Skocz do zawartości

320d po czym poznać czy mam bixenon ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

pytanie może banalne ale po czym poznam że mam bixenony ?

w bi otwiera sie przesłona po zapaleniu świateł drogowych ja nic takiego nie zauważyłem, chyba że jestem ślepy

po czym poznać czy w danej e46 są lampy ksenonowe czy bixenony ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A były w e46 bixenony?? Mogę się mylić, ale w nich nie było bixenonów...

PZDR>

Opublikowano
włącz długie, jeżeli świecą światłem ksenonowym to masz bixenon jeżeli zwykłym halogenowym to jest to ksenon :)

jak włącze długie to zapalają się H7

czy coś się dzieje z D2S w tym czasie... ? nie zauważyłem zmian

niejasna jest dla mnie sprawa z tymi światłami w e46

chyba ze po prostu nie było bixenonów i koniec tematu :mrgreen:

Opublikowano

W E46 są bi-xenony.

...'' Bixenony w E46 to biksenony kurtynowe - posiadaja kurtynę. Łatwo to sprawdzić stając naprzeciw ściany. Światła mijania mają wtedy wyraźną linię światła. Po włączeniu świateł drogowych zapalają się halogeny doświatlające i podnosi się kurtynka. Po wyłączeniu świateł drogowych widać (patrząc na ścianę) jak kurtynka po chwili od zgasnięcia halogenów opada i znów powstaje ostra linia światła... ''

''Reflektor biksenonowy to wyrafinowany system ksenonowy. Wytwarza on światło mijania i drogowe z tej samej, pojedynczej lampy ksenonowej. Sekretem jest ruchoma przesłona, która steruje strumieniem światła odpowiednio do wymagań. Gdy jest podniesiona, wytwarza granicę światło-cień wymaganą przepisami dla światła mijania. Gdy jest opuszczona, światło drogowe ma swobodną drogę przed sobą. W systemie biksenonowym światła drogowe mają tę samą barwę, co światła mijania. Niezwykle szerokie, intensywne światło drogowe zapewnia lepszą widoczność na pustych odcinkach szosy.''

Zaciągnięte z bmw-sport

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano

Po liftingu był bixenon, włącz długie na stałe w odległości paru metrów od ściany i przełączaj sobie między długimi włączonymi na stałe a pozycją włączenia chwilowego, powinno być widać różnicę.

Standardowo mrugnięcie długimi włącza tylko reflektory z żarówkami, natomiast włączenie długich na stałe włącza żarówki plus przesuwa przesłonę w ksenonie.

Można też inpą zmienić to ustawienie na takie że przy mruganiu przesłona też się przesuwa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wiec zwykły ksenon nie ma tej przesłony ?

dla mnie w sumie bi to dwie soczewki i 2 żarniki - w sensie tak myśle że powinno byc bo biksenon na jednym żarniku to gdzie tam jest bi co znaczy podwójne ? :)

szukam
Opublikowano
bi znaczy ze swieci jako mijania i jako drogowe, czyli przeslona opada w dol i swieci dalej niz mijania. zwykly xenon tez posiada przeslone. a bixenon przeslone ruchoma.
Opublikowano
wedlug mnie nie. bixenon to ruszajaca sie przeslona ktora wypuszcza wiecej swiatla z soczewki (dalej swieci) i wsio.
Opublikowano
To masz poprostu dwie soczewki :P nijak to sie ma do bixenonu. ale ja ekspertem nie jestem.