Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego to ty lepiej nie zaśmiecaj tego tematu swoimi mądrościami o suchym webasto, bo ono w ogóle nie występuje w 530d.
Opublikowano

kolego nie spinaj się bo nie warto. Szkoda nerwów. Przeczytaj temat o olejach w dziale e34 to zobaczysz o czym mówię. Wyzwiska i brak kultury... Więc nie warto zaczynać bo potrafią tylko człowieka ośmieszyć, a gdy nie mają racji to właśnie takie coś się dzieje jak w tym temacie

\

Ten gość chciał pokazać że nie mam racji co do webasto dlatego odświeżył temat sprzed jakiegoś czasu. Jak jednak ktoś go poprawił to sam widzisz co się dzieje :duh:

Opublikowano

sam nie wiem o co wam chodzi ale,

webasto są różne modele, jedne modele potrafią dogrzewać wnętrze (można zaprogramować) ale wtedy gdy przy elektorazaworach jest zamontowana pompka obiegu płynu chłodniczego, wersje bez pompki nie mogą dogrzewać wnętrza, ale wszystkie dogrzewają silnik. Chyba o to chodzi z tym suchym webasto i koniec. Nie mądrze się, a piszę co wiem

Opublikowano

Suche webasto to takie, które podgrzewa powietrze pobierane z zewnątrz i już ciepłe wdmuchuje do kabiny--służy tylko do nagrzania kabiny pasażerskiej, coś takiego nie występuje w 530d.

Mokre webasto jest wpięte w układ chłodzenia silnika i podgrzewając płyn chłodniczy przyspiesza nagrzanie silnika, a przez to i przyspiesza nagrzanie kabiny, coś takiego zastosowano w 530d, aby przede wszystkim szybko zimą nagrzać silnik.

Opublikowano
kolego nie spinaj się bo nie warto. Szkoda nerwów. Przeczytaj temat o olejach w dziale e34 to zobaczysz o czym mówię. Wyzwiska i brak kultury... Więc nie warto zaczynać bo potrafią tylko człowieka ośmieszyć, a gdy nie mają racji to właśnie takie coś się dzieje jak w tym temacie

\

Ten gość chciał pokazać że nie mam racji co do webasto dlatego odświeżył temat sprzed jakiegoś czasu. Jak jednak ktoś go poprawił to sam widzisz co się dzieje :duh:

a ty anonimowy jak zaczynasz jakiś temat i masz po twojemu nazwane" pojęcie" :mrgreen:

to pisz od A do Z. i nie pisz publicznych obelg bo na szacunek trzeba zasłużyć a ty nie zasłużyłeś więc go nie otrzymasz.

Opublikowano
Driverv8,koniku boży, właśnie ty tymi swoimi śmieciowymi wypowiedziami to sugerowałeś, bye, bye.
Opublikowano
Suche webasto to takie, które podgrzewa powietrze pobierane z zewnątrz i już ciepłe wdmuchuje do kabiny--służy tylko do nagrzania kabiny pasażerskiej, coś takiego nie występuje w 530d.

Mokre webasto jest wpięte w układ chłodzenia silnika i podgrzewając płyn chłodniczy przyspiesza nagrzanie silnika, a przez to i przyspiesza nagrzanie kabiny, coś takiego zastosowano w 530d, aby przede wszystkim szybko zimą nagrzać silnik.

po pierwsze w 530d są dwa rodzaje webasta i nie pisz głupot a jakie ? takie które grzeje tylko płyn chłodniczy bez ogrzewania kabiny i takie które grzeje płyn i kabinę zarazem.

a śmieciowe to są twoje wypowiedzi malutki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przestańcie już pier.dolić bo się niedobrze robi.

Chyba muszę przerobić ten temat i napisać coś o kobietach :mrgreen:

To wyjdzie wszystkim na zdrowie :cool2:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Roboty nie przerobisz,a baby nie przeru.chasz :mrgreen:

Zawsze mało :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W e39 występuje tylko jedno webasto, Thermo Top, a to, czy dogrzewa sam silnik, czy może pracować jako ogrzewanie postojowe zależy od jego osprzętu, nie od samego pieca.

Zazwyczaj jest to Z/C, czyli dogrzewacz silnika, przygotowane do pracy jako ogrzewanie postojowe, ale z nieaktywną funkcją, nieliczne wersje to posiadają fabrycznie, a rarytasem jest telestart.

Taki piecyk przy sprawnym termostacie skraca czas nagrzewania silnika do pionu o ok połowę, w końcu 4,5KW trochę ciepła produkuje.

Opublikowano

no to troszkę źle sprostowałeś bo w e39 nie chodzi o tylko o sam osprzęt czyli w drugi rodzaj webasta i dodatkową pompę wody a jeszcze całe sterowanie piecem .

tylko webasto z symbolem właśnie ZC da się przeprogramować DISEM żeby wnętrze auta grzało w ty drugim wypadku wiąże się to z większymi przeróbkami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sterownik i pompa to takie znowu ogromne przeróbki/różnice w budowie, że należy mówić o tym jako o 2 różnych elementach?

Napisałem że chodzi o różnice w osprzęcie (a pompka to nie osprzęt?), sam piec jest identyczny, tak się składa że długo przerabiałem temat webasta, u mnie siedzi właśnie dogrzewacz który ma dołożona pompke wody i działa jako postojowe.

Zwykłe webasto bez pompy też przestawisz disem na ogrzewanie wnętrza, tylko że z racji braku pompy, a co za tym idzie obiegu cieczy, grzało nie będzie - płyn zagrzeje w płaszczu wodnym i wyłączy się awaryjnie.