Skocz do zawartości

BMW E36 1.8i 91r. Rozrusznik nie daje znaku życia Pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z rozrusznikiem...

Odpalał normalnie do puki nie zostawiłem samochodu na 2 tyg nie ruszanego i po 2 tyg nie mogłem wogule odpalić z rozrusznika, na pych owszem zapali... Wcześniej przyjechałem pod blok i zgasiłem i już go nie paliłem przez 2 tyg bo byłem w pracy za granicą i betą nikt się nie interesował przez ten czas. Wcześniej normalnie odpalał. Jaki może być problem. I gdzie jest dokładnie rozrusznik bo wczoraj patrzałem od spodu na kanale i nie mogłem go znaleść od góry tym bardziej go nie widze. Proszę o pomoc... I dokładnie opisaną droge do rozrusznika w którym on miejsu jest... Pierwszy raz mam BMW e36 nigdy wcześniej nie miałem tego samochodu...Proszę o pomoc!!!!

Opublikowano
polaczenie pomiedzy podluznica a silnikiem po lewej stromie jak stoisz z przudu maski sprawdz przewud pewnie sie uktuszyl jak u mnie lub alternator polacz z minusem u mnie pomoglo
jedynakk
Opublikowano

Wszystko działa normalnie, wycieraczki, dmuchawa daje na pełnych obrotach wiec akumulator myśle że jest ok już zrobiłem 200km i myśle że jak był by rozładowany akumulator to by kontrolki się ledwo świeciły a po przekręceniu kluczyka do końca to nawet kontrolki nie gasną a rozrusznik nie daje znaku życia nawet nie tyka wogule nic...

Od czego mam zacząć najpierw??

Ciężko tam się dostać do tych śrub od góry wiec niewiem czy od dołu spróbować nie mam pomysłu na ten problem...

Proszę o fachową pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
Sprawdzałem i jak przekręcam kluczyk do momentu rozruchu to słychać tykanie tak jak y przekaźnik dawał prąd a rozrusznik zero znaku życia... proszę o pomoc...............
Opublikowano
Moze byc tak ze szczotki sie zawiesily lub skonczyly.Mialem podobnie-nagle i bez zapowiedzi odmowil posluszenstwa.U mnie szczotki sie po prostu skonczyly.Mozesz sprobowac czyms w niego puknac(wiem ze ciezko jest sie do niego dostac ale da rade to zrobic).
Opublikowano
jesli kontrolki swieca a tozrusznik milczy do wymiany cewka z stykami do wymiany plus szczotki3 km obok rzeszowa za swojego remont dalem 80 zeta
jedynakk
Opublikowano
zrób jak kolega wyzej pisal. stuknij go z wyczuciem przez cos drewnianego, byc moze sie zawiesil lub jak masz kable do odpalania auta (dobre nie ze biedronki) to od budy do silnika podlacz mase, czyli zlap z klemy minusowej kabel i do silnka podlacz,
Opublikowano

Sprawdź bezpiecznik rozrusznika.

Może stacyjka uszkodzona,więc podaj plus bezpośrednio.

Sprawdź masę silnika.

Dalej zostaje już tylko sam rozrusznik.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj

wpisz stronę

http://www.realoem.com

Tam odszukasz rozrusznik . Widać wszystko na rysunkach .

Rozrusznik ma na górze bendix / to on najpierw dostaje prąd ...

Ale to może być wina styków przewodów elektrycznych . Czyli najpierw podotykaj styki .

A najlepiej rozkręć styki przewodów i przeczyść ...i skręć .

panta rei