Skocz do zawartości

[E39] Problem z odpalanie 520

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem, jak auto postoi całą noc, lub 8 godzin jak jestem w pracy, mam czasami problem aby odpalić.

Auto mam od końca stycznia, a zaczęło się to dziać, od jakiegoś niecałego miesiąca.

Głównie jak temperatury są dość niskie czyli poniżej zera.

U znajomego mechanika na jego komputerze wyszły dwa błędy, obwód położenia wału/wałka rozrządu (nie pamiętam dokładnie) i czujnik temperatury.

W ciemno wymieniłem czujnik Pulse generator, camshaft o numerze 12 14 7 539 165, ale nie mogłem dostać oryginalnego używanego, więc kupiłem ten 12 14 1 438 081

Link Vinem mojego auta http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Sedan/Europe/520i-M52/LHD/M/1999/may/browse/engine/cylinder_head_vanos-2/

Auto przez ponad tydzień odpalało, bez najmniejszego problemu, aż do środy, zeszłego tygodnia, bo znów się pojawił ten sam problem

Według opisu, a raczej tak myślę, że mogę włożyć ten czujnik, bo występowały dwa.

I jak mam ten problem, z odpaleniem to czasem uda mi się odpalić na biegu.

Rozrusznik kręci jak szalony.

Czasami przy odpalaniu muszę przytrzymać gaz, i przez kilka sekund na obrotach około 2 tys. aby silnik zaczął pracować. Coś tam trzy, cztery razy strzeli w silniku, tak jakby była jakaś detonacja i auto zaczyna pracować i mogę jechać.

Silnik M52TU, 05/99r 2.0 150km

Proszę o pomoc, ew. jak ktoś z okolic Zielonej Góry, może mi polecić dobrego magika, który mi powie co dokładnie się dzieję z moim samochodem :/

Opublikowano
Witam ja mialem problem z odpalaniem na zimnym silniku na benzynie mam lpg.przy plusowych temperaturach odpalal za 2-3 razem a przy minusowych odpalal za 6-10 razem.Na cieplym nie bylo problemu wogole.Pojechalem na kompa i wyszlo czujnik polozenia walu i czujnik temperatury silnika po wymianie auta nie poznalem odpala jak malina. :D
Opublikowano

Czasami przy odpalaniu muszę przytrzymać gaz, i przez kilka sekund na obrotach około 2 tys. aby silnik zaczął pracować. Coś tam trzy, cztery razy strzeli w silniku, tak jakby była jakaś detonacja i auto zaczyna pracować i mogę jechać.

Silnik M52TU, 05/99r 2.0 150km

Proszę o pomoc, ew. jak ktoś z okolic Zielonej Góry, może mi polecić dobrego magika, który mi powie co dokładnie się dzieję z moim samochodem :/

U mnie przy uszkodzeniu sond były identyczne objawy

sry za spam :oops:

Opublikowano
  • Autor

Kamil Jasinski, czy wiesz, które czujnik dokładnie Ci wymienili, ew. gdzie one się znajdują. Najbardziej mnie interesuje czujnik temperatury.

MarcinKrk, ale u mnie brak błędu sondy, więc podejrzewam, że pracuję ona.

Choć szczerze, to trochę się załamałem, bo w piątek zostawiłem auto u najlepszego kolesia u mnie w mieście, i on po prostu mi powiedział, że nie ma pojęcia co się dzieję.

Oczywiście dziś, jak odbierałem auto, to już musiałem na biegu odpalać :/ bo innej opcji nie było, a później, po rozgrzaniu silnika do normalnej temperatury, pod blokiem od razu odpaliła, więc ja już też zgłupiałem, bo sam nie wiem co się dzieję :/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dwa czujniki wymienilem odrazu wydalem 300zl na czujnik walu a czujnik temperatury silnika kosztowal 80zl razem wyszlo nie cale 400zl
Opublikowano
  • Autor

MarcinKrk, byłem u kolesia w Zielonej, podłączył mnie do kompa ( oczywiście koszt 200 zł ), i po sprawdzał co i jak.

Uszkodzony czujnik obrotów wałka wydechu nr. 1 438 082 mam go wymienić na czujnik o numerze 7 518 628

Podobno ten o numerze 1 438 082, ma wadę fabryczną, więc muszę też zrobić aktualizację oprogramowania, koszt u niego jedyne 350 zł

Czujnik temperatury 13 62 1 433 077

I uszkodzony zawór DISA 11 61 1 440 049

Ostatnio nie ma u mnie już taki niskich temperatur, więc auto mi odpala bez najmniejszego problemu.

Dziś wymieniłem czujnik wałka wydechu i zawór Disa, i auto też odpaliło bez problemu.

Więc czy to rozwiązało problem, nie wiem.

Opublikowano
Cos drogi ten mechanik 200zl za kompa to bardzo duzo u mnie place u chlopakow 30zl za podlaczenie pod kompa.Jak wyszlo na kompie ze czujniki sa do wymiany to trzeba wymieniac.
Opublikowano
  • Autor

Tak jak juz pisalem, czujniki wymienilem, auto po dluzszym postoju odpala, chodz nie ma teraz tak niskich temperatur, wiec mam nadzieje, ze narazie, tak jakby jednego problemu sie pozbylem.

A dzis na cieplym silniku tez mialem problem aby odpalic. Musialem cos kolo 5-10 sekund krecic rozrusznikiem aby odpalic. Pozniej jeszcze dwa razy gasilem silnik i ten problem juz nie wystapil.

Wiec doszedl kolejny problem :/

I teraz juz zglupialem, bo nie wiem gdzie mam szukac przyczyny.

Wysłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
A może pompka która jest w baku kończy żywot
Opublikowano

A ile masz w zbiorniku paliwa ?

Bo moze masz ponizej 20 litrow jak tak to moze byc wina pompy tej po lewej stronie ktora przelewa z jednej komory do drugiej paliwko u mnie tak bylo :D

Opublikowano
  • Autor
Mam cały czas 30-50 litrów w baku
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bardzo możliwe , że pompa umiera.

Niedawno w e36 tak miałem. Po zmianie pali zawsze za pierwszym razem.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor

Jak przemyslalem sprawe z tym problemem przy odpalaniu na cieplym silniku, gdzie musialem dluzej krecic rozrusznikiem, to chyba zawsze auto stalo na jakims delikatnym wzniesieniu, wiec cos moze w tym byc.

Na dniach jeszcze wymienie filtr paliwa i po prosze mechanika aby w jakis sposob sprawdzil ta pompe paliwa.

Na piatek umowilem sie w zielonej gorze na aktualizacje oprogramowania, za jedyne 350zl :/

I dzieki wielkie Wam za podrzucanie pomyslow :)

Wysłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Jeżeli często jeździmy na rezerwie to znacznie skraca życie takiej pompy
Opublikowano

Dziś wymieniłem czujnik wałka wydechu i zawór Disa, i auto też odpaliło bez problemu.

Czy Disa ma być słyszalna po przekręceniu zapłonu?

Opublikowano
  • Autor

Czy Disa ma być słyszalna po przekręceniu zapłonu?

Wydaje mi się, że tak.

Jak byłem w piątek i tego kolesia w Zielonej, to on po przekręceniu kluczyka słyszał, że ten dis działa.

A i przy okazji napiszę, po zrobieniu u niego aktualizacji, auto odżyło, jedzie od niskich obrotów i w końcu przyspiesza :)

Ale nadal walczę z problemem, z odpalaniem.