Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Pogrzebałem dość sporo ale nie znalazłem podobnego tematu tak więc do rzeczy. Niebawem czeka mnie wymiana przedniej szyby i tak się zastanawiam czy jest możliwość dołożenia do mojego auta sensora deszczu, bo niestety nie mam tej opcji? Nie wchodzę w temat czy warto bo jest sporo na ten temat ale czy to są w miarę rozsądne koszty i co trzeba dokupić? Czy ten dodatek nie jest przypadkiem jakoś połączony z sensorem zmierzchu? Będę wdzięczny za podpowiedź.
Opublikowano

A masz sensor zmierzchu ?

Generalnie jeśli nie masz to potrzebny jest czujnik zmierzchu/deszczu bo to siedzi w jednym elemencie do tego wiązka kabli i do tego dźwignia od wycieraczek z przyciskiem auto. Co do kosztów to musisz szukać w używkach bo nowe są nie opłacalne.

Opublikowano

Nie mam żadnego, dlatego nie wiedziałem, ale też myślę że z używkami będzie taniej tylko znajdę jeszcze kogoś kto mi to zrobi.

Dzięki kolego za szybką odpowiedź. :cool2:

Pozdro

• 2 lata później...
Opublikowano

sory za odkop, ale przerabiam teraz to samo a nie znalazłem bardziej aktualnych tematów i nie chiałem zakładać nowego

czy dokładając czujnik zmierzchu i deszczu trzeba jeszcze jakieś dodatkowe moduły? jaką trzeba instalację dorabiać? dużo roboty? czy po prostu tylko wymiana części?

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Przymierzam się do doposażenia w Czujnik RLS oraz FLA + Tempomat. Muszę i tak zmienić szybę w aucie a nie ma dużej różnicy cenowej z Czujnikiem czy bez. Wiem że potrzebuje do doposażenia "Moduł RLS" oraz wtyczke 61132359994 o kablach nie wspomnę :) które muszę podpiąć według schematów do FZD. Kodowanie : Dodajemy klucz wyposażenia $521 Kodujemy : Fzd, Nfrm and RLS (Pojawi się ten moduł po dodaniu wyposażenia ?? ) Tempomat będę dokładał dopiero za miesiąc od razu kupując go z przyciskiem Auto. Co Do FLA Już znalazłem lusterko . Potrzebuje do tego zestawu 61120434330 czy może wtyczki kupić osobno ?? Co do kodowania dodaje kod wyposażenia $5AC i koduje w CAS i NFRM. Gdzieś czytałem że czujnik deszczu może działać ze starym "Pająkiem" . Jeżeli czegoś mi brakuje lub muszę jeszcze coś zrobić proszę o poradę. PS: W aucie mam zwykłe lusterko i poosiada moduł świateł NFRM , Włącznik świateł bez "AUTO".
Opublikowano
Dziś Kupiłem wszystko co potrzeba. Mam kostki od czujnika deszczu i FLA . Moje pytanie brzmi w schemacie są 3 kable a do kostki podłączone są 4 ?? Gdzie ten jeden kabel ma być podłączony ??
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzewam !

Co trzeba do dołożenia czujnika deszczu/zmierzchu ?

Sam czujnik , osłone lusterka wstecznego pod czujnik , włącznik świateł AUTO , manetke do wycieraczek AUTO ?

Co jeszcze ? :>

:?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A więc!

Sensor + żel do montażu go do szyby.

Czujnik deszczu zadziała ze zwykłą manetką od wycieraczek (nie będzie tylko diody sygnalizującej że jest włączony) - u mnie tak działało.

Jeśli światłą mają działać automatyczne - to przełącznik światęł.

Jeśli ma byc pięknie to przednią szybę i osłonę lusterka by zakryć czujnik.

Dołożenie to kwestia dorobienia 3 pinów w 4 pinowej wtyczce i pociągnięcie ich do FZD (jeśli masz).

Dalej już tylko kodowanie i śmiga.

Opublikowano
Jezeli sie zdecydujesz najlepiej kostki wziąść od dawcy tam gdzie bedziesz kupowal czujnik RLS poniewaz w Aso kostki sprzedaja po 10 sztuk. Jak masz już kostke od czujnika potrzebujesz przewody o srednicy 0.35 i konektory MQS. Wszystko podpinamy pod moduł FZD tak jak kolega wyzej pisal jezeli go masz. Po tej operacji wchodzimy do NCS i dodajemy do wyposazenia $521 w modułach cas i Frm. Trzeba również przekodowac do serii pustym .man moduły Cas . Fzd . Frm . Kombi . Jbbf . Jestem po takiej operacji i rowniez nie mam jeszcze manetek od automatu poniewaz bede doposazal w tempomat ale wszystko dziala jak należy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam koledzy mógłby ktoś podać schemat jak to połączyć, bo doposażam w sensor deszczu/zmierzchu ale nie wiem jak tą wiązkę przeciągnąć itp..

Przeciagnac ?

newtis.info

rls retrofit w google.

Opublikowano
aha już wiem te przewody od sensora deszczu idą do FZD który znajduje się pod Lampką oświetlenia wnętrza kabiny w pod suficie, ale jak już ktoś wyżej napisał idą do kostki sensora 4 przewody a tu wszyscy piszą o 3 przewodach, to jak to w końcu jest może ktoś rzucić schemat ?
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Można zmienić jego czułośc. Użyj NCS Dummy i będziesz miał wszystko dane na tacy
Opublikowano
Że tak się brzydko wtrącę do tematu - a da się w tym NCS Dummy przestawić czujnik deszczu żeby był cały czas aktywy? Miałem tak w E46, a w E90 irytuje mnie że czujnik domyślnie jest nieaktywny :?
DSC_3573c_mini.png
Opublikowano
Zrobisz w 100% a co do domyślnej aktywacji myśle, że może być coś takiego ale trzeba by poszukać w plikach - pewien nie jestem
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Musisz Pociągnąć nowe okablowanie Do Czujnika Deszczu od FZD A dokładniej

RLS - FZD (Kostka X14288)

PIN 1 - PIN 8

PIN 2 - PIN 7

PIN 3 - PIN 6