Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam.

Posiadam BMW e46 z 2001roku 2.0D. Auto ma obniżone zawieszenie i jest tak niskie, że stwarza problemy przy niektórych progach zwalniających gdy wiozę kogoś jeszcze. Zastanawiam się nad wymianą tego zawieszenia na standardowe (wyższe) ale jest tez mały szkopuł... bo auto posiada ksenony a w zawieszeniu są zamontowane czujniki do ich poziomowania. Czy jak zmienie zawieszenie to będzie to wpływało na ksenony tzn wysokość itp?

Opublikowano

Silniczki ksenonów ustawiają się w poziomie, ale można jeszcze samą lampę wyregulować, żeby światła świeciły wyżej bądź niżej. Używasz do tego takiego pokrętełka na środku reflektora z tyłu. Włączasz auto, zapalasz światła, robi się test silniczków, który ustawia je w założonej pozycji, a potem snop światła regulujesz tymi pokrętełkami.

Zobacz sobie, ale u mnie można tak światła ksenonowe ustawić, żeby albo świeciły kilka m przed auto, albo oślepiały jadących z naprzeciwka.

Opublikowano
Kiedyś próbowałem regulować ksenony na odpalonym silniku. Nie wiem czy to jest jakaś różnica między odpalonym a tylko na zapłonie, ale w każdym bądź razie po regulacji i po ponownym uruchomieniu parametry wróciły do wcześniejszych ustawień. Spróbuje na samym zapłonie może będzie inaczej.
Opublikowano
Kiedyś próbowałem regulować ksenony na odpalonym silniku. Nie wiem czy to jest jakaś różnica między odpalonym a tylko na zapłonie, ale w każdym bądź razie po regulacji i po ponownym uruchomieniu parametry wróciły do wcześniejszych ustawień. Spróbuje na samym zapłonie może będzie inaczej.

Ja zwiększyłem długość oświetlanej drogi z kilkunastu do kilkudziesięciu metrów (na pewno ponad dwukrotnie, bo świeciło prawie "przed zderzak") i od tamtego czasu tak jeżdżę i nic się nie zmienia.

Wydaje mi się, że na samym zapłonie to robiłem, ale nie jestem pewien. Masz tylko dwie możliwości, więc łatwo je zweryfikować.

Opublikowano

Dokładnie, wysokość xenonow reguluje się dokładnie tak samo jak zwykłych świateł - pokrętłami przy reflektorach. Samopoziomowanie daje tyle ze nie trzeba kręcić pokrętłem koło przełącznika świateł po obciążeniu samochodu. Wymóg tego przy xenonach to chyba taki sam pic na wodę jak wymóg posiadania spryskiwaczy...

Wysłane z mojego LG P990 za pomocą Tapatalka

• 3 tygodnie później...