Skocz do zawartości

E90 WBAPN31040A768958

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
W takim razie sytuacja wygląda tak, że kupując samochód obojetnie za jaka kwote.... obojetnie czy na marże czy na umowę KS, obojętnie czy z komisu czy od handlarza czy nawet od osoby prywatnej, która mogła rok czy dwa lata temu kupić samochód od handlarza czy z komisu, może się okazać że auto jest z wadą prawną, a nabywając samochód raczej nie ma możliwości żeby to sprawdzić gdyż ciężko aby sprzedający udostępnił, a nawet posiadał wszyskie umowy czy faktury między poprzednimi właścicielami... Tak to wygląda w skrócie?
  • Odpowiedzi 71
  • Wyświetleń 7,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W zeszlym roku moj sasiad kupil dla corki Fiata 500 w pl salonie , zaraz po zakupie przywiozl go do de i tutaj zarejestrowal w niemczech. Roznica byla okolo 1,5tys eur oraz lepsze wyposazenie , oraz w brief adnotacja EU IMPORT PL,

Odnosnie tematu bmw, prawdopodobnie taka sama historia.

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
Do autora, jeśli przebieg i pochodzenie leasingowe Cię nie odstraszają, to nie lepiej kupić tu: http://www.autohus.de/fahrzeugsuche/erweiterte-suche/?make=BMW&type=Lim&price_to=all&model=BMW+3er&fuel=Diesel&location%5B%5D=Bockel&location%5B%5D=Bremen Akcyza mała za tą pojemność silnika i zgodność prawna z rzeczywistością.
Opublikowano
Do autora, jeśli przebieg i pochodzenie leasingowe Cię nie odstraszają, to nie lepiej kupić tu: http://www.autohus.de/fahrzeugsuche/erweiterte-suche/?make=BMW&type=Lim&price_to=all&model=BMW+3er&fuel=Diesel&location%5B%5D=Bockel&location%5B%5D=Bremen Akcyza mała za tą pojemność silnika i zgodność prawna z rzeczywistością.

Panie w polsce są tańsze i z mniejszymi przebiegami i na 100%bezwypadkowe.

Opublikowano
To powiem ci ajcek że jestem zdziwiony. Podczas poszukiwań e91 też obawiałem się wałka w vatem i podrzuciłem temat księgowej w naszej firmie. Z informacji otrzymanych z US dowiedzieliśmy się że o niezapłacony Vat ścigany jest pierwszy właściciel w Polsce, ten który widnieje na umowie kupna sprzedaży lub fakturze a kupowanie auta już zarejestrowanego jest w 100% bezpieczne.

:cool2: Kolega ma rację. Prowadzę firmę i zakupiłem wiele aut również z prywatnych rąk.

Jedynie umowa na"niemca" jest trochę problematyczna,

ale to tez można załatwić odpowiednio przez agencję celną :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

Opublikowano

A skąd gość ma w ogóle oryginalny brief skoro takowy powinien zostać w WK przy pierwszej rejestracji???

Nie wszystkie WK zabieraja brief przy pierwszej rej w pl.

To nawet nie wiedziałem, mnie zawsze zabierali.

Ale głupoty tu sie pisze :mad2:

Ja zakupiłem w DE 6 szt. aut, zarejestrowałem na siebie,

zresztą posiadam te auta do dziś i BRIEF`y mam u siebie.

Nikt nigdy tego ode mnie nie chciał. Brali sobie tylko ksero z oryginału BRIEF`a

i jego tłumaczenia.

Niesamowite, jacy eksperci "obsiedli ten temat.

Niech któryś się pofatyguje do jakiejkolwiek agencji celnej to WAM trochę światła wleją do tych eksperckich rozważań. :mad2:

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

Opublikowano

Ale głupoty tu sie pisze :mad2:

Ja zakupiłem w DE 6 szt. aut, zarejestrowałem na siebie,

zresztą posiadam te auta do dziś i BRIEF`y mam u siebie.

Nikt nigdy tego ode mnie nie chciał. Brali sobie tylko ksero z oryginału BRIEF`a

i jego tłumaczenia.

Niesamowite, jacy eksperci "obsiedli ten temat.

Niech któryś się pofatyguje do jakiejkolwiek agencji celnej to WAM trochę światła wleją do tych eksperckich rozważań. :mad2:

Rejestruje regularnie auta w trzech WK na śląsku i za każdym razem zostawiam orginał dowodu rejestracyjnego samochodu zza granicy - bo tego wymagają.

Napisałem, ze nie wiem jak jest w innych WK i zdzwiło mnie, że jest inaczej.

Nie wiem co do tego ma agencja celna? :duh:

Kolego ekspert nabijaj dalej nic niewnoszące posty :duh:

Opublikowano

a ja napisze tak

kolego lskora czy BMW z 2010r przepraszam z 2009r :) moze kosztowac 58tys? :duh: odpowiedz sobie powaznie na to pytanie i bedziesz wiedzial czy warto dalej drazyc temat zagadkowej historii auta

jeszcze troche to beda sprzedawac roczne za 70tys :mad2:

Opublikowano
U mnie w WK również musiałem zdać oryginalne dokumenty auta. Więc widocznie nie wszędzie jest tak samo, tylko nie wiem czy tak jest prawidłowo, że nie ma jednolitych przepisów.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeśli chodzi o Celny to ok , biorą tylko xero brief'u ale jeśli chodzi o wydział komunikacji to od zawsze zabierali mi oryginały chyba że masz tzw stary i nowy brief wtedy ten stary możesz sobie zostawić jak piszesz i żeby było jasne, to nie było 6szt na rok :mrgreen: W PL musi być nienormalnie żeby było normalnie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie ma reguły jeśli chodzi o wydziały komunikacji. W jednych zabierają oryginały dokumentów rejestracyjnych w innych nie, więc nie macie co się sprzeczać. W takim kraju żyjemy, że co urząd to inne podejście do przepisów. Takich przykładów są dziesiątki.
Opublikowano
W takim kraju żyjemy, że co urząd to inne podejście do przepisów. Takich przykładów są dziesiątki.

Dokładnie tak :cool2:

Jak rejestruje samochód młodszy niż 3 lata nie ważne z jakiego kraju, to do WK w moim Urzędzie Miasta nie mam nawet co wchodzić bez pierwszego przeglądu. A w Starostwie powiatowym jeszcze nigdy nie robiłem pierwszego przeglądu do auta młodszego niż 3 lata, nawet jak auto było z Włoch i nie było wszystkich danych w dowodzie to Pani sama sobie ustaliła rozkodowując VIN.

Niestety ale co urzędnik to inna interpretacja przepisów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to to jakiś cud w ogóle o czym piszesz. :) W Łodzi musi być identyfikacja nawet jak auto ma ważny przegląd z Francji albo Belgii. Zresztą na zachodzie sprawa jest prosta. Wyciąg z homologacji, bez tego nic nie zarejestrujesz (tzw COC). Oczywście nie jest problem go uzyskać bo ASO za odpowiednią opłatą go udostępniają. W Polsce pracownik stacji diagnostycznej ustala dane z nieba tak naprawdę, z internetu, katalogów itd. Niestety tak to jest jak przepisy i ustawy piszą ludzie nie mający pojęcia o danej branży. Polska rzeczywistość.
Opublikowano

Witam was szanowni koledzy.

Przeczytałem większość waszych postrzeżeń na temat tego auta i postaram się sie wtrącić parę groszy od siebie.

Kupiłem w Holandii w ubiegłym roku Audi. Auto w komisie gdzie SA dobre ceny; samochody na export.

Audi kupiłem: dostałem umowę kupna i xero dokumentów holenderskich.

Oryginały miąłem dostać pocztą. Po tygodniu otrzymałem brief niemiecki, którym była wpisana firma niemiecka z okolic Meppen.

O co chodzi!?

Chodzi o zwrot nie podatku VAT tylko BPM (podatek od luksusu, który każdy holender płaci jak kupuje nowe auto w salonie)

Później żeby go odzyskać musi sprzedać auto na export.

Zmieniają na BRIEF NIEMICKI po to żeby mieć pewność ze zwrot dostaną. Także w większości handlarzy ma niemiecką firme w okolicy granicy Niemicko-NL

Jak holender cie dobrze zna to sprzeda ci auto bez przerabiana na brief niemiecki, ale wtedy będziesz musiał szybko zarejestrować auto w Polsce?

i wysłać mu skan dowodu rejestracyjnego na podstawie, którego on dostanie zwrot podatku BPM.

A czy auto ma VAT zapłacony czy nie to odrębna sprawa. Myślę, że jeśli właściciel ma auto na siebie to chyba w kolano sam sobie nie strzela.

Firma która jest w Briefe z Meppen na pewno była właścicilem pojazdu jeden dzien zobaczcie na date rejestracji i date wyrejestrowania.

A kto był właścicielem w NL juz możemy sie nie dowiedziec chyba ze jest w Ks serwisowej wpisany.

Tu macie link do strony na której sprawdzasz wysokość zwrotu BMP (trzba tylko znac numer rej auta)

http://www.vwe.nl/Diensten-Producten/Export/Zakelijk/BPM/BPM-calculator-teruggaaf-bij-export.aspx

Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano

Przeczytałem większość waszych postrzeżeń na temat tego auta i postaram się sie wtrącić parę groszy od siebie.

Firma która jest w Briefe z Meppen na pewno była właścicilem pojazdu jeden dzien zobaczcie na date rejestracji i date wyrejestrowania.

A kto był właścicielem w NL juz możemy sie nie dowiedziec chyba ze jest w Ks serwisowej wpisany.

http://www.vwe.nl/Diensten-Producten/Export/Zakelijk/BPM/BPM-calculator-teruggaaf-bij-export.aspx

Co ty piszesz? data pierwszej rejestracji w niemczech 13.01.2010 a data wymeldowania 17.10.2012 Wiec gdzie ta firma z Meppen miala samochod 1 dzien?

Opublikowano

Co ty piszesz? data pierwszej rejestracji w niemczech 13.01.2010 a data wymeldowania 17.10.2012 Wiec gdzie ta firma z Meppen miala samochod 1 dzien?

kolego data pierwszej rejestracji w rubryce B 13.01.2010 - ta data zostala przepisana z NL dowodu rej

zobacz na daty pod pieczątkami lub w zapisach na dokumencie

tam znajdziesz date zameldowania (wypisania brifu) i data wyrejestrowania

jak znajde taki brief to wam wkleje na przykladzie mojego audi

w Rubryce (I) Datum masz podaną date zarejestrowanie w Niemczech w landzie Meppen (duzy brief)

a na odwrocie małego Briefu. Najczęściej jest to ten sam dzien - zarejestrowanie i wyrejestrowanie

Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano
Data 1 rej w de jest 13.01.2010 a data wymeldowania w de jest 17.10.2012. Wiec firma w Meppen posiadala samochod prawie 2lata wiec skad piszesz ze data zostala przepisana z nl do de ? Jedynie to wlasnie wlasciciel lub firma w NL mogla posiadac ten samochod miesiac czasu od daty produkcji do daty 1 rej w de.
Opublikowano
Data 1 rej w de jest 13.01.2010 a data wymeldowania w de jest 17.10.2012. Wiec firma w Meppen posiadala samochod prawie 2lata wiec skad piszesz ze data zostala przepisana z nl do de ? Jedynie to wlasnie wlasciciel lub firma w NL mogla posiadac ten samochod miesiac czasu od daty produkcji do daty 1 rej w de.

data pierwszej rejestracji jest 13.01.2010 - ta data jest brana z poprzedniego dokumentu.

data 17.10.2012 jest data zarejestrowana w niemczech w landzie Meppen

Nie mamy małego briefu zeby zobaczyc tam date.

Mieszkasz w niemczech a nie wiesz - a ten zapis na dole briefu co oznacza::)

ausgestellt für das aus dem ausland eingeführte fahrzeug

Wiem należysz do forumowiczów którzy tylko i wyłącznie mają racje - wydrukuj sobie ten brief z tym zapisem podejdz do pierwszego lepszego

ZULASUNG SERVICE i wytłumaczą ci to po niemeicku jak to wygląda z Autami z NL

Opublikowano
Zwracam honor , masz calkowita racje. Moj blad :duh: ze nie zauwazylem tego wpisu na dole briefu "ausgestellt für das aus dem ausland eingeführte fahrzeug" a kierowalem sie tylko datami.
Opublikowano
  • Autor
Hm... auto nie zeszło przez 15 dni, więc cena o 1 tys w góre hehehe
Opublikowano
  • Autor

Sorry, że jeszcze raz odświeżam, ale UWAŻAJCIE NA TO AUTO, jeśli ktoś będzie nim zainteresowany niech dobrze wszystko posprawdza...

Poprosiłem o wgląd w dowód zakupu (oczywiście powiedziałem, że cena mnei nei interesuje i nie musze jej widzieć) - odpowiedź: "To sprawa między sprzedającym a kupującym i nie ma takiej możliwości"... No to mówie OK trudno a Pan mi poda nazwe firmy sprawdze sobie w CEIDG czu od dawna firma istnieje - odpowiedź: "Zakończmy może rozmowe, niech to Pana nie interesuje, jest Pan pierwszy ktory robi takie problemy"

hehehe