Skocz do zawartości

E36 el. szyby działają tylko przy otwartych drzwiach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od paru dni zauważyłem zmianę w zachowaniu oświetlenia wnętrza. Zaczęło się od tego że przestało działać podświetlenie lusterka w osłonie przeciwsłonecznej pasażera, choć żaróweczka jest ok. Później oświetlenie wnętrza które przy włączonym silniku gasło w parę sekund po zamknięciu drzwi teraz świeci się znacznie dłużej, co najmniej kilkanaście sekund. Dziś zauważyłem że nie działa sterowanie szybami i szyberdachem, nie podświetlają się też przyciski od sterowania nimi. Co ciekawe przypadkiem zauważyłem że przy otwartych drzwiach przyciski się podświetlają i elektryka działa jak należy. Jeśli może to mieć coś wspólnego to zdalne sterowanie centralnym zamkiem przez parę dni działa dobrze a czasem się obrazi i trzeba próbować parę minut aż się ocknie. Macie jakieś pomysły? Zapomniałem jeszcze zapytać czy po zamknięciu z pilota drzwi można je jakoś otworzyć od środka? Bo w związku ze świrowaniem centralnego zamka zdarzyło mi się zostać zamkniętym w środku i musiałem czekać aż się odfochuje, przez okno jakoś nie chciało mi się gramolić ale w końcu otworzyłem zamkiem od zewnątrz...

edit. Światełka do czytania mapy już też nie działają :(

Opublikowano

to że szyby chodzą po otwarciu drzwi to normalne ,tak ma być żebyś mógł domknąć ,a że światełko nie gaśnie i szyby nie działają mogą być różne przyczyny:

-kostka stacyjka zgubiła prąd na pozycji accesory (acc) ,można to sprawdzić jeśli radio jest po kluczyku bądź zobaczyć czy w kostce radia pojawia się prąd na

czerwonym po przekręceniu kluczyka i również wtedy moduł komfortu nie dostaje informacji że został przekręcony kluczyk

-mogło też się zgubić połączenie stacyjki z modułem ale to mało prawdopodobne ,może te połączenie iść również przez jakiś bezpiecznik

-i najważniejsze i od tego zacznij ,kup paczkę bezpieczników i przejrzyj wszystkie ,pozakładaj takie jak mają być w swoje miejsca i szukaj przepalonych ,potem przekaźniki ,poczytaj jak sprawdzić , od szyberdachu znajduje się nad nogami kierowcy

-najmniej prawdopodobna opcja to uszkodzony moduł komfortu

polecałbym też podłączyć inpe można wejść do modułu i zobaczyć czy otrzymuje info o stacyjce ,zamkniętych drzwiach itp

Opublikowano
Dziękuję za podpowiedzi. Zacznę od podpięcia auta pod kompa i jak nie pomoże to pozostaje elektryk. Możecie polecić jakiegoś elektryka we Wrocławiu?
Opublikowano

Sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki i... wstyd :oops:

Bezpiecznik nr 43 zjarany( w opisie jest to bezpiecznik od telefonu choć nie mam takowego). Po wymianie: szybki, szyberdach, oświetlenie (do czytania mapy, podświetlenie lusterka w osłonce przeciwsłonecznej kierowcy) zaczęło działać. Jedynie podświetlenie lusterka w osłonce przeciwsłonecznej pasażera pomimo sprawnej żarówki nie działało w dalszym ciągu. Po paru godzinach bezpiecznik zjarał się ponownie :( podejrzewam zworkę w instalacji od lampki po stronie pasażera. Wyciąłbym tą lampkę ale akurat jest to ulubiony gadżet mojej żony w tym aucie.... :mad2: Pozostają mi dalsze poszukiwania. Teraz przynajmniej wiem w którą stronę szukać. Dzięki za podpowiedzi.

ps. Orientujecie się jaki bezpiecznik powinien być w tym miejscu? Bo był 5A. Może to za mało?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

chciałbym się podpiąć pod temat (sprawdziłem inne fora i ich porady, ale nic nie wyczytałem pomocnego :-( )

Jak mam otwarte drzwi, to przyciski sterowania szybami są podświetlone i wszystko śmiga. Jednak jak symuluję ich zamknięcie (dociskam rygiel palcem) wówczas przekaźnik cyk'a (niebieski pod kolumną kierownicy) i odłącza się tym samym sterowanie szybami. Czyli po zamknięciu drzwi, nie mogę sterować szybami . Głupio mi otwierać drzwi w trakcie jazdy by zamknąć/otworzyć szybę :D

Macie pomysł dlaczego się tak dzieje i co sprawdzić?

(bezpieczniki #14, i #43 mam sprawne. Wszystkie inne też - powymieniałem przy okazji na nówki)

(przycisk odłączania sterowania szybami sprawny)

(na przekaźniku który cyka przy zamykaniu drzwi, ciągle +12V, a na pinach sterujących z -8V do +10V)

(rocznik 92/93, 318i, sedan, sterowane mam tylko dwie przednie szyby, z opcją domknięcia jeśli dłużej przytrzymam przycisk)