Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No i jest problem :D Jak to wyciągnąć z belki bez jej demontażu całkowitego.. jak wycisnąć te gumy z tych uchwytów ? ktoś to wymieniał jakieś porady pomysły ? http://img1.sprzedajemy.pl/540x405_bmw-serii-e-belka-tylna-5576441.jpg <----------- o to chodzi, jak to wyciągnąć z belki bez wyciągnięcia jej z auta..
Opublikowano
Temat już był kiedyś poruszany, poszukaj może coś znajdziesz. Mozolnie możesz przecinakiem i młotem. Ja u siebie zapłaciłem 150zł za wymiane bez ściągania belki ale wtedy byłem zupełnym laikiem, teraz pomęczyłbym sam. Koleś który mi to robił w warsztacie miał na wiertarce taką jakby sprężyne i tym pociskał w te tuleje. W sumie wiertarka sama w sobie też nie byłaby złym pomysłem, albo założyć takie coś do wycinania otworów w płytach meblowych np, to też mogłoby zdać egzamin. Tak czy inaczej troche czasu zajmie

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Mam koncepcję taką... Śrdokowa tuleje jest oderwana od reszty.. wezme brzeszczot i ogarnę w koło zeby juz całekim odpadła.. a potem tylko w pionie przetne gomwo-aliminiową osłonę i powinno wypaść :) Najlepsze to ze orginały na stonei BMW w katalogu to 172zł chyba za sztuke... albo parę :D ja kupiłem zamienniki za 40zł szt. i porównując z ori to tylko kształtem się różnią konstrukcji w środku a tak to guma , i materiał ten sam.. się wydaje bynajmniej
Opublikowano

no w tej kwestii tak jak mówiłem wcześniej, ja wsadziłem Lemfordera bo rzeczy takie jak ta nie robi się zbyt często dlatego dałem coś dobrego i sprawdzonego:)

Oby te po 40zł/szt spełniały swoją funkcję jak najdłużej;) tak czy inaczej nowe to nowe, na chwile będzie :cool2:

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Działa dziś od 12.. jest 17... i...i nic.. o ile mi się udało środkowy element (tulejkę) wyciąć o tyle reszty nie idzie wyciąć... praktycznie od 14 młot, wyrzynarka do metalu, brzeszczoty.. nic :/ tylko się zwija i kruszy... ale tak można do usranej śmierci :.. a to dopiero pierwsze łożysko :/ jakis pomysły ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musi działać bo ja też tak wymieniałem.Najpierw wyrwałem środek tulei a potem przeciołem ją wzdłuż brzeszczotem i wyszła.Z resztą tak się robi z każdą tuleją jak nie ma dojścia albo odpowiedniego sprzętu.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Musi działać bo ja też tak wymieniałem.Najpierw wyrwałem środek tulei a potem przeciołem ją wzdłuż brzeszczotem i wyszła.Z resztą tak się robi z każdą tuleją jak nie ma dojścia albo odpowiedniego sprzętu.

kolego jakie wyrywanie? jaki brzeszczot? viewtopic.php?f=71&t=185032&p=1347440#p1347440 na bimerforum jest DIY ja dorobiłem tool'sa, poszło jak po maśle (poza tym iz tool's z S355J2 nie wytrzymał a ten an fotce jest obrobiony na 10.9)

@lokowgw przyzad do wypożyczenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisałem Qrw... jak wół że jak nie ma czym.Gdyby autor tematu miał taki sprzęt to nie było by tematu.A w życiu trza se radzić kolego.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Napisałem [bAD]... jak wół że jak nie ma czym.Gdyby autor tematu miał taki sprzęt to nie było by tematu.A w życiu trza se radzić kolego.

Dokładnie, jak bym miał ściągasz to bym to nim zrobił i by nie było tematu.. ale po co mam wydac 299zł jak ja to zrobie raz moze w zyciu swoim...

UDAŁO SIE! pozaginałem brzegi, wkrętarka i wiertło i jazda :D az przecinak się zmieścił "za plecami" tulei i wyszło :) nowe wchodziły ciężko więc zostawiłęm je na lewarku zeby masa auta je wepchnęła, wysmarowałem towotem i bedzie ok. Dzięki za pomoc! Oto efekt :D

Po lewo efekt 7h walki, a po prawo nóweczka ;]

http://img580.imageshack.us/img580/7315/zdjcie1021k.jpg

Opublikowano
Napisałem [bAD]... jak wół że jak nie ma czym.Gdyby autor tematu miał taki sprzęt to nie było by tematu.A w życiu trza se radzić kolego.

Dokładnie, jak bym miał ściągasz to bym to nim zrobił i by nie było tematu.. ale po co mam wydac 299zł jak ja to zrobie raz moze w zyciu swoim...

ten przyzad dorabiałem

dokładnie tak zrobiłem i wynikiem był ten tool's dodatkowo napisałem iż mogę wypożyczyć