Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Polecam A2 ale z innej aukcji.Poszukaj troszke dluzej, sa sprzedawcy którzy nie mają zadnego negatywa i sprzedają troche droższy ale naprawde dopracowany sprzet. Nie patrz na najtansze, tanio = kiepska jakość, przegrzewanie, czesto walniety can. Dolicz jeszcze oplaty bo wszystko idzie dhl a on nikomu nie przepusci. :)
sprzedam iCom Next Ori
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie tylko DHL, poczta też , teraz już wszystkie prawie przesyłki z poza uni trzeba liczyć się z podatkiem i cłem

ja już kilka razy musiałem przesłać dokumenty

- zrzut ze strony z ceną z numerami przesyłki

- zrzut z opłaty PAYU

i potwierdzenie zapłaty z banku

DHL dodatkowo opis produktu, do czego służy i do czego przeznaczony.

• Moderatorzy
Opublikowano

Cześć

Sam na poważnie zacząłem się zastanawiać nad ICOMem

Pisaliście wyżej o jakichś "pewniejszych" sprzedających, czy ten z linku poniżej się nada?

https://pl.aliexpress.com/item/WIFI-ICOM-nast-pny-ICOM-A2-A3-dla-BMW-nast-pny-dla-BMW-ICOM-A2-B/32922166924.html

I kolejne pytanie bo A2 i NEXT są praktycznie w tej samej cenie, rozumiem żeby z dwojga brać NEXT (bez wifi i bez hdd) ?

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć

Sam na poważnie zacząłem się zastanawiać nad ICOMem

Pisaliście wyżej o jakichś "pewniejszych" sprzedających, czy ten z linku poniżej się nada?

https://pl.aliexpress.com/item/WIFI-ICOM-nast-pny-ICOM-A2-A3-dla-BMW-nast-pny-dla-BMW-ICOM-A2-B/32922166924.html

I kolejne pytanie bo A2 i NEXT są praktycznie w tej samej cenie, rozumiem żeby z dwojga brać NEXT (bez wifi i bez hdd) ?

Nie ma pewnych sprzedawców, już wielokrotnie pisalem najlepszą wersją icom był A1 sklonowany 1do 1

A2 to przeróbka A1 ta dolna płyta zaprojektowana przez inżynierów z chin nie obyło się bez problemów , mimo że A1 też miało wpadki z kl15 dcan,

dodatkowo różne partie produkcyjne mają wady, być może zastępuję brakujące podzespoły innymi swoimi które generują wady,

kupowanie to troche loteria , jak trafisz na ok to ciesz , ale radzę dobrze sprawdzić

na

K-line (pin 7 i 8 ) modele bmw od 2000 roku do 2007 (E46, e53, e83

K-line - most (bmw e90 , e60 )

Dcan (pin 6,14 ) modele bmw od 2007, 03 z nowymi silnikami więc lepiej od 2008 roku sprawdzać bmw aby mieć pewność

DCAN - most (e60, e70, e8x ,e9x z radiem prof i nawigacją )

Ethernet bmw f- G seria ( ale radzę wybrać esys do sprawdzania lub istap starsza wersja do 3.63

Ten akurat z linku ICOM next to przeróbka icom A3 bardzo zła jakość bywało że podwaja napięcie i wiadać zamias 13V w ista pokazuje 26V

poznaję po pojedynczej płytce

jak chcesz to samo w icom next co A2 to poszukaj wersji z dwoma płytkami tak jak a2 z radiatorem ale ceny widziałem ok 300$

A1 jest dobry to jeszcze stare zasoby ale trochę słabowitą ma obudowę nie do warsztatu , lepszy jest A2

od A2 wygodniejszy jest ICOM NEXT clone , to złącze d-sub 15 się skręca , jak rs232 i mi to odpowiada , mam orginał next ale to to samo

z wyglądu zewnętrznego . ICOM A2 ja położysz od siedzeniem u kierowcy bywa że ktoś rozłączy ci połączenie , kopnie, zawadzi wychodząc ito :)

a w next skręcone i nie ma tego problemu

• Moderatorzy
Opublikowano

Kiedyś pomagałeś mi z aktualizacją modułów i na priv polecałeś mi właśnie a1 Z tego linku https://s.click.aliexpress.com/e/bFSgwB0k

No i oczywiście Wtedy został mi most niezaktualizowany więc kupię Też https://s.click.aliexpress.com/e/b72O76hE

Wlasnie dlatego zadałem pytanie czy warto kupować ten icom next skoro mogą być problemy a ja i tak nie będę miał tak nowego samochodu żeby był mi potrzebny next

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To też nie prawda,

A1 będzie chodził z każdą F i G serią , tylko do momentu jak BMW AG zablokuje icom A1 i A2 w ISTA+

wtedy będzie tylko ICOM NEXT ,

Oczywiście BMW AG zaleca używać do G-serii ICOM NEXT, tylko do programowania,

diagnostyka , kodowanie pracują idealnie z icom A1, clone czy oryginał.

Clone ICOM NEXT nie jest icom next , to jest ICOM A2 w innym opakowaniu , lub co gorsza ICOM A3 w innym opakowaniu

, tak samo było z ICOM A2 zmienili tylko opakowanie , mimo że icom A2 i A1 oryginały maja wspólne oprogramowanie ,

oryginał ICOM NEXT jest oparty na innym procesorze ARM i ma też inne oprogramowanie niż stare icom (A1 , A2)

oryginał poznacie po itoolradar , pisze ICOM NEXT , a w clone pisze tylko ICOM i ma te same IP 169.254.92.38

oryginał icom next każdy ma inne ip

• Moderatorzy
Opublikowano

W takim razie widzę, że z Chin i tak bezpieczniej będzie trafić dobrą sztukę A1 albo A2.

Cena A1+B jest taka sama jak A2+B+C. O ile na C to mi nie zależy to jednak A2 wygląda solidniej.

Nie martwi mnie ta kwestia blokowania A1 albo A2 bo nie będę pracował na najnowszej wersji ISTA a zanim dojdę do serii G to pewnie będę miał jeszcze jedną E9x.

Także podsumowując bardziej skłaniam się ku ICOM A2

z tej aukcji (https://www.aliexpress.com/item/ICOM-A2-B-C-Diagnostic-Programming-Tool-For-BMW-without-Software-With-Fast-Express-Shipping/32799158588.html)

lub z tej aukcji (https://www.aliexpress.com/item/WIFI-ICOM-NEXT-ICOM-A2-A3-FOR-BMW-NEXT-for-BMW-ICOM-A2-B-C-3/32922166924.html)

spacer.png

• 1 miesiąc temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jakby ktoś się zastanawiał dalej

Miałem już na kompie zainstalowane wszystko bo działałem wcześniej ze zwykłym kablem KCAN.

Kupiłem ten egzemplarz A2+B+C - https://www.aliexpress.com/item/2015-03-New-for-BMW-ICOM-A2-B-C-Diagnostic-Programming-Tool-without-Software-ICOM-A2/32335237277.html

Jak już wspomniałem wszystko działa sprawnie z wersją Rheingold 4.15.16 / SDP 4.15.12 / ISTA-P 3.66.0.200.

Sprawdzałem na swojej e91, poza tym na e70, e60 i Mini. Mam jeszcze do podłubania w E30 cabrio w automacie ale nie było jakoś pogody, więc nawet nie ruszyłem tematu.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak już wspomniałem wszystko działa sprawnie z wersją Rheingold 4.15.16 / SDP 4.15.12 / ISTA-P 3.66.0.200.

Sprawdzałem na swojej e91, poza tym na e70, e60 i Mini. Mam jeszcze do podłubania w E30 cabrio w automacie ale nie było jakoś pogody, więc nawet nie ruszyłem tematu.

E70 i e90 to za mało aby sprawdzić czy icom jest sprawny w pełni

to tylko linia K na pinie 7 i DCAN na pinach 6 i 14 , nie wiem czy most sprawdzałeś z tymi liniami , częsta wada icom A2

proponuje podłączyć e 46 po lifcie z obd2 zobaczysz pin 8 też częsta wada drugiej linii K na pinie 8

jak również powiązany z pinem 8 Ethernet z serią F i G ,

e30 nie ma żadnego znaczenia dis v44 nie chodzi z icom a ista nic nie ma dla tego modelu

lepszy już ADS na RS232, INPA 3 ediabas 6.4.3 i dis v44

przejściówka odd2 na OBD1 okrągła 20pin jest tylko dla modeli od 98 roku e38, e39, e46 ,e53

• Moderatorzy
Opublikowano

Adapter do MOST działa, sprawdzałem w ista-d.

Dzięki za info.

Na E30 mi nie zależy, a na sprawdzenie F/G muszę poczekać.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Adapter do MOST działa, sprawdzałem w ista-d.

/quote]

Nie da się sprawdzić most interfejsu światłowodowego w ISTA-d , nawet w ISTA-P czyta dane ze sterowników most po OBD ,

jedyna informacja to na początku przy sprawdzanie dostępu do pojazdu wyświetli monit aby podłączyć interfejs most , a w przypadku prawidłowego podłączenia

nie będzie tej informacji , kliknięcie OK przechodzi do tworzenia planu aktualizacji i nie pomnie most sterowników przy pełnym programowaniu , dopiero wykonywanie planu zostanie przerwane z powodu braku dostępu po most

w INPA można sprawdzić , ICOM reserve itoolradar

Ediabas.ini

Interface= REMOTE

[TCP]

;===============

RemoteHost =169.254.92.38

Port = 6802

INPA ident i powinno wyświetlić sterowniki most

to jest sprawdzanie interfejsu most

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

A tak z innej beczki, może ktoś przerabiał temat.

Chciałem dołożyć WIFI do icom a2 , kupiłem kilka kart miniPCI, lecz żadna z nich nie działa. Fakt, w teście głowicy pokazuje OK ale nie widzi MAC adresu.

Czy to prawda, że musi być jedna konkretna a nie jakakolwiek z chipem atheros ?

...
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam czy ma ktoś jakieś informacje kiedy będzie można kupić w serwisie głowice diagnostyczna? Icom nie dostępny rozmawiałem z elektronikiem z aso z mojego miasta, twierdzi że ma wyjść nowa głowica diagnostyczna ale kiedy co i jak nic nikt nie wie.