Skocz do zawartości

[E87] pęknięta sprężyna i ciąg dalszy problemów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema

Krótko opiszę historię:)

Od jakiegoś czasu dochodziły do mnie dziwne metaliczne dźwięki podczas hamowania i skręcania w lewo z lewego przedniego koła (przy otwartej szybie).

Tydzień temu ruszając z miejsca w garażu bęc i pękła mi sprężyna w lewym przodzie, koło się zapadło i knot. Brak możliwości jazdy - laweta - mechanik.

Wymieniłem sprężynę. I dalej dochodzą te dźwięki, ale przypominam że tylko przy dohamowywaniu i skręcie w lewo jak zawias przednie jest nazwijmy to mocno naprężony.

Pomyślałem, może poszuka górna z łożyskiem która spina amortyzator. Nie pomogło. Potem wymieniłem amortyzator i dalej lipa.

Podsumowując cały mcpherson jest wymieniony i dalej strzela.

Tak jak pisałem wcześniej, dzieje się to głównie podczas hamowania i skrętu w lewo, ale również niekiedy podczas manewrowania na parkingu w prawo lewo przód tył.

Nerw mam taki na tą akcję, już 2 mechaników się poddało.

Aha, byłem na szarpakach, auto stoi, wciśnięty hamulec i jak gość ruszał płytą na prawo i lewo to strzela i też nie wie co to.

Macie jakieś pomysły??

PS Myślę jeszcze ewentualnie o zacisku hamulcowym (tylko nie wiem jakie są objawy kiedy ma luz)

plissssss help

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
maglownica może?
Opublikowano
  • Autor
maglownica może?

hmm to nowy trop, jak to tylko sprawdzić? Tylko to nie jest takie głuche pukanie jak miałem w innych autach, które miały już wypracowane przekładnie...

Opublikowano
mialem kiedys podobny problem w innym aucie co prawda, ale z bardzo podobnym zawieszeniem i wymienilem dwa dolne wahacze i koncowke drazka i problem znikna. Problem byl podczas szybkiego ruszania, hamowania i mocnego skrecania

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
  • Autor
mialem kiedys podobny problem w innym aucie co prawda, ale z bardzo podobnym zawieszeniem i wymienilem dwa dolne wahacze i koncowke drazka i problem znikna. Problem byl podczas szybkiego ruszania, hamowania i mocnego skrecania

możesz opisać mniej więcej jakiego typu miałeś dźwięk

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podłączę się do tematu...

Cofając i odbijając kierownicą, to... bardziej czuję, niż słyszę, że koła jakby przeskakują - nawet nie nazwę tego oporem. Czuć to na kierownicy. A powinno odbywać się to łagodnie, bez szarpnięć.

Stawiam na maglownicę, bo wahacze wymienione z tej strony, gdzie ucierpiało koło. No, chyba że pozostały do wymiany wahacze jeszcze z drugiej strony...

Manewrując do przodu wszystko odbywa sie łagodnie, albo mi się wydaje.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Autor

możesz opisać mniej więcej jakiego typu miałeś dźwięk

no właśnie to coś podobnego do strzelającego przegubu, a w jakim miałeś to aucie? Podobna konstrukcja zawieszenia jak w E8X?

Opublikowano
  • Autor
a czy np nie może tak strzelać łożysko na piaście?
Opublikowano
  • Autor
jest diagnoza, trzeszczy i strzela zacisk hamulcowy, wyszło to na płycie przy przeglądzie na przyhamowanym kole
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Ważne, że znaleźli :cool2:

U mnie w aucie to już takie sztuczki robili zanim doszli, że to tylko poduszka od silnika, że głowa mała.

• 1 rok później...
Opublikowano

niedawno miałem nieprzyjemny przypadek

auto po trasie wstawione do garażu, dwa dni później wyjeżdżam z niego i słyszę jak coś ociera mi w aucie. Wysiadłem aby zamknąć garaż i ukazał mi się taki oto widok:

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/10632699_788715971181375_1882520717409363963_n.jpg?oh=9d07f07ad75ebb026d15acd95e4748c0&oe=551DA1C0&__gda__=1426823462_ea533719b2cc7d3e6887a0b7b80ab4ad

a w garażu na podłodze znalazłem :

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/s720x720/10686768_788717364514569_6085190463060766868_n.jpg?oh=91ade3f54cea78c3716825f01c06fc3e&oe=54E06B59&__gda__=1423038215_4696c2eaf1b7c789e80e30f428a92f17

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/s720x720/148789_788718154514490_1832158919952552791_n.jpg?oh=178328fed50c1c8dc3e469ef5bcd9056&oe=551A70A0

auto stało przez 2 dni nie ruszane dlaczego strzeliła ? tego nie wiem

najgorsze było to, ze byłem akurat w Poznaniu w delegacji i miałem tego dnia wracać do domu. Poszperałem w necie, znalazłem serwis p.Mikołajczaka i na lawecie auto mu zawiozłem. Koszt naprawy z częściami i lawetą wyszedł 990 PLN a auto zrobione zostało w 24h.

Ja spędziłem przyjemny wieczór z kumplami w Puszczykowie ;)

Zastanawia mnie tylko WTF ?? dlaczego pękła ? mam i miałem wiele aut, większość to były stare graty i nigdy mi sprężyna nigdzie nie strzeliła

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bo to Bmw :cool2:
Opublikowano

Swoja droga to ciekawy ten twoj przypadek…

Peknieta sprezyna i 1000zl kosztow :)

MADE IN PRL
Opublikowano

nowa sprężyna w ASO to ok 330 PLN

180 PLN laweta reszta to wymiana u Mikołajczyka w trybie express ... Jak masz ból d**y to już nie szukasz takich oszczędności tylko robisz aby było dobrze i szybko.

http://artursojka.pl/files/2013/06/trojkat2.jpg

Opublikowano
Przekonales mnie bym zakupil nowy komplet eibacha przed wyjazdem w gory bo jak peknie sprezynka to tez miejscowe ludki zdrenuja mi kieszen.
MADE IN PRL