Skocz do zawartości

ZAKUP e36 PORADY OPINIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Zastanawiam się jak się jeździ automatem w tak słabym samochodzie?

Jeździł ktoś może? By się podzielił spostrzeżeniami.

ec2Wze6.jpg
  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Wyświetleń 278,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja jezdzilem 316 w automacie, do setki i miescie calkiem sprawnie, bardzo mi sie podobaja automaty w bemkach, ale na trasie do wyprzedzanie to strasznie nie wygodne tak zeby sie z 80-90km/h zebrac do wyprzedzania to slabo nawet bardzo, jak ktos bedzie uzywal do miasta to polecam

-Jesli bylo malowane to podejrzanie wyglada prawy blotnik, ale ciezko strwierdzic po zdjeciach

-m-pakiet jest kompletny do copmacta, wydaje mi sie ze w tej wersji niebylo zderzaka z dyfuzorem tak jak np. w coupe

Opublikowano
Bardzo ładne;)
Opublikowano

w sklad m-pakietu wchodzi jeszcze tylny zderzak. Bardzo fajnie on wyglada.

A... Cichy co do automatu w 1.6 to moim zdaniem jezdzi sie jak skuterem:D

E38 728i 1999r
Opublikowano
co do automatu w 1.6 to moim zdaniem jezdzi sie jak skuterem:D

No właśnie tego sie najbardziej obawiałem :| . A przy tej wyżej co podesłałem takiego uczucia nie powinno być (mam nadzieje).

Opublikowano

Witam , co możecie powiedzieć o tym bmw http://olx.pl/oferta/bmw-316-1-6-compact-CID5-ID5CNhZ.html#3bc2fbe71c czy opłaca się jechać na ogledziny ?

Ma to być moje pierwsze autko i chce się nim zaopiekować ale nie wiem czy będzie to opłacalne .

Z czasem chciałbym je odnowić .

Z góry wielkie dzięki za pomoc :D

Opublikowano

Moim zdaniem jak już chcesz e36 na pierwsze auto to szukaj czegoś bardziej zadbanego bo tak to kupisz skarbonkę bez dna i pewnie szybko się jej pozbędziesz a niesmak pozostanie.

Jak cie budżet nie puszcza wyżej to proponuję coś ala opel astra na pierwszą furę :wink:

Opublikowano
  • Członkowie klubu

A dlaczego nie? Compakt nie cenią się jakoś bardzo zwłaszcza z tak słabym motorem i zerowym wyposażeniem..

Wnętrze widać nie porwane, więc nie musi być jakoś nadmiernie źle.

Jedno jest pewne "Silnik pracuje równiutko i spokojnie." :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
mi się tam nie widzi jakoś ta czerwona :P a dobra astra też tania nie jest, tylko że jej naprawy są 4x tańsze. Ja bym szukał na twoim miejscu jak już kompakta to z 1.8 ISem, kumpel ma i zaiscie idzie :) bo 1.6 mam w sedanie i strach wyprzedzać, już mój drugi samochód - corsa 1.4 zbiera się żwawiej.
Zielona Bestia E36 sedan: M43b16 1.6 102KM & Corsa 1.4 na podtlenku LPG
Opublikowano
Bez obrazy panowie ale bmw za 2-3-4 tysiące to większy lub mniejszy ..ale sztrucel. Zreszta jakiekolwiek auto za te pieniądze ma na dzień dobry sporo do zrobienia, chyba że lubimy trytytki, klej do glazury itd ;D
"Bmw z małym silnikiem jest jak eurofighter bez uzbrojenia" J.C
Opublikowano

Siemka, jestem nowy na forum,więc nie bijcie od razu jeśli czegoś nie ogarniam :)

Chciałbym zakupić BMW e36 i zaciekawiła mnie pewna oferta, mianowicie ten oto egzemplarz http://olx.pl/oferta/bmw-320-150km-95lift-sekwencjabogata-wersja-telefon-klima-alu-ladna-CID5-ID7u7oT.html#893bd41695. Tak,tak wiem,że gaz i zaraz zostanę zrypany od góry do dołu ale ma to być mój pierwszy samochód,więc jeśli będzie odrobinę oszczędniejszy to się przecież nie obrażę :lol: Jeśli mogliby wypowiedzieć na ten temat ludzie,którzy mieli do czynienia już z większą ilością BMW to byłbym wdzięczny! :cool2:

Opublikowano
Nikt Cię nie będzie hejtowal apropo gazu...nastaly czasy takie a nie inne i trzeba oszczędzać. KME to sekwencja z górnej polki. Wygląda na zadbana. Myślę ze warta obejrzenia.
E38 728i 1999r
Opublikowano
Czytałem właśnie o instalacji KME,że jest to jedna z lepszych,więc się zainteresowałem. Chciałbym zobaczyć kilka opinii,ponieważ mam ponad 300km do tego auta,a nie chce się przejechać w tą i we wtą tylko po to,żeby czas tracić no i kasę co jest oczywiste :wink:
Opublikowano
Patrząc na całokształt to myślę, że warto jechać i oglądać, a może nawet kupić. Wygląda normalnie i cena jak za 2 litrowego sedana bez m pakietu wydaje się do przyjęcia. Oczywiście trzeba dobrze przejrzeć i się przejechać.
Opublikowano
Jesli chodzi o kolor to zółtka bym wziął.
E38 728i 1999r
Opublikowano
Witam mam na zamiane compacta na sedana;)
Opublikowano

Dakar Gelb i Dakar Gelb II

a jakie jeszcze to nie wiem.

Bardzo sympatyczny kolor.

Jeden z moich ULUBIENYCH*

Jeszcze ładny jest

Avusblau

Daytona Violet

Diamantschwarz

E38 728i 1999r
Opublikowano
Nie widzę różnicy między Dakar Gelb i Dakar Gelb II
Opublikowano
a mi się podoba mój BostonGrun metalic :D szczególnie po polerce
Zielona Bestia E36 sedan: M43b16 1.6 102KM & Corsa 1.4 na podtlenku LPG
Opublikowano

panowie czy jest gdzieś godne 328 touring do sprzedania ? te z allegro, jedno z bytomia za 12.500, jest też tańsze z warszawy. Jedno również z Gostynina ale mam daleko dość.

Ktoś coś widział wartego uwagi ?

szukam
Opublikowano

Tak sobie czytam w wolnych chwilach ten wątek i pozwolę sobie przedstawić mój zakup E36 i tym podsumować troszeczkę temat.

Otóż z racji posiadania dopieszczonej E38 728iA powoli umierając z nudów których powodem jest brak konieczności grzebania przy swoim aucie wpadłem na pomysł zakupu czegoś mniejszego co miało by służyć do zabawy i jako wozidełko dla żony na zakupy. Wybór padł na E36 compact z silnikiem 1,8Ti .Po przeglądnięciu ofert internetowych ,obejrzeniu zdjęć ślicznych ,wyplakowanych i "doinwestowanych igieł" moją uwagę przykuł pewien egzemplarz z 98r.w komisie zlokalizowanym jakieś 120 km od mojego miejsca zamieszkania.Po 15 minutach namysłu i krótkiej rozmowie telefonicznej z ,której wynikało ,że pojazd jest w bardzo dobrym stanie (jak większość) z małymi uwagami (cena lekko ponad 4 tys.PLN) wsiadłem w auto i pojechałem na oględziny wozu.Jako,że w życiu troszkę aut kupiłem i naprawiłem obeszło się bez ASO,SKP ,tabunu towarzyszących mi mechaników ,lakierników czy blacharzy i tylko moim oczom ukazał się widok pojazdu za rozsądną cenę :) Po zewnętrznych obserwacjach stwierdziłem ,że kilkunastoletnie BMW nie posiada oryginalnego lakieru czego się spodziewałem ,za to posiada kilka rysek, źle spasowaną maskę i lekko przesunięty zderzak.Całości dopełniały letnie opony ze śladową ilością bieżnika.No cóż to samochód z 98r. Pocieszeniem stało się ,że ktoś niedawno wymienił klocki z tarczami ,elementy zawieszenia, podłoga jest cała i są progi!

Minęło kilka mocnych minut i dotarł właściciel z kluczykami - nawet trzema sztukami oryginalnych kluczy! Po otwarciu okazało się ,że wnętrze jest całkiem przyzwoite, fotele czyste i niewytarte do tego z regulacją długości siedziska,podgrzewane.Po zajęciu miejsca za trójramienną kierownicą straciłem możliwość zamknięcia za sobą drzwi gdyż boczek tapicerki został mi w ręce :) Ktoś zapomniał go przykręcić.Gdy już udało mi się zamknąć drzwi odpaliłem silnik .Praca silnika okazała się idealna za to kilku kontrolek na desce brak a reszta kolorowo się świeci za to klimatyzacja super sprawna! Brak radia ,które było w ogłoszeniu to szczegół drobny .Jedyny problem to praktycznie cały wydech do wymiany. Otwarcie maski nie objawiło drażniących szczegółów oprócz tego ,że leciała na łeb - szczegół siłowniki to tylko 50 PLN. Konstrukcyjnie auto w jednym kawałku i wszystko na swoim miejscu bez większych wycieków czy innych niespodzianek. Jazda próbna nie wykazała żadnych problemów - samochód nawet dobrze jechał ,nie dymił,nie szarpał . Cóż po lekkich rozmowach o interesach pojazd został zakupiony i dojechał do domu ponad 120 km ! Sukces !

W domu po podłączeniu komputera stwierdziłem konieczność wymiany 3 czujników ABS-u i problemy z połączeniami w układzie poduszek .He te poduszki to 10 minut roboty + wymiana spalonej żarówki kontrolki airbag-u. Wymiana czujników rozwiązała problem z kontrolkami i wszystko wróciło do normy. Przy okazji naprawiłem niedziałającą prawą szybę i kilka drobiazgów. Wymieniony wydech i już jest przyjemnie. Efekt końcowy to całkiem przyzwoity wozik za małą kasę. Niektórzy powiedzą ,że 4 tys.PLN to zwiastun problemów i pospolity złom a to niekoniecznie prawda. Wiele bzdurnych drobiazgów jest uważanych za dyskwalifikujące auto jak np.kontrolki ABS czy odpadająca tapicerka .To są już prawie pełnoletnie auta i w każdym trzeba coś naprawić! W moim przypadku koszt naprawy wszystkich rzeczy to 500PLN w tym moja praca. Opony miałem w odpowiadającym rozmiarze,radio też się znalazło.Jeszcze kilka drobnych szczegółów pewnie zrobię w wolnych chwilach. Na upartego jeszcze przyda się lakierowanie kilku elementów ale to na wiosnę :) Reasumując tanie niekoniecznie musi być złe o ile nie macie mechaników zdzierców. Co do tych droższych w tym samym roczniku to obawiam się ,że też wymagają mniejszych lub większych kosztów. Sztuką jest ocena wkładu jaki wymaga samochód a nie szukanie na siłę idealnego za małe pieniądze .Powodzenia w poszukiwaniach!