Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PAnowie jak to jest z tym przyciemnieniem .

mozna o iles procent zgadza sie ?? i czemu o tyle a nie wiecej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Według mnie niestety nie można. Szyba musi mieć homologację. A zatem teoretycznie można by, ale trzeba by było uzyskać homologację na taką szybę.
Opublikowano
czemu to pytanie do ustawodawcy, mnie bardziej interesuje kupno szyb fabrycznie przyciemnionych, bo one chyba spełniają te normy. Ale wolałbym żeby ktoś to potwierdził.
Opublikowano

Panowie, fabryczne szyby już są ździebko przyciemnione. Dokładając folię na przód nawet 20% może okazać się,że jest już przekroczona norma. Norma to chyba 30% przyciemnienia. Nie mylić z 30% przepuszczalności! Bo ktoś myśli żeby miał szybę przyciemnioną o 30% a drugi zrozumie,że 30% przepuszczalności i klient będzie miał 70% ;)

Przyciemniać można pod warunkiem,że szyba zachowa dopuszczalną przepuszczalność światła (chyba te 70%) i folia oraz zakład muszą wystawić certyfikat zgodności,że szyba spełnia wymogi. Jakoś tak. Jeśli brednie opowiadam to przepraszam.

http://i42.tinypic.com/2u7vjag.jpg
Opublikowano

Panowie samo to, że nakleicie folię ( może być przezroczysta ) już dyskwalifikuje szybę z użytku, przednia szyba ( KLEJONA W ŚRODKU ) ma 80% przepuszczalności.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
tak ale szyby fabryczne są przyciemniane bez użycia folii (mam takie z tyłu) ale widziałem ostatnio na allegro fabryczne ciemne przednie. Nurtowały mnie dwie rzeczy, czy one spełniają normy przepuszczalności żeby obyło się bez zabrania dowodu w trakcie kontroli i druga rzeczą jest odcień żeby nie były ciemniejsze.
Opublikowano

A czy jak złapie nas policja to policjant "na oko" może stwierdzić, że szyby mają złą przepuszczalność i zabrać dowód? Czy zabierają już nawet za samą folię jakakolwiek by nie była?

Ogólnie nie wiem na jakiej podstawie ale wiem, że zabierają na miejscu dowód albo każą drapać folię, bo widzą właśnie "na oko" że jest przyklejona. A jak już zabiorą to nie da się już "na oko" stwierdzić, że jej nie ma tylko trzeba jechać na przegląd :D

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
mają przyrząd do mierzenia przepuszczalności. Na szczęście na oko to oni nic nie mogą, bo prędkość też by najchętniej na oko mierzyli :mrgreen:
Opublikowano

Swietny pomysl- ciemno, deszcz a tu super widac bo szyby folia przyciemnione- ful wypas :cool2: i remiza w koziej woli

-zajebisty pomysl :mad2:

Opublikowano
Kolego pet1, nie ekscytuj się tak. Przy przyciemnieniu szyb wcale nie jest ciemno (a szczególnie przy lekkim przyciemnieniu) - pewnie nigdy nie siedziałeś w środku więc nie wiesz. Z remizą to akurat nie ma nic wspólnego więc sobie daruj :cool2:.
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Moge wam powiedziec jak jedt w Austrii. Nie wiem na ile to pomocne ale jak jeszcze nie teraz to za niedlugo UE pod tym warunkiem an Polske pewnie tez nalozy takie przepisy.

Przednie szyby (przednia, kierowcy i pasazera) nie moga byc przyciemniane "aftermarketowo". Zadych folii, sprayow, opalania itd. Fabrycznie moga byc przyciemnione do 5%. Szyby od slupka B w tyl wolno przyciemniac folia z homologacja z tym ze musi pozostac przepuszczalnosc swiatla minimum 30% i na naklejonej folii na kazdym oknie musi byc widac nr. homologacyjny (powtarzajacy sie co jakis czas na rolce folii). Folia to jedna z niewielu rzeczy ktora nie musi dodatkowo zostac wpisana w dowod rejestracyjny auta (jak. np felgi, wydech, zawieszenie itd). Wystarczy w razie kontroli miec przy sobie dokumen potwierdzajacy homologacje od producenta z tym samym nr. co na naklejonej folii.

Do przednich szyb policja ma przy sobie mierniki i w razie czego odbiera dowod. Pomiar jest tez robiony przy corocznym okresowym przegladzie auta i wrazie czego traci sie przeglad.

Opublikowano
Swietny pomysl- ciemno, deszcz a tu super widac bo szyby folia przyciemnione- ful wypas :cool2: i remiza w koziej woli

-zajebisty pomysl :mad2:

W Stanach regulacje w tym zakresie są dużo luźniejsze i bardzo dużo samochodów tak jeździ. To nie jest tak że ciemna szyba z zewnątrz powoduje że od środka jest równie ciemna. Z estetycznego punktu widzenia moim zdaniem ładnie wyglądają albo przyciemnione wszystkie (co w Polsce nie jest legalne), albo żadna. Jakoś tak te samochody które mają tylne szyby na maxa czarne a przód transparentny nie podobają mi się.

Opublikowano

U nas w polsce jak policjant widzi, że szyba jest przyciemniona folią ( oczywiście przednia boczna ) to ma prawo zabrać dowód, bez żadnego pomiaru.

Pzdr

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

Opublikowano
U nas w polsce jak policjant widzi, że szyba jest przyciemniona folią ( oczywiście przednia boczna ) to ma prawo zabrać dowód, bez żadnego pomiaru.

Pzdr

nieprawda jesli jest za bardzo przyciemniona to zatrzymuje dowod, chyba ze zerwiesz na miejscu , lub zglosisz sie po dowod z deklaracja ze szyba nie przekracza norm.

powracajac to mowicie ze 30% macie jakies uzasadnienie dlaczego 30 a nie 50% lub wiecej. czemus musi to sluzyc przypomina mi sie jak kiedys mnie medy w polsce zatrzymaly bo przednie mialem tak przyciemnione jak tylnie i kolega pies powiedzial ze takich ciemnych szyb nie mozna z przodu miec dla bezpieczenstwa Policjanta ktory cie nie widzi czy nie wyciagasz jakiejs broni itp podczas kontroli. czy jest to powod dlaczgo nie mozna wiecej, bo jesli tak wydaje mi sie ze jak przyciemnie wszystkie szybki na jednakowy kolor i policja mnie trafi na drodze to przed zatrzymaniem i kontrola szybko obie szybki w dol i Policjan moze podejsc pewny siebie. ma m nie ograniczona wtedy widocznosc.

chialbym zeby to bylo wyjscie . opieram sie na zdarzeniu i to co uslyszalem wtedy.

Opublikowano
potwierdzam to co mówisz, pamiętam jak wchodził zakaz przyciemnianiaprzednich szyb to właśnie tak to tłumaczyli, tyle że jakby chcieli ich tak odstrzelac to można to zrobić z tylnego siedzenia..... także jak dla mnie tłumaczenie z du... Poza tym nie wiem ile było takich przypadków jak dla mnie bzdura. Ale żeby to był największy problem w naszym chorym kraju to by było pół biedy. Zamiast się zabrać za poważne rzeczy to oni właśnie takimi pierdołami się zajmują i np ustaleniem jaka data będzie najlepsza na obowiązkową zmiane opon co sezon :duh:
Opublikowano

Ja kiedys zrobilem szyby foTochromatyczne i nie mialem problemu ani na przegladach jak i tez z policja suer sprawa a tu link do firmy

http://www.technicolor.pl/

Nie pamietam ile przyciemnilem ale nie bylo za duzo bylo z zewnatrz widac tylko rysy ale twarzy juz nie

BALCAMP.PL
Opublikowano
nieprawda jesli jest za bardzo przyciemniona to zatrzymuje dowod, chyba ze zerwiesz na miejscu , lub zglosisz sie po dowod z deklaracja ze szyba nie przekracza norm

Kolego czy rozumiesz, że samo naklejenie folii ( przezroczystej ) już przekracza normę ? Zalecam ci udać się do stacji diagnostycznej i zbadać chociażby przednią szybę.

Ze zdrapywaniem się zgadzam.

pozdrawiam

Opublikowano
kilka dni temu przyciemniałem cały tył bez przednich(bocznych:)) i przed samym przyciemnianiem pytałem znajomego policjanta z drogówki i mówił że nawet bez pomiaru może zabrać wedle jego uznania za przednie(boczne) tył można jak chcemy(nawet jak na ukrainie :D )szyby same w sobie są troche na zielono plus folia nawet najjaśniejsza także wartość zostanie raczej przekroczona
Opublikowano
...pytałem znajomego policjanta z drogówki i mówił że nawet bez pomiaru może zabrać wedle jego uznania za przednie

kolego mozesz zapytac tego znajomego czy jak bede mial boczne przyciemnione i bede widzial ze kontrola na ulicy sie zbliza i jak opuszcze obie w dol czy beda sie czepiac.powiedz o tym ze w swietle tego co mi powiedzial ten gliniarz, to widocznosc podczas przyblizania sie policjana nie jest ograniczona.

spytaj i daj znac tu na forum jestem ciekaw i napewno nie tylko ja.

Opublikowano

To ja ci kolego odpowiem, że jak policjant się skinie o co chodzi z szybami ( czyli, że opuściłeś je bo są ciemne ) - ( pół biedy jak to będzie lato bo wtedy możesz sobie śmiało opuścić 2 szyby, a co jeśli będzie to -10 i śnieg ewentualnie podczas deszczu ) to i tak ci zabierze dowód, ten numer za to nie przejdzie u diagnosty, bo dla tego drugiego opuszczone szyby to już znak, że coś jest nie tak.

Pzdr

Opublikowano
pytałem znajomego policjanta z drogówki i mówił że nawet bez pomiaru może zabrać wedle jego uznania za przednie(boczne)

Bzdury Tobie wcisną, zapewne jest niedouczony, nie łykaj wszystkiego co oni mówią. Wedle uznania to może się w pustą czachę czepnąć :mad2: :lol: musi mieć maszynkę do mierzenia przepustowości światła. Na przednie boczne można założyć folie bezbarwne tzw. sekurit.

Opublikowano
pytałem znajomego policjanta z drogówki i mówił że nawet bez pomiaru może zabrać wedle jego uznania za przednie(boczne)

Bzdury Tobie wcisną, zapewne jest niedouczony, nie łykaj wszystkiego co oni mówią. Wedle uznania to może się w pustą czachę czepnąć :mad2: :lol: musi mieć maszynkę do mierzenia przepustowości światła. Na przednie boczne można założyć folie bezbarwne tzw. sekurit.

co to znaczy tzw. sekurit ?? Saint Gobain Sekurit - jest producentem szyb samochodowych (nie produkuje folii do szyb)

przepisy w Polsce nie pozwalają na przyciemnianie szyb w drzwiach przednich jeśli szyby są już fabrycznie przyciemnione (a w 99% aut aktualnie produkowanych szyby są delikatnie tonowane na kolor zielony - mają przepuszczalność na poziomie 70%)

w praktyce wygląda to tak, że nawet jak nakleimy najjaśniejszą folię przyciemniającą na szyby bezbarwne to i tak to przekroczy dopuszczalne normy, jeśli trafi się policjant który stwierdzi , że szyby są "za ciemne" to przecież może zabrać dowód i wysłać auto na dodatkowe badanie techniczne w celu zweryfikowania tego (nawet jeśli nie ma miernika przy sobie to na 100% może być pewny, że przycienienie jest niezgodne z przepisami więc on wie o tym, że ma rację i pokazywanie certyfikatów od przyciemniaczy można sobie wsadzić w d. )

masz BMW po 91 roku i przyciemnione szyby w drzwiach przednich jest to niezgodne z przepisami i tyle !!!

ograniczenia stopnia przyciemnienia szyb nie ma na celu tego żeby policjant nas widział w trakcie kontroli tylko jest po to żeby było bezpieczniej na drogach

dodatkowo spotkałem się z przypadkiem kiedy ubezpieczyciel odmówił wypłaty ubezpieczenia z AC ze względu na przyciemnienie szyb w drzwiach przednich (auto wyposażone niezgodnie z przepisami ograniczającymi widoczność chodziło o wypłatę prawie 100000 zł sprawa zakończyła się w sądzie ale niestety nie wiem jaki był finał tej sprawy)

Opublikowano
kolego badanie trzeżwości i pomiar prędkości też na oko? Ma mieć przyrząd i koniec, bo jak się okaże że jednak bezpodstawnie zabrał Ci dowód i naraził na dodatkowe koszty przeglądu, to uwierz mi że możesz to odzyskać i wątpię żeby jakiś funkcjonariusz brał sobie na głowę takie potencjalne problemy.
Opublikowano

Nie musi mieć przyrządu kolego. Może zabrać dowód jeśli szyba jest za ciemna, a powtarzam jeszcze raz samo naklejenie folii ( bezbarwnej ) przekracza dopuszczalną normę. Co by to było gdyby policjant mógł zabrać dowód posiadając przy sobie przyrząd do pomiaru.

Pzdr