Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, panowie zwracam się do was z prośbą o pomoc. Mam problem od czasu zakupu samochodu z dmuchawą, a mianowicie... zacznijmy od tego, że podczas włączania nawiewu słychać uderzenie jakieś jakby jakieś plastikowe klapki o coś uderzały jakby to napisać (tyk-tyk) i wieje normalnie i cisza już, tylko przy włączaniu uderzy i zaczyna wiać... jeżeli przestawię na zimne powietrze, wieje ze wszystkich kratek z wyjątkiem tej tylnej, która dmucha na kanapę, jeżeli przestawię na ciepłe powietrze wieje tylko z kratki na środku deski rozdzielczej, (tak jakby na szybę), z reszty kratek nie wieje tylko czasami uda się, że będzie wiało, ale rzadko, a jak już wieje to nie działa regulacja intensywności nawiewu, albo wieje tak delikatnie albo na maksa :/

Aa, i jeżeli chodzi o klimę chciałem spytać czy w mojej wersji jest filtr kabinowy ? ps. Data prod. 1990-04-06.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o tykanie to tak ma być ,ja mam tak samo jak włączam dmuchawę lub reguluje temperaturę .

Przy włączaniu nawiewu ustawiają ci się klapki i to słychać,a tykanie jest od komputera bo to on to wszystko ustawia poustawia i zaraz jest cisza.

Takie jest moje zdanie :8)

Opublikowano
W 750,po zakupie,nic nie zauważyłem żeby coś pukało.A wcześniej Hammer miałeś coś takiego ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Hmm, kupiłem samochód już z tym więc nie wiem, ale to nie powinno tak uderzać, bo ewidentnie u mnie słychać jakby jakaś plastikowa klapka uderzała o plastik... czy nikt nie wie o co chodzi ? ;/ nikt nie miał takiego problemu ? Pozdrawiam.
Opublikowano
Dzis,jechałem 730, ponad 250 km.h :),włonczyłem klime na auto, i nic nie chukło, potem wyłonczyłem i włączyłem na nogi, i zaczeło walić.Pewnie będzie to jakaś klapka .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzis,jechałem 730, ponad 250 km.h ...

Pogratulować wygaru, zwłaszcza, że prędkość maksymalna 730 m30b0 to 222km/h, a m60b30 230km/h. :duh:

Kolego kiedy przestaniesz w końcu te bajki pisać? Zmień dilera albo bierz podwójne dawki,bo to co przyjmujesz przestaje działać.

pzdr

yaz

Opublikowano
Nie moge się nie zgodzić z Yaz :) miesiąc po kupnie jechalem na wesele do kuzynki do Rzeszy pomyślałem sprawdze chwile ile poleci moje 730 - zegar zatrzymał się na 220km/h :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Hmm, kupiłem samochód już z tym więc nie wiem, ale to nie powinno tak uderzać, bo ewidentnie u mnie słychać jakby jakaś plastikowa klapka uderzała o plastik... czy nikt nie wie o co chodzi ? ;/ nikt nie miał takiego problemu ? Pozdrawiam.

Jest to znany problem, który zwykle wynika z tego, że ktoś odgrzybiał klimę środkiem w aerozolu i wpuszczał go w układ przez otwory nawiewu. Po takiej akcji uszkodzeniu ulegają gumowe uszczelki klap nawiewu, co powoduje blokowanie się klap. Gdy silniczkowi elektrycznemu, który steruje klapką, uda się ją oderwać z osadzenia, to wtedy słychać taki plastikowy stuk. Czasami pomaga pryśnięcie do nawiewów trochę Castrola w aerozolu lub jakiegoś innego bardzo lekkiego mazidła z puszki, np. WD 40. Można też spróbować rzadkiego siliconu w aerozolu, czyli czegoś, co natłuści te gumowe uszczelki.

Jeżeli to nie pomoże, to czeka Cię poważna zabawa z wyciągnięciem całego modułu nawiewu

Pozdrawiam

PS. Filtr kabinowy był montowany od 09 1990, ale to czy go masz sprawdzisz demontując schowek od strony pasażera i osłonę tunelu

Opublikowano
Dzis,jechałem 730, ponad 250 km.h ...

Pogratulować wygaru, zwłaszcza, że prędkość maksymalna 730 m30b0 to 222km/h, a m60b30 230km/h. :duh:

Kolego kiedy przestaniesz w końcu te bajki pisać? Zmień dilera albo bierz podwójne dawki,bo to co przyjmujesz przestaje działać.

Ja według prędkościomierza jechałem max 235 km/h ale tylko raz sie tak udało , zazwyczaj odcinka jest w okolicach 225. Silnik m30b30

Pozdrawiam