Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kiedy mam zakodowane DRL na H7 światła bardzo dziwnie się zachowują-tzn podczas szarugi włączają i wyłączają się DRL-y/przełączają miedzy xenonami a H7. Do niedawna pomagał fakt, iż wyłączałem je w I-drivie i wtedy xenony paliły cały czas, jednak od paru dni jak wyłaczę DRL to xenony potrafią zgasnąć w trakcie jazdy, albo odrazu po wyłączeniu DRL i nic sie nie świeci i wtedy nie palą się żadne światła-tak jakby czujnik cały czas "widział" że są dzienne bo gdy zasłonię reką czujnik, to dioda zielona na auto się zapala i xenony odrazu też-błędów żadnych na kompie niema. Przełącznik świateł oczywiście cały czas trzymam na "auto"

kolega tu z forum podpowiedział mi, że mozna zrobić jakąs inicjację czujnika ewentualnie pobawić się z czułością ale to w Inpie, a że ona jest w pogańskim języku, to prosiłbym aby może ktoś opisał krok po kroczku gdzie tegow INPIE szukac???

Opublikowano

Czesc-dzięki piekne-zrobiłem tą inicjację-jak sie wie gdzie szukać to prosta sprawa:)

A gdybyś jeszcze podpowiedział gdzie ustawiać tą czułośc???

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Modul RLS

FLC_SCHWELLWERT_SATZ

wert_01 = wyłączony

wert_02 = normalna

wert_03 = bardzo czuły

wert_04 = czuły

Opublikowano

Super-dziekuję bardzo.

Czy mógłbyś powiedzieć jeszcze, którą wartość wpisać, aby przełączał na xenony już przy minimalnym zaciemnienu? Np. takie pogody jak mamy obecnie-zachmurzenie umiarkowane:)-teraz przełacza mi non-stop co nie jest dobre dla żarników...

Czy to będzie własnie bardzo czuły: wert_03???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej zakoduj wartosc 03 i zobacz jak sie będzie zachowywal,mozesz tez spròbowac 04 gdyby na 03 byl za czuly.
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Z tego co pamiętam to można też zakodować NCS możliwośc zmiany czułości w locie przez idriva ale nie chce mi się teraz szukać w którym to wpisie było może ktoś podrzuci kto ma przy sobie trace z cappl

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

• 1 rok później...
Opublikowano

mam pytanie czy

Modul RLS

FLC_SCHWELLWERT_SATZ

wert_01 = wyłączony

wert_02 = normalna

wert_03 = bardzo czuły

wert_04 = czuły

jaki parametr jest u was oryginalnie????

ja mam 1 czyli wyłączony ???????????

ale w pozycji auto drl przełączają mi się nawet przy wjechaniu w cień drzew(dosłownie wjechałem do lasu w zacienione miejsce i włącza mi ksenony) a potem przez jakiś czas nie włącza drl. auto 09.2005r.

czy ustawnie nie parametru na 3 zmieni sytuację przy opcji auto przełącznika świateł/??

• 5 lat później...
Opublikowano

Odświeżę temat.

Jakie wybrać ustawienia żeby światła mijania w ustawieniu automatycznym włączały się jak najpóźniej?

Mam Założone lampy do jazdy dziennej i chciałbym z nich skorzystać. Teraz albo cały czas włącza światła mijania, a jak już je wyłączy to wjazd w cień natychmiast je włącza. Zależy mi na dokładnej odwrotności.

Ktoś pomoże? Może jest ktoś z doświadczeniem i sprzętem w Toruniu?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest tajny przycisk po lewej od kierownicy... Przekręcasz na pozycję "0" i masz spokój :mrgreen:

Ja tak jeżdżę bo ustawienia w module LM nic nie dają

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
speed1211 , u mnie to samo.... co bym nie zakodował to mam wrażenie że nic się nie zmienia. Jeżdżę na"0" bo mnie wkurza jak o godzinie 17 w lato auto potrafi włączyć mi ksenon.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Warunkiem bezawaryjnej pracy czujnika światła drogowego są czujniki deszczu

Ze względu na wysoką jasność otoczenia czujnik światła nie wykrywa mgły.

Czujnik światła jest wrażliwy na światło w zakresie podczerwieni. Proporcja podczerwieni jest wysoka, jeśli występuje gęsta pokrywa chmur. Przy jaśniejszym zachmurzeniu lub niebieskim niebie - przede wszystkim zimą - czujnik odbiera znacznie mniej proporcji światła podczerwonego. Oznacza to, że czujnik światła włącza światło wcześniej lub pozostawia na dłużej.

W dobrze oświetlonych wejściach do tuneli uruchomienie może być opóźnione. Wysoki poziom oświetlenia oznacza, że ​​zmierzone wartości są powyżej progu włączenia.

Tworzenie się pęcherzyków / pęcherzy na powierzchni wiążącej elementu optycznego również prowadzi do upośledzenia.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e60-520d-lim/wiring-functional-info/body/wiping-wash-functions/window-headlight-cleaning/rain-light-sensor/XSiq8Ag

Automatyczne sterowanie światłami drogowymi. Charakterystyka aktywacji i dezaktywacji jest nieprawdopodobna

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e60-520d-lim/wiring-functional-info/body/wiping-wash-functions/window-headlight-cleaning/rain-light-sensor/1VnXo9yF9O

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Spróbuje odkopać temat może się uda. Mam E61 lci 03/2007 z bixenon dynamic.

Domyslnie jest tak, ze gdy mam przełącznik świateł ustawiony w A, wkładam kluczyk w stacyjkę i odpalam, to od razu zapalają mi się xenony nawet jak jest jasno na dworze, a dopiero po chwili, gdy czujnik zmierzchu „załapie” ze jest dzień, gasną i świecą same ringi do jazdy dziennej.

I moje pytanie jest takie: czy jest możliwość żeby jakoś opóźnić włączanie tych xenonow po odpaleniu silnika z przełącznikiem ustawionym na A? Żeby najpierw odpalały się same ringi i dopiero później (jeżeli to konieczne np jest ciemno) dopiero xenony?

Próbowałem tez najpierw włączać sam zapłon żeby może czujnik załapał ze jest jasno ale w tym przypadku nawet na samym zapłonie włączają się xenony.

Trochę to wg mnie nieprzemyslane pod względem żywotności zarnikow bo w ten sposób szybciej zużywają a nie należą do najtańszych.

Pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam, odgrzewam temat doszedł ktoś do tego jaka wartość zakodować tak aby xenony zapalały się jak najpóźniej żeby faktycznie korzystać z tych dziennych świateł. Bo teraz to jasno na zewnątrz a xenony się palą