Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otrzymałem skany książki serwisowej. Wygląda to tak że jednak serwis w Holandii, więc niby wszystko by sie zgadzało. Książka raczej oryginalna.

http://www.satfilm.pl/~skora/bmw/1

http://www.satfilm.pl/~skora/bmw/2

http://www.satfilm.pl/~skora/bmw/3

http://www.satfilm.pl/~skora/bmw/4

http://www.satfilm.pl/~skora/bmw/5

Dowiem się jeszcze w US, jeśli mi również powiedzą że VAT będzie ściągany z 1 właściciela z PL to chyba pojade obejrzeć to auto...

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Sam jestem ciekaw jak z tym watem ale wydaje mi się że us dowali sie do właściciela.

A co do lewej strony na zdjęciach to chyba coś nie tak,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To powiem ci ajcek że jestem zdziwiony. Podczas poszukiwań e91 też obawiałem się wałka w vatem i podrzuciłem temat księgowej w naszej firmie. Z informacji otrzymanych z US dowiedzieliśmy się że o niezapłacony Vat ścigany jest pierwszy właściciel w Polsce, ten który widnieje na umowie kupna sprzedaży lub fakturze a kupowanie auta już zarejestrowanego jest w 100% bezpieczne.

to akurat g. prawda.

jakaś głupia baba się zaprodukowała ze skarbówki.

niech Ci na piśmie dadzą :mrgreen:

za każdym razem mają inną interpretację.

na mnie trafiło jak byłem 2 w Polsce :wink:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Panowie - odpowiada aktualny właściciel pojazdu i on jest ciągany do odpowiedzialności w razie wykrycia jakichkolwiek wałków. Kup samochód na umowę kupna-sprzedaży, skoro Pan ma je na siebie - firma zawsze może zniknąć :wink:
Opublikowano
sprecyzuj "coś nie tak" to zwróce na to uwage...

Przyjrzyj sie nad lewą lampa i prawą coś mi tu nie pasuje ,a z resztą niema zdjęć dokładnych lewej strony ,jestem stary i bleszczaty na jedno oko ale coś mi tam śmierdzi :)

Opublikowano
To powiem ci ajcek że jestem zdziwiony. Podczas poszukiwań e91 też obawiałem się wałka w vatem i podrzuciłem temat księgowej w naszej firmie. Z informacji otrzymanych z US dowiedzieliśmy się że o niezapłacony Vat ścigany jest pierwszy właściciel w Polsce, ten który widnieje na umowie kupna sprzedaży lub fakturze a kupowanie auta już zarejestrowanego jest w 100% bezpieczne.

...za podatek nieopłacony od transakcji NL/D albo D/D odpowiada aktualny właściciel samochodu ..." a kupowanie auta już zarejestrowanego jest w 100% bezpieczne" to akuratnie nie jest prawdą w przypadku auta z wadą prawną ( nawet na umowę kupna-sprzedaży )bo kupujący ma "obowiązek sprawdzenia stanu faktycznego"...

Opublikowano

No dobra czyli jak sprawdzić stan faktyczny? Strasznie sie boję, że coś może być z tym podatkiem, z przebiegu wynika że auto śmiagało w firmie, auto z NL a sprzedający mowi że on sprowadził z D i że normalnie niemiecki brief...

A może poprosić sprzedającego o jakieś oświadczenie dołączone do FV?

Bo kończą mi się pomysły, a boje sie właśnie tego podatku, że potem soć wyjdzie... Co robić...

Opublikowano

...dokumenty holendeskie+umowa/faktura sprzedaży do DE , dokumenty rejestracyjne w DE+właściciel w DE i umowa/faktura sprzedaży do RP i następnie wystarczy telefonicznie lub mailem sprawdzic dane w urzędach NL i DE ...trwa to od 3 dni do dwóch tygodni

...oświadczenia nie mają jakiejkolwiek mocy prawnej

...uparłeś się na to auto?

Opublikowano
Nie że sie uparłem, ale się nad nim zastawnawiam, a nie chce mi sie jechać 300 km z myślą że i tak go nie kupie bo po jakimś czasie moge do niego dołożyć kupe kasy albo mogą mi go zabrać...
Opublikowano
...dobrze kombinujesz :cool2: podaj mi na priv adres mailowy to wyśle Ci przykładową dokumentację auta z aukcji poleasingowych z DE ...nie warto ryzykowac kiedy są wątpliwości
Opublikowano

Najnowasza wiadomość:

Witam. Mogę wysłać jutro Panu zdjęcie briefu niemieckiego. Auto mialo

jednego wlasciciela i jezdziło w firmie. Ja nigdy z tym nie miałem

problemu. Bmw jest zarejestrowane w PL od 30.11.2012r. Pozdrawiam

Hm.. jeden właściciel. Brief niemeicki... To czemu auto z NL? Co dowiem sie z tego Briefu? Jeśli tylko jeden właściciel to może łatwiej będzie namierzyć.

Opublikowano
Jest możliwość, że ktoś wyrobił w Niemczech brief, bo jak wiadomo auta z Niemiec lepiej się sprzedają, lub też niemiecki handlarz kupił auto w Holandii, wyrobił Niemiecki brief i sprzedał dalej.
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Zaczynam mieć coraz większe obawy co do tego auta. Okazało się, że auto kupione NL przez pośrednika z DE. Następnie handlarz z Polski kupuje na placu w DE z niemieckim briefem i rejestruje w PL na początku listopada. Wedlug tego co sie wczytałem na różnych forach to na 90% wychodzi mi, że auto zalega z Vatem. W US nikt nic nie wie, sprawdzić też sie nie da... Prowadze dalej moje śledztwo;)
Opublikowano
Zaczynam mieć coraz większe obawy co do tego auta. Okazało się, że auto kupione NL przez pośrednika z DE. Następnie handlarz z Polski kupuje na placu w DE z niemieckim briefem i rejestruje w PL na początku listopada. Wedlug tego co sie wczytałem na różnych forach to na 90% wychodzi mi, że auto zalega z Vatem. W US nikt nic nie wie, sprawdzić też sie nie da... Prowadze dalej moje śledztwo;)

Przy dzisiejszej podaży samochodów, chyba lepiej poświęcić ten czas na szukanie konkretnego modelu i olać "niepewne" samochody.

Opublikowano

Koledzy... Brief wyglada tak:

http://www.satfilm.pl/~skora/bmw/brief

Co o tym myślicie? Słup?

Nie znam się na tym i nie wiem nawet, który adres sprawdzać z tego dokumentu, ale przy tym pierwszym wyskakuje mi DEKRA:

http://www.dekra-akademie.de/akademie/standorte/kontakt/,navigation_id,31,standorte_id,108.html

Tylko tutaj jest jakies vdc deutschland gmbh. Hm..

Opublikowano

Auto od nowości jeździło w D. Meppen jest zaraz koło granicy z NL wiec może dlatego zostało kupione w Holandii.

Właścicielem była raczej firma.

A skąd gość ma w ogóle oryginalny brief skoro takowy powinien zostać w WK przy pierwszej rejestracji???

Opublikowano

A skąd gość ma w ogóle oryginalny brief skoro takowy powinien zostać w WK przy pierwszej rejestracji???

Nie wszystkie WK zabieraja brief przy pierwszej rej w pl.

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
Na tym forum czesto ktoś szuka głupot i wymyśla historie pisząc o nich poważnie nie mając wiedzy. Też kiedyś miałem passata B5 2003r od pierwszego wlasciela od nowosci prywatnego Niemca a auto było na Francje, na tylnej szybie nawet było po francusku napisane.
Opublikowano
Jak chciałem foto brief powiedział, że nie ma problemu tylko podjedzie po niego do księgowej i na drugi dzień dostałem to foto... Najgorsze że takiej firmy nie moge znalezc w google i sprzedajacy mowil ze kupil od posrednika i otrzymał od niego rachunek czy fakture juz nie wiem... To tego pośrednika nie musi być w Briefie?
Opublikowano
Masz brief z adnotacją import do DE ... w biefie są tylko właściciele ... bez umów nic nie sprawdzisz ...
Opublikowano

Nie wszystkie WK zabieraja brief przy pierwszej rej w pl.

To nawet nie wiedziałem, mnie zawsze zabierali.

Opublikowano

Sorry że tak marudze, już nawet nie chodzi o to auto, ale z każdym innym może być tak samo... Dlatego lepiej to rozpracować;).

Jeżeli auto jest już ponad 4 miesiące w PL i właściciel wraz z potencjalnym kupującym poszedłby do US to by coś powiedzieli? Czy oni sami nie wiedzą co i jak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
raczej nikt na piśmie Ci nie da żadnego potwierdzenia.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały