XP z inpą NCSem z SP DATEN 53 z 2014r. (jeżeli jest stare sp_daten, to nie da się zakodować radia). Wszystko jest dostępne jako w pełni działająca wirtualna maszyna do pobrania z mojego chomika "ukabul" w folderze BMW, podaję bezpośredni link: http://chomikuj.pl/ukabul/BMW

Spakowane w dwóch paczkach. Jest tam też nowy VMware 7 pod Maca (ja robiłem to z Maca) i mała instrukcja co i jak kodować krok po kroku, na Windowsa też bez problemu znajdziecie VWware lub jemu podobny. Jak kodujecie sami to oczywiście potrzebny jest kabelek - ja mam taki z allegro za około 100zł i zrobił robotę. Tak więc kodowanie samemu czy w warsztacie koszt będzie podobny, tylko frajda większa jak się coś samemu zrobi, a oprogramowanie i kabelek może się przydać do kodowania innych rzeczy, jak np. światła do jazdy dziennej itd. Pamiętajcie że kodujecie na własną odpowiedzialność !! I istnieje ryzyko że coś się wysypie.

wpisy do zmiany w module radia 2RAD to:

AUDIO_PLAYER_INBOX_ON_OFF --> to jest USB

aktiv

BT_MODUL_INBOX_ON_OFF --> a to Bluetooth

aktiv

Obydwa muszą być aktiv - wystarczy po edycji w notatniku zmienić nicht_aktiv na aktiv jak wyżej i wszytko będzie grało. Nie zmieniajcie nic poza tym, no chyba że wiecie co robicie.

Dodam jeszcze że wraz z wymianą radia polepszyła się jakość dźwięku, mimo że poprzednie radio również było professional.

Opublikowano
  • Autor
O dzięki wielkie przyda sie bo właśnie zacząłem odkopywać ten mój temat :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam do sprzedania cały zestaw radio pro BT, przewód do USB, gniazdo USB/AUX, mikrofon z osłoną kiery od cabrio. Info na PW
Krzysztof
Opublikowano
Witam mam pytanie do osob ogarniajacych kodowanie. Padl mi mullf bez sim i zamontowalem pierwszy lebszy bo mial kolega na zbyciu. Lecz jego jest z sim. Podlaczylem i samochod poloczyl sie z tel. Moge dzwonic i odbierwc ale. Niemam ksiazki tel, nie pamieta ostatnich nr. Nie pokazuje na wyswietlaczu zasiegu bluetooth. Ale xziala przycisk sluchawki na kierownicy. I ponadto pokazuje brak tej sim. Czy uda sie to zakodowac zeby wszystko dzialalo w 100%. Dzieki
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam zmieniłem u siebie radio z business na professional z BT , po zamontowaniu radio normalnie działa (paruje się z telefonem, działają przyciski,kopiuje kontakty) ale mam dwa problemy:

W radiu komendy głosowe są po włosku

Głośniki tylne grają bardzo cicho

Czy dam radę to ogarnąć kablem K+DCAN ? Ewentualnie może ktoś poleci magika z Częstochowy który potrafi to zaprogramować

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Opublikowano
ja tez mam pytanie , czy można dołożyć usb, tak abym mógł muzykę sobie puszczać? lub poprzez bluetooth?
Opublikowano
ja tez mam pytanie , czy można dołożyć usb, tak abym mógł muzykę sobie puszczać? lub poprzez bluetooth?

Da się wcześniej wszystko opisałem.

Robiąc samemu, a więc bez kosztów robocizny jest to koszt około 800 zł (zależne od tego jak tanio uda ci się wszystko upolować) chyba że masz już bluetooth wbudowany to odpadnie kilka gratów i będzie ze 150 zł mniej.

wszystko na używanych oryginalnych częściach. Czas zależy od tego jak sprawny manualnie jesteś. Dochodzi jeszcze kodowanie które również opisałem.

Jest jeszcze opcja nr 2 zmiana radia na jakieś nie od BMW - koszta w zależności jakie radio będą podobne, opcja zdecydowanie łatwiejsza ale efekt to nieoryginalne radio.

Opublikowano
Witam zmieniłem u siebie radio z business na professional z BT , po zamontowaniu radio normalnie działa (paruje się z telefonem, działają przyciski,kopiuje kontakty) ale mam dwa problemy:

W radiu komendy głosowe są po włosku

Głośniki tylne grają bardzo cicho

Czy dam radę to ogarnąć kablem K+DCAN ? Ewentualnie może ktoś poleci magika z Częstochowy który potrafi to zaprogramować

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Witam, jeżeli chodzi o cicho grające głośniki, trzaski czy inne zakłócenia to stawiam na to że auto z którego jest radio miało inny system dźwięku - trzeba to zmienić np z logic7 na taki jak masz u siebie, niestety nie da się tego zrobić z poziomu radia. trzeba to przekodować w NCSie (domyślam się że balans przód tył już sprawdziłeś i to jest ok). to samo tyczy się zmiany języka, o ile pamiętam trzeba wpisywać w języku jaki chce się uzyskać czyli zmiana na niemiecki - deutsch, na angielski - english itd. polskiego nie ma. te wszystkie zmiany robi się w pliku 2RAD Ja u siebie zmieniłem język na angielski ale po 2tyg wyłączyłem całkowicie bo słabo to działa.

Pliki z chomika trzeba ściągnąć w całości i odpalić w programie VMware, jest to wirtualny windows z całym potrzebnym oprogramowaniem, stworzony na OSx ale działa na wszystkich platformach.

wszystko co dotyczy radia zmieniamy w pliku 2RAD i pamiętać żeby robić kopie zapasowe, nie zmieniać więcej niż jedną rzecz w jednym kodowaniu - chyba że jesteś pewien co zmieniasz, niemal każda zmiana ma swoje skutki i łatwo się pogubić... powodzenia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam,

Potrzebny osprzęt to:

- radio Professional z wbudowanym USB i Bluetooth,

Mam radio Professional, ale brak portu USB i Bluetooth. Czy to znaczy, że musiałbym wymienić całe radio? Nie mogę dodać tylko jakiegoś modułu Bluetooth, tak jak piszą tutaj na pierwszej stronie? (plus kabel USB i mikrofon)

Opublikowano
  • Autor
Mozesz ale jest to mniej opłacalne niż kupienie radia
Opublikowano
Pytanie gdzie mogę kupić takie radio i w jakiej cenie? Znalazłem jedno na allegro, ale cena to 900zł i nie wiem czy to dużo czy to mało. Google nic innego nie znalazło.
Opublikowano
Cena jest normalna, ja niedawno sprzedałem takie za 850 zł.
Opublikowano
  • Autor
na allegro za 1100 można też kupić fabrycznie nowe nie kodowane
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Przymierzam się do zakupu radia professional i tu moje pytanie czym różni się kostka niebieska i czarna. Sprzedający poinformował mnie że radio z niebieską wtyką posiada bluetooth mimo iż na nalepce nie jest to napisane. Moim zdaniem jeżeli nie jest to napisane to radio nie posiada BT, czy mam rację?
Opublikowano

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
  • Autor
Wyglada fajnie ale jak działa to w rzeczywistości. Czy to rzeczywiście jest cyfrowe czy tylko lipa która podłącza sie do wyjścia AUX z tylu radia. No i czy nie lepiej dołożyć 100-150zl i miec ori radio z BT i USB?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź na stronie Dension jaki Gateway do Ciebie podejdzie, bo podejrzewam że ten nie bardzo.
3A0jS9b.png
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam mam problem tzn po numerze vin pokazuje mi że mam na wyposażeniu S620A Voice control i S644A Preparation f mobile phone w Bluetooth

i za nic nie wiem jak podłączyć tel do auta.przesyłam zdjęcia co i jak wygląda pomoże ktoś???? co zrobić???

POMOŻCIE PANOWIE

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie odgrzebać. Posiadam w bagażniku taki oto moduł.

7158abe10b19.jpg

Nie mam ani bluetoth, ani sterowania głosem, internetu,sos itd. Rozjaśnijcie w co mogę doposażyć samochód poprzez ten moduł. Wyczytałem ze do bluetoth wystarczy dołozyć mikrofon w lampkę i antenę do comboxa.

Jeśli ma to znaczenie to posiadam dużą navi profesional, usb w schowku i podłokietniku plus aux. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Kupiłem professionala z bluetooth bez kabla USB i bez mikrofonu, muszę to dokupić.

Po podłączeniu radia przestawiłem język na angielski, ustawiłem stacje i połączyłem się bluetoothem.

Kontakty się zgrały i niby wszystko ok ale jednak nie do końca.

Nie wiem czy to tylko kwestia samego kodowania czy brak kabla USB czy mikrofonu ale nie umiem/ nie wiem jak słuchać muzyki z telefonu po bluetooth? ?

Może ktoś pod powie, będę wdzięczny :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Z tego co czytałem, to słuchanie muzyki po BT działa dopiero w modelach od 2010 roku, sam się nad tym zastanawiałem i zdecydowałem że nie ma sensu przynajmniej w moim przypadku kupowac całego modułu bluetooth tylko adapter BT do AUX który bez problemowo paruje się z telefonem działa jako system głośnomówiący a do tego streamuje muzyke. Oczywiście to co pisze może okazać się głupotą i ktoś po prostu nagadał mi takich bredni ( w sumie gdzieś to przeczytałem tutaj na forum)
Opublikowano
  • Autor
Masz racje ale weź pod uwagę, że jakoś audio po BT i dodatkowo przez AUX jest najgorsza możliwa opcja. Jeżeli ktoś rzeczywiście nie patrzy na jakoś audio to BT stream lub BT podłączony pod AUX to najprostsza metoda. Różniąca USB a BT jest ogromna w jakości dźwięku.
Opublikowano

Moje radio tak jak pisałem wyżej ma już wbudowany bluetooth .

Data produkcji to 16.02.2011.

Proszę o odpowiedź na moje pytanie :)

Opublikowano
Też mam radio z BT i USB sprawdzę dzisiaj wieczorem i napisze co i jak