Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
sa kondensatory tantalowe ktore maja bieguny.wyglad jest calkiem inny sa rozne najpopularniejsze to w ksztalcie pastylki.nie wysychaja jak elektrolity i maja znacznie wieksza temp pracy.nie ma jakis szczegolnych oznaczen ich rozpoznaje sie je po wygladzie no i jesli ma sie schemat to wtedy tez tam pisze ze to tantalowy.to T na tym kondensatorze moze oznaczac temp pracy kondensatora ale jak dasz na 100C to napewno wystarczy taki zwykly(przewaznie na 85C) tez bedzie chodzil tylko nie tak dlugo jak taki na 100C zamiast 5 lat to bedzie chodzi 2 lata bo szybciej wyschnie
Opublikowano

witam.

ten Philipsa miał na sobie tylko nadruk na górze:__uF , T , __v,

z boku beczółki tylko nazwę firmy PHILIPS---był srebrny

te pozostałe były czarne,firmy emg jak dobrze pamiętam ,ich oznaczenia jakie miały to :__uF , __st.C , __v

oba typy były biegunowe :!:

sprzedawcy w elektroniku ręce rozkładali jak pytałem o te T :mad2:

a niestety jestem z tych typów co sprawę załatwiają do końca i ta litera T spać mi spokojnie nie daje :mrgreen:

JAK MI NIKT Z BMW KLUBU SPRAWY NIE ROZWIĄŻE TO CHYBA SKONTAKTUJĘ SIĘ Z DZIAŁEM TECHNICZNYM PHILIPSA :idea:

Opublikowano
A wiecie co mi się wczoraj porobiło z tą moją dmuchawą? Nie mogę jej teraz na full ustawić. Jak na początku tylko na full chodziła i czasem można ją było regulować, tak teraz do pewnego stopnia mogę sobie regulować moc nawiewu. Nie rozumiem tego samochodu. Miałem kiedyś Mercedesa i tam wszystko było proste, a BMW zaczyna mi komplikować życie.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie: W e36 postanowielm sprawdzic klimatronic, na dworze temp +12 wiec powinien sie bez problemu wlaczyc. Ustawiam temp klimy na najnizsza tj. 16 stopni, wlaczam sniezynke i niby wszystko ok( wyraznie powietrze inaczej dmucha) ale jakos slabo chlodzi-jakby bez klimy, wogole nie czuc ze dziala. Pyatnie jest czy klima odrazu powinna wlaczyc sie na maxa czy poprostu kilmatornic powoli schladza. Bo wiem ze np. w manualu ( nie w BMW) mialem tak ze jak wlaczylem klime to odrazu byla duza roznica i dalo sie odczuc ze klima pracuje. Druga sprawa ze nie wlaczyl sie wnetylator z klimy wiec teraz nie wiem , bo byc moze poprostu powietrze bylo brane z zew. i to wystarczalo na schlodzenie wnetrza. Nie wiem czy sie tym przejmowac czy poprostu czekac na upaly wtedy sie okarze....
Opublikowano

witam

ostatnio dobrałem się do panela sterowania klima/nawiewy/temperatura

sprawdziłem wszystkie wiązki---wszystkie są ok

pokrętła temperatura na prawo i lewo oraz moc dmuchawy mają wszystkie 3 takie same wartości oporu tzn

na ustawienie

na max wartość x

na min wartość y

więc uszkodzenie regulatora odpada raczej

ostatnio mam taką sytuację,że jak odpalę auto z włączonym nawiewem to nie mogę go potem wyłączyć całkiem ---dopiero po dłuższej chwili, :doh: :?:

innym razem jest wszystko OK :?:

czasem też zielone diody podświetlające przyciski mrugają,albo nie świecą od 1 włączenia ogrzewania tylko za kolejnym razem :?:

zdarza się że jak dam na np 18 st C na obie strony to u kierowcy z panela środkowego potrafi lecieć żar :cry2:

u mnie na płycie panela jest tylko niebieska PASTYLKA NA 2 NOGACH-nie ma rozróżnienia biegunów

---CZY OBJAWY JAKIE OPISAŁEM MOGĄ BYĆ OD WALNIĘTEJ PASTYLKI-kondensatorka czy wskazują na wadę w innym podzespole układu ogrzewania

Opublikowano
To i ja się dołącze do tematu.U mnie póki na dworze było zimno wszystko było ok.teraz jak już jest cieplej to wszystko działa.,tylko na pierwszym biegu wg wyswietlacza dmuchawa pracuje calyczas jakby była conajmniej na 4 a regulacjia nie działa znaczy wg wyswietlacza zwiekszam nawiew a dmuchawa całyczas pracuje tak sam szybko.jakakowiek reakcja wystepuje dopiero po właczeniu najwyzszego wg wyswiatlacza biegu wtedy tez wentylator pracuje szybciej a gdy wtedy zmnienisze nawiew na min to znowu pracuje sobie takjakby na 4.Nie ma róznicy czy włacze klime lub auto całyczas tak samo czy to też ten kondensatorek???w zimie na pierwszej predkosci nawiewu laciało sabie tak delikatnie powietrze a teraz ciągle wichura :twisted:
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam

tak ciągnąc dalej temat wracam do kondensatorka w panelu klimy e32 3,5 l,a mianowicie

u mnie w tym panelu jest jak ktoś to nazwał "PASTYLKA"-niebieska na 2 nóżkach---podobna lecz mniejsza znajduje się w liczniku,z tym,że ta w liczniku ma określenie uF itd,a ta w panelu

posiada tylko nadrók : -S- PTC C960

pod kondensatorkiem na płycie jest napis R 190

w elektroniku zgłupieli :mad2: -znowu,a ja nadal nie wiem co i gdzie kupić :cry2: ,niby teraz wszystko działa-może od gorąca na dworze

pomocy

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam

tak ciągnąc dalej temat wracam do kondensatorka w panelu klimy e32 3,5 l,a mianowicie

u mnie w tym panelu jest jak ktoś to nazwał "PASTYLKA"-niebieska na 2 nóżkach---podobna lecz mniejsza znajduje się w liczniku,z tym,że ta w liczniku ma określenie uF itd,a ta w panelu

posiada tylko nadrók : -S- PTC C960

pod kondensatorkiem na płycie jest napis R 190

w elektroniku zgłupieli :mad2: -znowu,a ja nadal nie wiem co i gdzie kupić :cry2: ,niby teraz wszystko działa-może od gorąca na dworze

pomocy

PTC C960 ten element to ochorna przed poborem za duzego pradu przez elementy. Dlaczego chcesz to wymieniec? Tu masz datsheet kazdy elektronik wie jak zrobic z tego uzytek i dobrac zamiennik wrazie czego http://www.epcos.com/inf/55/db/ptc_06/OC__Leaded__63V__C__B599__0.pdf