Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak coś mnie naszło żeby samemu wymienić olej bo już nadeszła pora żeby wymienić i mam takie pytanie czy da się wymienić olej jak się niema kanału czy lepiej może pojechać do jakiegoś mechanika żeby wymienił bo mam kupiony olej motul 5w40 a jeszcze co roku trzeba albo co 15 tys km jak sie wymienia olej wymieniać wszystkie filtry i własnie jak ktos mi mowil że jak sie zakłada filtr to trzeba go namoczyć w oleju czy cos czy to prawda a właśnie mam jeszcze pytanko jedno jak skasować inspekcje za pomocą inpy ? :D
Opublikowano
Bez kanału nawet nie podchodź. Chyba że użyjesz zamiast spuszczenie oleju to wysysarki wtedy nie ma najmniejszego problemu bo filtr jest pod maską na wierzchu. Co do filtra to nie moczysz jego, a uszczelkę/oring który uszczelnia obudowę filtra.
Opublikowano

bez kanalu beda akrobacje cyrkowe ale wszystko da sie zrobić jak sie chce

filtra w oleju nie mocz ale uszczelkę pokrywy filtra można przesmarować olejem

edit:

kolega wyzej był szybszy ;)

nie polecam odsysania oleju, ja jak jade na wymianę odrazu mowie ze odsysania nie chce i nikt problemu nie robi

wymiana oleju to koszt 15zl (przynajmniej u mnie w miescie)

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
ja pamietam jak mi powiedzial na koniec roboty 300 zl a filtr sam kupilem olej on mial to sie troche wkurzylem bo olej jest motul 5w40 8100 x-cess bo teraz patrzylem olej taki kosztuje okolo 200 zl
Opublikowano

Dlatego zawsze pytaj o koszt uslugi na samym poczatku

Ja wszystko kupuje sobie sam, place jedynie za usluge wymiany. Nikt zdzierac kasy ze mnie nie bedzie bo zobaczy bmw....

Ostatnio profilaktycznie zmienialem plyn hamulcowy, oczywiscie potrzebowalem tylko zaplacic za wymiane, w znajomym warsztacie powiedzial 100zl, zapytalem sie za co, a bo to bmw bo duzo roboty bo cos tam, gowno prawda, 2ulice dalej chlopaki ogarneli temat za 40zl

Oczywiscie kolejna zasada nigdy nie zostawiam auta, stoje i patrze na rece.... taki uraz po tym jak kiedys byla e36 2.5l zabrali na jazde testowa

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Nikt zdzierac kasy ze mnie nie bedzie bo zobaczy bmw....

To nie chodzi o to czy BMW czy Fiat czy coś jeszcze innego. Każdy (nieznajomy nam) mechanik próbuje zedrzeć z klienta za daną obsługę, bo jak przyjedzie nie ogarnięta osoba totalnie nie znająca się na rzeczy to zapłaci każdą cenę za usługę wysłuchując wcześniej co to po drodze nie wyszło i czego nie trzeba było wymienić bo tak jest zawsze. Najpewniej wszystko robić samemu a jeżeli oddawać samochód to do jakiegoś znajomego prowadzącego warsztat.

Opublikowano

Ja juz nie raz doswiadczylem reakcji mechanikow na slowo bmw, wiem co mowie.

W e36 bylej zmienialem tuleje progowe, krzykneli 150zl za wymiane jednej, parodia, tuleja z 50zl zdejmujesz kolo, odkrecasz mocowanie, prasa wyciskasz i nowa wkladasz, 30min roboty z przerwa na piwo, tyle to tez zajelo w innym miejscu a kosztowalo grosze.

Dziwakow dostajacych czkawki na slowo bmw omijac szerokim lukiem

Opublikowano (edytowane)
Puzonn dobrze prawi. Kilka razy zapłaciłem więcej za usługę niż kumple w tych samych miejscach tyle że z innymi autami. Słowo BMW otwiera inny wymiar zasysania kasy za wykonana usługę - niestety. Edytowane przez MastaFantasta
Opublikowano

Jeszcze dodam prosty przyklad

Bylem miesiac temu na wymianie oleju, obok na stanowisku stal vw sharan tez na wymiane oleju

Ja mam diesla i tam tez byl diesel.

W sharanie musieli sciagac cala oslone silnika

U mnie jest specjalna klapka do wymiany oleju....

Taka to "przewaga dzieki technice" VAGOW hehe

Takich przykladow jest wiecej ale mechanicy mysla utarta kategoria bmw - placisz wiecej

Z mojej strony koniec tematu, moze ktos wyciagnie wnioski

Opublikowano

potwierdzam na słowo BMW jest +40% do ceny za robocizne

dlatego jak już musze dzwonic to nie mówie jaka marka

chociaz teraz mam 2-3 punkty w które mogę dać auto mimo że nie mam takiej potrzeby a i nigdy nie zostawiam bez nadzoru i stoje przy nim

bo max staram się robić sam wszelkie naprawy, wymiany

niestety albo stety przez to nie mam faktur, rachunków za robocizne, stempli w książce itp

przyszły właściciel będzie musiał wierzyć na słowo chciaż jak zobaczy stan nie będzie miał wątpliwości

Opublikowano

Ranger dokładnie !

Przede wszystkim sam siebie nie oszukasz, a mechanik na 100% Cię wycweluje.

Ja też to co mogę robię sam, przecież nie święci garnki lepią, chyba, że potrzeba narzędzi których nie mam lub podnośnika, wtedy nie ma zmiłuj trzeba się ukajać przed panem mechanikiem.

--

nelson

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano

Witam,

jestem nowa na forum, ale jako, że właśnie przymierzam się wymianu oleju podglądnęłam temat...co do tego, że kobiety dają się u mechaników robić w bambuko...mam wrażenie, że to zależy od samej kobiety, od tego w jaki sposób rozmawia z mechanikiem i czy daje po sobie poznać, że jest kompletnie zielona...wcześniej jeździłam Toyotą Corolla, starą, poczciwą i zardzewiałą - na tamtejszym forum pisała dziewczyna, że ona raz w roku jedzie do mechanika i mówi "proszę Pana, proszę zrobić wszystko, co jest do zrobienia w tym aucie, widzi Pan przecież, że jestem blondynką i kompletnie się nie znam".

Zostawiała auto na tydzień, po czym płaciła 3000 pln, on jej mówił, co niby wymienił, a ona zadowolona wsiadała i jechała do chaty...wartość tego auta to +/- 4000 pln, więc średnio jej się kalkulowało:p

Tak czy inaczej, czy ktoś się zna czy nie, to mechanikom jest dość łatwo wykiwać klienta, i w sumie, jak się nie patrzy na ręce to nigdy nie ma się pewności co on tam czaruje....niestety:/ dlatego lepiej znaleźć tego jedynego, i się go trzymać - może wtedy prawdopodobieństwo oszustwa jest mniejsze, bo szkoda mu (mechanikowi) będzie stałego klienta....

PS. Pozdrawiam mojego mechanika:p

Opublikowano

Mialem kiedys podobna akcje.

Wyszedl mi babel na oponie. Kupilem 2 nowe i jade do najblizszej wulkanizacji. Mowie ze.chce 2 szt wymienic na tyle pokazuje nowe opony i pytam ile. Gosc mimo ze mial wolny warsztat powiedzial ze mnie wpisze na 3 dni pozniej. Patrzy na mnie, na BMW, nowe opony Goodyear i mowi ze z wywazeniem to tylko 80 zl bo to 17 cali za 2 szt. W dodatku zaproponował ze jak dorzuce pare zl to nowe opony dadza mi na przod a stare z przodu dadza na tyl bo tak sie robi. Ja mu na to dziekuje i pojechalem do innej wulkanizacji 500 m dalej. Akurar auto zjechalo z podnosnika chlopaki mowia smialo zebym wjezdzal i we dwoch sie wzieli za robote od reki. Koszt 40 zl za 2 sztuli

• 4 lata później...
Opublikowano
Spokojnie da sie wymienić olej bez kanalu. Jest trochę więcej zabawy, bo trzeba trochę nakręcić sie lewarkiem, ale temat do ogarnięcia nawet na parkingu.