Skocz do zawartości

Problem z centralnym w e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum i proszę o pomoc , może jakąś podpowiedz.

A mianowicie chodzi o to że, nie zawsze mogę zamknąć auto z pilota. Prawdę mówiąc to może raz na 50-70 zamknięć się to uda. Zaobserwowałem też że niekiedy tylne prawe drzwi się nie zamykały gdy jeszcze zamykanie z pilota nie sprawiało problemu.Wtedy otwierałem auto i zamykałem już drugi raz wszystkie cztery drzwi. Wymieniłem ten gumowy przycisk bo był już dość mocno wyeksploatowany i trzykrotnie udało mi się auto zamknąć z pilota i na tym koniec ,więcej już nie mogłem centralnie zamknąć auta . Troszkę przejrzałem pilot podczas wymiany przycisku i raczej nie zaobserwowałem jakiś uszkodzeń. Dodam że przyciskiem wewnątrz auta zamykają się drzwi bez zarzutu.Otwieranie z pilota działa bez problemu, lecz zamknąć auto można tylko poprzez tradycyjne wsadzenie kluczyka w zamek i przekręcenie go w nim. Dodam że drzwi zamykają się wtedy bez problemu.

Czym może być to spowodowane? Czy może to być wina słabej baterii?

Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Masz ten sam problem co ja, otwiera się zawsze, bagażnik tak samo, ale zamknąć się nie da.

Zauważyłem problem zeszłej zimy, jakoś to odwlekałem, przez lato było okej, i teraz znowu się zaczyna cały ten cyrk.

Mam wrażenie że to słaba bateria, ale jakoś tak nie chcę mi sie jej wymieniać :lol:

Opublikowano

Nie wiem jakie macie kluczyki ale ja miałem tak samo jak przełożyłem cały środek klucza ze starego

do nowszego i było to samo otwierał ale nie zamykał, okazało się że cały ten środek co jest w kluczu z

elektroniką przesuwa się i po prostu guzik nie naciska tej płytki w środku.

Rozkręciłem podłożyłem coś pod klapkę klucza skręciłem i jest ok.

Ale to było u mnie i nie jest powiedziane że to samo jest u Was.

Pozdrawiam.

http://i.imgur.com/gGdw4.jpg

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Na 99/ słaba bateria. Otwiera się ale zamknąć już nie chce. Koszt max 3 zł

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pilot mam nowszy, a bateria do niego nie kosztuje 3 zł, tylko coś koło 50pln, w dodatku nie jest idealnie taka sama jak ori, i trzeba kombinować.

Dlatego mi się nie chce jej wymieniać :mrgreen:

Opublikowano
Chodziło mi o pilot starego typu, takim jak na fotce nad moim postem :) Pilot nowszego typu to zupełnie inna bajka, dodatkowo nie tak prosto jest dobrać się do tego akumulatorka jak w starym do baterii.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Na 99/ słaba bateria. Otwiera się ale zamknąć już nie chce. Koszt max 3 zł

Ja mam taki "stary" kluczyk i wymieniłem baterię za 15zł hehe :D Żeby nie mieć kłopotów zawsze wymieniam przed zimą baterię :mrgreen:

Opublikowano

Podładuj akumulator w aucie i wtedy sprawdź czy zamyka.

U mnie to się sprawdza.

Opublikowano
  • Autor

Już wszystko jasne!!! Kupiłem nową baterię i wszystko wróciło do normy!!! :D

Dziękuje za wszelką pomoc! Pozdrawiam!

Opublikowano
Pilot mam nowszy, a bateria do niego nie kosztuje 3 zł, tylko coś koło 50pln, w dodatku nie jest idealnie taka sama jak ori, i trzeba kombinować.

Dlatego mi się nie chce jej wymieniać :mrgreen:

Mówisz o diamond key? U mnie blaszka łącząca baterię z układem el. była przełamana. Pilot rozciąłem sam, baterię dostałem w hurtowni internetowej za 27 zł chyba a za przylutowanie to elektronik wziął dosłownie na piwo. Nie rozumiem co znaczy nie jest idealna :) moja działa już 3 miesiąc i żadnego problemu.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No właśnie, idealna nie jest dlatego że nie wystarczy wyjąć i włożyć, trzeba lutować.

Swego czasu jak patrzyłem, to za 27pln nie było opcji dorwać tej baterii.

A teraz to mi jakoś niespecjalnie przeszkadza, jak się nie zamknie, to użyję zamka i też jest dobrze.

Opublikowano
Bez przesady. Nie jest to opcja nie do zrobienia
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Też tak uważam. Nigdzie nie napisałem że to nie wykonalne. Mnie demotywuje lenistwo.
Opublikowano

Dołączę się do tematu, bo dziś pojawił się u mnie problem z centralnym, który ostatnio wystąpił 3 miesiące temu.

Otóż dziś nie mogłem otworzyć samochodu z pilota. Centralny w ogóle nie reagował. Spróbowałem drugim pilotem i też nie. Klikałem po kilkanaście razy. W końcu po kilku minutach wszystko wróciło do normy i przez resztę dnia było już OK. Gdzie mogę szukać problemu? Niesprawny jakiś moduł? Który element odpowiada za sterowanie centralnym zamkiem?

Opublikowano

Możliwe ,że u Ciebie (tak jak u mnie) przełamała się blaszka łącząca baterię z układem scalonym. Chyba ,że nie masz klucza diamond key.

Jeśli znowu wystąpi problem spróbuj wtedy zaprogramować pilot do BMW . Na forum jest temat jak to zrobić. Jeśli nie zadziała, to może coś nie łączyć.

Opublikowano

Myślałem o braku kontaktu w pilocie (mam taki model: http://radxcell.nora.pl/blog/wp-content/uploads/2009/02/kluczyk-demontaz.jpg).

Ale od razu spróbowałem drugim pilotem i też nie chciało się otworzyć. Dopiero po kilku minutach zaskoczyło, dziś rano również było OK.

Mam jeszcze jedno pytanie i będę wdzięczny za pomoc: mam w samochodzie alarm - rozumiem, że jeśli z pilota drzwi otworzyć się nie da, to również alarm się nie wyłącza? Czyli jak otwieranie z pilota padnie, to auto po otwarciu ręcznym auto będzie wyło i na pewno nie będzie się go dało uruchomić? Jak jest rozłączany immobilizer - przez stacyjkę (tak np. jest w Yarisie, że włożony kluczyk w stacyjkę wyłącza immo) czy równocześnie z centralnym ?

Opublikowano

Gdzieś trafiłem na informacje, że jeśli ręcznie otworzysz samochód i alarm zawyje to po przekręceniu na zapłon podobno przestaje.

Mówimy oczywiście o fabrycznym alarmie

Opublikowano

No to jest jakieś pocieszenie, jeśli faktycznie jest jak piszesz. Przetestuję to na jakimś pustym parkingu, bo głupio tak majstrować na ulicy ;)

A gdyby to jednak nie piloty, to rozumiem, że za centralny odpowiedzialne są 2 elementy: moduł komfortu w drzwiach kierowcy (czy to cały element z guzikami do szyb i lusterek?) oraz wzmacniacz sygnału (jak się dokładnie nazywa i gdzie go szukać, mam wersję sedan?)? Czy są jeszcze jakieś elementy?