Skocz do zawartości

Auto dziwnie "plywa" POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

po zimie mam jakas dziwna opcje z moim autkiem:(

jak jade to mam wrazenie jak bym lecial dziwnie go wozi po drodze a jeszczy przy wiekszej predkosci a przy wietrze to juz wogole:((

mial moze ktos cos podobnego???

cimmerbloki mam wymienione wszystkie, koncowki kierownicze dobre wiec u licha czego to wina???

prosze o pomoc!!!!

POZDRAWIAM

Opublikowano
Witam sprawdź przednie wachacze czy mają luzy Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

Geometrie ustawialem na jesieni i bylo wszystko oki!

na wahaczach jak juz mowilem tez wymienialem cimerbloki a na sworzniach jest tez wszystko dobrze!

chce zauwazyc ze to dziwne jest, bo jade sobie prosto na drodze jak po stole i nagle mnie rzuca w ktoras strone a i jak wjade w kaluze to tez strasznie ciagnie!!!:(

POZDRAWIAM i dzieki za zainteresowanie tematem!

Opublikowano
geometrie mam nadzieje ze ustawiales po wymianie tuleji gumowo-metalowych?sprawdz czy nie masz luzu na kolumnie kierowniczej lub drazkach kierowniczych...
Opublikowano
  • Autor

no wlasnie ustawialem po wymianie!

a co do luzow na kolumnie to na postoju na zatrzymanym i uruchomionym silniku nie ma luzow ale podczaj jazdy z predkoscia okolo 80-120km/h wydaje sie taki dziwny skok i nie moge znalesc skad on sie moze brac!!! a i autko ja sie tak przy jezdzie rusza to sie buja, ale amorki byly tez wymieniane!!!

a jak by maglownica padla albo pompa to co by sie dzialo bo z jednej rurki przy maglownicy cieknie troszke a pompa troche wydaje dziwne dzwieki przy skrecie w lewa strone!!!

POZDRAWIAM

Opublikowano
Geometrie ustawialem na jesieni i bylo wszystko oki!

na wahaczach jak juz mowilem tez wymienialem cimerbloki a na sworzniach jest tez wszystko dobrze!

chce zauwazyc ze to dziwne jest, bo jade sobie prosto na drodze jak po stole i nagle mnie rzuca w ktoras strone a i jak wjade w kaluze to tez strasznie ciagnie!!!:(

POZDRAWIAM i dzieki za zainteresowanie tematem!

Jeśli masz "mało" bieżnika to normalne, że ściąga w kałuży po zimie warto też sprawdzić geometrię.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
  • Autor
co do bieznika to kupowalem nowe zimowki wiec raczej odpada!
Opublikowano
co do bieznika to kupowalem nowe zimowki wiec raczej odpada!

Może zimówki powodują taki efekt wiadomo są miękkie i nie mają takiej trakcji jak letnie. Też zauważyłem, że samochód "gnie" się w zakrętach na zimówkach.

Opublikowano
  • Autor
no ale masz cos takiego ze jedziesz prosciutka droga trzymasz rowno kierownice i nagle... auto ucieka w ktoras strone???
Opublikowano
no wlasnie ustawialem po wymianie!

a co do luzow na kolumnie to na postoju na zatrzymanym i uruchomionym silniku nie ma luzow ale podczaj jazdy z predkoscia okolo 80-120km/h wydaje sie taki dziwny skok i nie moge znalesc skad on sie moze brac!!! a i autko ja sie tak przy jezdzie rusza to sie buja, ale amorki byly tez wymieniane!!!

a jak by maglownica padla albo pompa to co by sie dzialo bo z jednej rurki przy maglownicy cieknie troszke a pompa troche wydaje dziwne dzwieki przy skrecie w lewa strone!!!

POZDRAWIAM

Pozbądź się wycieku i uzupełnij płyn wspomagania bo zatrzesz pompę. Jeśli wyje to jest mało płynu...

Opublikowano
  • Autor
plyn caly czas regularnie dolewam ale ubytek jest naszczescie minimalny!!!
Opublikowano
eliminując te rzeczy które wypisałes, ja bym sprawdził tuleje w tylnym zawieszeniu
Opublikowano
  • Autor

o ktorych tulejach mowisz?

jesli chodzi wahacz tylny to cimerbloki wymienilem a gdzie tam jeszcze sa jakies tuleje?

Opublikowano

Podpisuję się pod tym co powiedział geller, aby sprawdzić tuleje wachacza tylnego, te przy łączeniu wachacza z podwoziem ( przy progach). U mnie są wybite i auto zachowuje się źle, szczególnie jak wiadę w jakąś nierówność, zaczyna myszkować, uciekać.

Ciagle nie mam szasu sie za to wziąść.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
  • Autor

te tuleje tez wymienilem!

Ja tez sie zastanawiam nad kolumna ale nie mam kiedy sie za nia wziasc:(

a jakie sa objawy jak by sie cos dziala ze wspomaganiem???

Opublikowano
  • Autor

wymienilem te co sie mocuje w lape 17!

mam felgi 15 i w tej chwili 195 bo na zimowkach ale normalnie 205!

troszke sciaga na prawo ale minimalnie!

zakladam ze to wina opon!

POZDRAWIAM

Opublikowano
  • Autor
a to plywanie to moze byc przyczyna opon?
Opublikowano

Wątpie aby opony miały taki wpływ na pływanie ... chyba ,że są wysokie i mało cisnienia jest w nich ... Mi też pływa miałem krzywy wachacz ale to wyszło na geometri.. pozatym tak jak w E34 iwem jak gdzie indziej są z tyłu takie okularki do wymiany.To potrafi mieć wpływ na stabilnosc .Pozatym hmmm to wszelkie luzy muszą być skasowane i jak geometria jest o musi być dobże .Wiec napewno czegoś nie sprawdziłeś ... nawet jak auto jest krtzywe a koła stoją prosto do kierunku jazdy to też powinien dobże jechać .Ja wymieniałem wachacz przód gemoteria sie tak rozjechała że jak wjerzdzam w dziure to jedna strona w lewo jedzie a druga w prawo i też strasznie woźi... gdzies czytałem ,zę lepiej jak koła są zbierzneniż rozbieżne .. ale cholera nie wiem jak to jest w BMW bo tu jest napęd tylny

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
a ty masz e36 to inaczej tam jest bez okólarków chyba ale zasada ta sam
Opublikowano
  • Autor

a o jakich okularkach mowisz bo nie bardzo wiem o co chodzi:(

musze posprawdzac w takim razie wszyskie polaczenia i musi byc gdzies luz!!!

nikomu nie zycze takich wrazen bo nie jest milo jak tak auto sie zachowuje a ostatnio jak jechalem trasa i przy wyprzedzaniu rozbujalem do 160 i zawial watr zza tira... SMIERC W OCZACH:(((

POZDRAWIAM

Opublikowano
Nie nei dopisałem ,zę to E34 znam temat ale 160 to ładna prędkość :) .... 160!!!:) u mnie jest tak ,zę przy 80 kmh nosi ... a na koleinach to przy 40 stu !!! ale to geometri wina wachacz naprostowałem.