Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bmw e34 92r 525i. automat 6-biegowy niewiem co jest grane autko duzo pali przy spokojnej jezdzie ale do tego ma bardzo kiepskie przyspieszenie czy to moze byc wina skrzyni jesli tak to co moze byc grane?? :/

Jeszcze jedno jak zimna skrzynia idzie troche lepiej i biegi ładnie wchodza po przejechaniu paru km. nasprzegla przy zmianie biegu chodzi glownie biegi 1,2,3, :( i przyspieszenie do bani prawie 15sek. a moze wiecej a pali jak spkojnie jechac 25l. jak troche zwawiej to i 30l na trasie zas ladnie idzie na wyższych biegach i pali malutko 15l. przy 160-180km. POMÓŻCIE!!!!

zeby dokladniej opisac autko ciagalo samochody na lawetą z niemiec

Opublikowano

1- nie masz skrzyni 6 biegowej tylko 5 biegowa .....

2 - to moze byc wina wielu zeczy - niekoniecznie skrzyni .... zrob taki test - postaw samochod prze malym krawezniku(tak zeby przednie oponka dotykala kraweznika ) i sprobuj z miejsca na niego wjechac - 1-przy zimnum sielniku i 2 - przy rozgrzanym - test jest po to zeby sprawdzic stan tarczek w automacie ....

opisz dokladniej objawy - czy samochod slizga przy rozgrzanej skrzynie ( tak jakbys mial slizgajace sprzeglo ) ??

najwazniejsze - sprawdz poziom oleju !!!!!

Opublikowano (edytowane)
mam na 100% 6 biegow jest to autko w full opcji nasprzegla przy cieplym silniku ale tylko przy zmianie biegu i to najbardziej z 2 na 3 ale strasznie mulowaty jakis jak wyzej opisalem do setki prwaie tyle co od 100 do 180 takze niewiem co jest jutro sprawdze przy krawezniku jak mowiles i sie odezwe i czekam na inne propozycje :D Edytowane przez KrajesK
Opublikowano
Na 100% nie masz 6 biegow :wink:
Opublikowano
mowie ci ze mam nawet opisane w instrukcji ze ma 6 biegow z reszta co sie bede klucil przyjedz to zobaczysz ale najbardziej chodzi mi o te zmiany biegow i przyspieszenia :?
Opublikowano
mam na 100% 6 biegow

Ale wstecznego nie liczysz...? Żarcik :)

6-biegowych automatów napewno nie było w 92 roku w e34

A wracając do tematu to u mnie czasem szarpnie i dostaje strasznego muła, a jak zgasze i odpale to jest juz ok i przyśpiesza narmalnie. Być może u mnie jest olej a u Ciebie skrzynia sie juz skończyła.

Jeżeli dobrze rozumiem to auto często jeździło z dużym obciążeniem, może to uszkodziło skrzynie? A dokładniej niższe przełożenia i dlatego niechodzi to tak jak powinno.

Ps. Masz tryb Sport i Zima? na każdym jest tak samo?

Opublikowano
mowie ci ze mam nawet opisane w instrukcji ze ma 6 biegow

Jeśli możesz to zacytuj instrukcję. :lol: Jesteś jedynym na świecie posiadaczem e34 z 6 biegowym automatem. :clap:

Jeś;i auto jest zmulone to nie musi być wina skrzyni. Trzeba zacząć od podstawowych rzeczy takich jak filtry, świece, może pompa paliwa kończy swój żywot. Nie napisałeś czy masz lpg.

Opublikowano

hmm no N i P to też swego rodzaju biegi :lol: Jeśli tak to ja mam ich 8 !!

Można też liczyć inaczej. 6 biegów na S, 6 biegów na E i 6 biegów na * =18 biegów.

Opublikowano

niechce mi sie udowadniac ze mam 6 do przodu powiem tylko ze perzy predk. 170 km mam niecale 3tys obr wiecej nie bede pisal na ten temat :D

tak oczywiscie mam jazde sport i zime ale niczym sie nie rozni przy normalnej jezdzie tylko dluzej trzyma na obrotach a przydepnieciu i tak jest na koncu jakis przycisk wiec trzyma autko az do konca obrotow ale co z tego mocy niema ale biegi tez przy zmianie nasprzegla. Oczywiscie przelacznik dziala :D jak zmienie na jakis s lub * to silnik reaguje odrazu.

tak bylo obciazone ale teraz od 15 tys bylo oko od tamtej pory nic nie ciaga i jest coraz gorzej nic nie daje ze odpale i zgasze samochod jest tak samo

wiec ile powinna miec do setki moze mi sie wydaje ale te 15 to chyba za duzo co??

tak instalacje gazowa mam zamontowana dobrej jakosci nieznam sie na tym napewno niejest to sekwencja poniewaz nie przyjela jej w kazdym badz razie idzie tak samo na paliwie jak i na gazie.

Opublikowano

Napisz nam cos wiecej o tej szesciobiegowej automatycznej skrzyni biegow.

Pierwszy raz sie spotykam aby bmw w 1992 roku instalowalo tego typu skrzynie biegow. A moze to jest jakis przeszczep?

• Członkowie klubu
Opublikowano

A co masz napisane:

P - R - N - D - 2 - 3 - 4 przy lewarku

S - E - Zima(X) na włączniku

Zacytuj ta instrukcję bo ciekwi jesteśmy.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano (edytowane)
A co masz napisane:

P - R - N - D - 2 - 3 - 4 przy lewarku

S - E - Zima(X) na włączniku

Zacytuj ta instrukcję bo ciekwi jesteśmy.

Krzysiek.

tak dokladnie mam przy lewarku i sam sie zdziwilem ze tak piszecie az zadzwonilem do serwiu i potwierdzili mi wasze zdanie na te 6 biegow :| i jade z nia do serwisu bo sam nic nie wykombinuje w nastepnym tyg. bede w domu (studia) tam mam ksiazke to wam napisze co tam jest

Pozdrawiam ja tez jestem ciekaw co i jak moze rzeczywiscie przeszczep :?: :?

A OD KTOREGO ROKU WKLADALI SKRZYNIE 6stki ??

Edytowane przez KrajesK
Opublikowano
1- nie masz skrzyni 6 biegowej tylko 5 biegowa .....

2 - to moze byc wina wielu zeczy - niekoniecznie skrzyni .... zrob taki test - postaw samochod prze malym krawezniku(tak zeby przednie oponka dotykala kraweznika ) i sprobuj z miejsca na niego wjechac - 1-przy zimnum sielniku i 2 - przy rozgrzanym - test jest po to zeby sprawdzic stan tarczek w automacie ....

opisz dokladniej objawy - czy samochod slizga przy rozgrzanej skrzynie ( tak jakbys mial slizgajace sprzeglo ) ??

najwazniejsze - sprawdz poziom oleju !!!!!

wjezdzalem pod kraweznik przy zimnym i cieplym niema najmniejszego problemu a kraweznik calkiem sporawy :| ktos ma jeszcze jakies propozycje??

Opublikowano

Witam

Pewnie Cie nie pociesze :(

Automaty nie sa do ciagniecia lawet ,czy przyczep innej masci.

Prawdopodobnie skrzynia biegow dostala po d...

No moze nie jest tak zle i potrzeba tylko cos wyregulowac.

Jedz do normalnego warsztatu a nie do szpenia od automatow,bo ten Ci zaraz rozjasni mocno w glowie a raczej sciemni :) i kaze Ci wziac kredyt w Banku na remont kapitalny.

pozdrawiam

Opublikowano

A na jakiej podstawie twierdzisz ze masz 6 biegow :?: Bo jesli je liczyles to moj ojciec kiedys w e38 naliczyl ich osiem :lol: ale sie z niego smialem :lol:

Sam w 4biegowej osemce sie zastanawialem co to za 5 bieg mi sie zalacza przy okolo 110km/h, a pozniej sie dowiedzialem ze to szarpniecie to zalaczenie obrotow na stale :wink:

Opublikowano

a tak z ciekawosci automaty steptronic to ile maja biegow?

5?

6 biegowe to w jakich autach montowali?? chyba w najnowszych tylko?

e38 e39 mialy 5 biegowe czy moze 6 tez sa?

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
A na jakiej podstawie twierdzisz ze masz 6 biegow :?: Bo jesli je liczyles to moj ojciec kiedys w e38 naliczyl ich osiem :lol: ale sie z niego smialem :lol:

Sam w 4biegowej osemce sie zastanawialem co to za 5 bieg mi sie zalacza przy okolo 110km/h, a pozniej sie dowiedzialem ze to szarpniecie to zalaczenie obrotow na stale :wink:

moze byc ze teostatnie moje 6 ieg to zalaczenie obrotow na stale :shock: ale "to cos" zalacza sie przy ruznych predkosciach

czy ktos ma jeszcze jakies propozycje co moze byc z tymi biegami ze tak zmienia??

Opublikowano

z tego co wiem to wersje bmw z automatem oraz fabrycznym hakiem maja wzmocniona skrzynie - ale ta informacje moze zweryfikowac tylko ZF ..... jednak wydaje mi sie ze faktycznie skrzynia mogla dostac po d.... - poniewaz jak ktos zapakuje na lawete autko i jazda to juz widze co sie dzieje w skrzyni :duh: ....

ale taki stan moze byc spowodowany problemami np z silnikiem a nie ze skrzynia ( choc skrzynia tez ....)

Opublikowano
a tak z ciekawosci automaty steptronic to ile maja biegow?

5?

6 biegowe to w jakich autach montowali?? chyba w najnowszych tylko?

e38 e39 mialy 5 biegowe czy moze 6 tez sa?

w E38 tylko manual w 740 był 6 biegowy.

pierwszy automat 6 biegowy w bmw był w E65/66 - 6HP30 . potem takze w E60 itd

Opublikowano

w E38 tylko manual w 740 był 6 biegowy.

pierwszy automat 6 biegowy w bmw był w E65/66 - 6HP30 . potem takze w E60 itd

no tak tez wlasnie mi sie wydawalo ze dopiero w najnowych bmw stosuja 6 biegowe :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
z tego co wiem to wersje bmw z automatem oraz fabrycznym hakiem maja wzmocniona skrzynie - ale ta informacje moze zweryfikowac tylko ZF ..... jednak wydaje mi sie ze faktycznie skrzynia mogla dostac po d.... - poniewaz jak ktos zapakuje na lawete autko i jazda to juz widze co sie dzieje w skrzyni :duh: ....

ale taki stan moze byc spowodowany problemami np z silnikiem a nie ze skrzynia ( choc skrzynia tez ....)

jeszcze zapomialem o jednym czasmi wyskakuje mi komenda NIVEAUREGELUNG i BETRIEBSANLEITG dopiero przeczytalem na forum ze to jakies prtzeciarzenie musze jechac jak najszybciej do serwisu