Skocz do zawartości

Wielosezonowe Goodyear Vector 4Seasons 205/55 R16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem, że temat opon już był wiele razy ale mam konkretne zapytanie : czy ktoś miał na swoim BMW właśnie te oponki Goodyear 4season ? Przy przebiegach max. 5-7 tys km rocznie i tylko miasto wydaje mi się że mogą się nadać ale potrzebuję opinie kogoś kto je już kiedyś kupił bo gawędziarzy to jest wielu w kwestii wyższości opon sezonowych nad wielosezonowymi, tylko raczej na takich nie jeździli. Powtarzam - małe przebiegi, żadnych tras - do pracy z buta 5 minut :), można by wogóle sprzedać samochód ale nie wypada i zawsze jest pod ręka na wypad do supermarketu hehe :)

Moja Betka to E46 320D 150KM

Pozdro

Opublikowano

Ja pamiętam czasy gdy jeździło się cały rok na polskich oponach i nikt nie narzekał. Inna sprawa, że dzisiejsze typowo letnie opony są zaprojektowane do wyłącznie szybkiej i cichej jazdy więc zimą są zabójcami.

Zakup takich wielosezonówek ma na pewno sens.

Opublikowano
Ja pamiętam czasy gdy jeździło się cały rok na polskich oponach i nikt nie narzekał. Inna sprawa, że dzisiejsze typowo letnie opony są zaprojektowane do wyłącznie szybkiej i cichej jazdy więc zimą są zabójcami.

Zakup takich wielosezonówek ma na pewno sens.

Kiedyś samochody rozwijały prędkość max 80km/h... i szczyciły się mocą 50KM. Teraz trochę innymi parametrami się charakteryzują.

Co do opon wielosezonowych pasuje stare polskie powiedzenie "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" :P Mój znajomy bawił się w wielosezonówki chyba ze skompstwa. Kupował je, a później biadolił, że jakie to głośne w lato, jak to źle hamują po deszczu albo w zimę nie da się jeździć. Jednak przy takich przebiegach jak robisz to w sumie mądre rozwiązanie, bo pewnie rzadko musisz udawać się w nieodśnieżone miasto. Goodyear dobra opona, przynajmniej taką ma renomę. Ogólnie moje zdanie jest takie, że te opony to nadają się do krajów o symbolicznej zimie.

Opublikowano
No cóż, chyba jak sie sam nie przekonam na własnej skórze to nie sprawdzę więc nowe Goodyear 4season na aucie dzisiaj zakupione. Potestuję i dam info jak sie na nich lata. Narazie fajnie cicho szumią, zobaczymy jak znowu wróci zima i jazda na śniegu. Koleiny nie łąpia tak mocno jak na poprzednich 225.
Opublikowano

Ta tych co piszesz nie jeździłem ale właśnie sprzedałem samochód (Citroena xsara II) na innych nowoczesnych wielosezonowych - Kumho SOLUS, więc może moja opinia komuś się przyda.

Zimą całkiem OK, słabiej na mokrym - tu spodziewałem się lepiej, na suchym w ciepłe dni też OK. Co więcej, mogę śmiało napisać, że kiedy je kupiłem jak było jeszcze cieplutko, to z całą pewnością zachowywały się lepiej niż kilkuletnie typowo letnie jakieś Nexen-y (miały jeszcze około 1.5 mm nad bezpiecznik). Gdybym miał jeszcze raz kupić, to: do samochodów z małą mocą lub wyjątkowo spokojnego kierowcy - tak, na krótkie odcinki - tak.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam ponownie

Minął juz jakis czas od zakup i jedyna rzecz na minus to oponki dość szumią ale reszta jest jak najbardziej na plus :)

Opublikowano
a inny misus to taki ze wielosezonowka w lato nie da optymalniej przyczepnośći takiej jak nowa opona letnia i drugi minus to samo tylko ze w zime :) ale jak ktoś jedzi normalnie bez szalenstw to takie opony zdaja egzamin , ja jezdze ostro po zakretach latem i potrzebuje opon dobrych sportowych dlatego parwie 2 kola za kapcie wywaliłem :wink: a ze w zimie sie nie szaleje to kupilem dobre uzywki a nie nowe:) więc jest kwestia gustu i potrzeb dlatego jedni biora wielosezon a inni maja po 2 zestawy