Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
macie stare E32 ze starymi silnikami 4,0 kture palą dużo ale nie więcej niż stare m70 a pan pytał o E 38 oczywiśe ten motor był E 38 ale krutko 2 lata a ja mam E38 5,4 i chciałem naświetlić sytuacje jak to wygląda realnie nie mówie o sportowej jeździe tylko normalnej eksploatacji a wy traktujecie mie jak intruza kupcie sobie E 38 ale nie 4,0 tylko np 4,4 i zobaczycie czy będziecie tak nimi szastać a ja naprawde wiem dużo o BMW i myśle że bym sie przydał na forum. a zresztą ja sie przejmuje niemam o co. nie wiem jak sie wkłada zdjęcia to bym pokazał spalanie

a Ty masz stare E38 ze starym silnikiem 5.4 :D Przy N73 B60 to M73 B54 technologicznie jest jak zabytek . Pisałes o jezdzie " grzałem ostro(...) zwalniałem do 160km/h (...)i znowu ogień" . To raczej nie jest spokojna eksploatacja :D I skąd pomysł , ze szastamy naszymi 740 ?? :D

M60 B40 jesli chodzi o date premiery jest starszy od M73 B54 o CAŁE 2 lata. MAsz racje . Szmat czasu. Skoro sie upierasz przy swoim, to moze wyjasnisz mi, jakie to innowacje technologiczne silnika M73 uzmozliwiają mu osiąganie spalania o wiele nizszego od tego , które uzyskuje silnik M60 B40 w aucie o ponad 200 kg lżejszym i wyposazonym w te samą skrzynie biegów 5HP30 ( choc fakt- bez AGS 'u i ew. Steptronica) ??

Bo jestem ciekaw.

Opublikowano

jak ci nie szkoda fury to twoja sprawa ja u siebie ani razu nie wył DSC

niechce ani o tym myśleć co by sie działo powracajac do pytania o spalanie BMW nosi miano smoka w ogulnej opini a ja prubuje go obalić a wy mi skutecznie przeszkadzacie jest gro ludzi którzy nie jeżdżą sportowo i by kupili BMW ale poco im smok

BMW sie nie psuje
Opublikowano
Frank widze ,że nie jestes w ciemie bity i wiesz o co w tym wszystkim biega może razem omówimy fenomen E38 5,4 i dojdziemy do porozumienia dlaczego tak jest a jechałem i 160 i260 i spaliła 11,6
BMW sie nie psuje
  • Członkowie klubu
Opublikowano

O spalaniu BMW napisano wiele. Każdy ma jakieś swoje racje, jednak w tych dyskusjach trzeb też ustalic pojęcie spalania [moze być średnie, może być chwilowe itd.......]np.: Jeśli skasujesz pomiar podczas gdy auto osiągnie np. 120 km/h to wskazania średniej będą b.niskie.

Z autopsji powiem tyle moją E38 4,4 M62 prztoczyłem się przez 50 tys. km. Srednich wyników spalania w tym okresie mieszczą się między 10.5 l/100km do 25 l/100 km. Jak z tym górnyn zakresem nikt by nie miał problemu, to do tych 10.5 należy się wyjaśnienie = nocna trasa z Niemiec, pusta autostrada i prędkości max. 130 km/h [jechaliśmy kolumną podczas sprowadzania aut] wyniku tego nigdy już nie udało mi się osiągnąć. Dziś średnia za 2 miesiące = 17,6 [ale LPG] jazda przeważnie małe miasto [ok.70 tyś. ludzi], krótkie odcinki.

Więc b.zazdroszcze tym, którzy osiągają 13 litrów w mieście :think:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

był sierpień 23 lato pojechałem z kolegami po E38 kupiłem, jedziemy na początek powoli do 130 jak w niemczech można potem szybciej i szybciej

az doszło do 260 i wolnie jechalisy 180 i 220i160 jak pas zajęty i spaiła 11,6 i co to moze byc

BMW sie nie psuje
Opublikowano (edytowane)
co to moze byc

bbbbbbbbbbbbbbbzzzzzzzzzzzzzzzdura

made in animrumru....

Edytowane przez papabeer

60 też mi sparawia przyjemność ;-) hehe

http://img57.imageshack.us/img57/4166/avatar2ym6.jpg

Opublikowano
Jezeli opierać się na odczytach z BC - 12.7 l/100 km; w zeszłą niedzielę przejechałem się z Poznania do Wałcza przez Piłę i uczepiłem się "łysych" w Skodziawce Oktavii, którzy koniecznie chyba chcieli mnie zgubic więc jechali ile fabryka dała i to było odcinkami 170 km/h. Z powrotem wracalem przez Czarnków, wieczorem i BC - 11,6 l/100 km, ale to chyba nie możliwe, coś jest nie tak z tym wskazaniem :roll2: . Bunie z silnikami 5,4 litra na pewno zużywają tyle, ile im się wleje :D
Opublikowano
. Bunie z silnikami 5,4 litra na pewno zużywają tyle, ile im się wleje :D

i to sa świete słowa szanowny panie kolego :clap:

ja tez jezdze BMW seri 7 ladnych pare latek i spotykam sie z udzmi co maja takie autka i ŻADEN nie osiaga takich rewelacji pozatym piszemy w tym temacie o eksploatacji auta w polsce-nie w niemczech,czy na dnie jeziora w stanach-(gdzie cudowne sa spalania bo sa puste drogi)seria 7 nie jest dla biednych i z taka mysla byly produkowane(nie na ekonomie-tylko komfort)

dlatego zanizanie jest bezsensu-dobrze,ze tego nie czytaja niemcy z fabryki(miejmy nadzieje)bo polowa zostalaby poproszona o oddanie swoich bmw -jako cudow techniki :mrgreen:

Opublikowano
zdecydowanie 740 ale nie wiem czy 735 po 96r nie bedzie optyamlnym wyborem zalezy czego szukasz 4.0 to podobna konstrukcja do 3.0 ktory posiadam, ale trudno juz je dostac w dobrym stanie,

w cale nie trudno, tylko chodzi o cene

do polski sciagaja najtansze, wiec najabardziej zniszczone i glownie takie wystepuja u handlarzy

dlatego czesto ludzie maja zla opinie o e38 z tych lat, bo widzieli przewaznie niezle zdezelowane, zniszczona skora itd, bo glownie takie sie tu sprowadza z racji ceny

prawie nikt normlany w polsce nie da 55 tys pl za 97 rok e38 bo za tyle ma prawie nowe mondeo :)

a tyle kosztuje dobre e38 w de

wszystko to kwestia ceny

a ja pale moja e38 10.5 litrow w trasie nie oszczedzajac

najmniej moge nia spalic 8.6 z klima na trasie, i tyle mi sie udalo pare razy wykrecic

a moim jeepem 4l pale 14 litrow nie oszczedzajac, ponizej 13l nigdy nie udalo mi sie zejsc,

podejrzewam ze 750 jezdzac caly czas po miescie spali 22-25 litrow

bo moja 735 pali 18 w tych warunkach

a moj jeep 4l pali 22 litry ale on jest malo oszczedny

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Skoro wypowiadają się tutaj użytkownicy E38 to przy okazji może ktoś kto siedzi w temacie lub jeździ do niemiec napisze ile teraz trzeba dać za dobrze utrzymane, bezwypadkowe, serwisowane E38 z silnikiem 4,4L rocznik 1996-1997. Ile trzeba zapłacić w niemczech za takie auto + opłaty aby móc się już w pełni cieszyć takim autkiem w Polsce i nie włóczyć się już po serwisach i mechanikach.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
był sierpień 23 lato pojechałem z kolegami po E38 kupiłem, jedziemy na początek powoli do 130 jak w niemczech można potem szybciej i szybciej

az doszło do 260 i wolnie jechalisy 180 i 220i160 jak pas zajęty i spaiła 11,6 i co to moze byc

Tylko kiedy było kasowane średnie zużycie :8)

11,6 może spalić jadąc w zakresie 130-140km/h i to równiutko, bez hamowań itp. ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Takie mało istotne info; po zatankowaniu za 100 PLN mojej Buni mam JEDNĄ GODZINĘ czasu dobrej zabawy na mieście. Dla mnie dobrej. Reszta użytkowników drogi myśli tak :duh: lub może tak :mlotek: A to jest słuszny wynik bo potwierdza parametr P=240 kW i dodatkowo uświadamia, że a=0,4g przy m=2000 kg nie bierze się z reakcji tlenu z azotem tylko musi być jeszcze dużo ciekłego węglowodoru :|