Skocz do zawartości

(e46) jaki rozmiar opon wrzucic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie doradzcie czy jak mam z przodu 205/55/16 czy koge na tyl dac 225/55/16 gdyz boie sie ze mi ripa bedzie uciekac na sniegu itp. A ostatjio mialem przykre wrazenia z jazdy, czy nie koliduje taki rozmiar opony na tyle ? Prosze o pomoc gdyz muzze szybko zamowic opony
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie bardzo bo wtedy tył będzie wyższy o 2,2 cm od przodu. Chyba że przód taki jak pisałeś a tył 225/50 to wtedy średnica kół będzie prawie równa.

Ps. A felgi jaką szerokość mają ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapewne 7 cali, jak zmieniasz wszystkie i chcesz szersze to weź komplet 215/55, 225 na 7 cali to za dużo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Standardowa felga bmw 16cali, no to lipa.z tymi gumami to rozumiem 215/55/16 brac. Tylko to przypasuje. Bo.z.przodu 205 przodu zostanie.a tyl 215. I oba na profilu 55/16
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Standardowa felga bmw 16cali, no to lipa.z tymi gumami to rozumiem 215/55/16 brac. Tylko to przypasuje. Bo.z.przodu 205 przodu zostanie.a tyl 215. I oba na profilu 55/16

Wg. tej tabeli możesz założyć 205 na felgę 7 cali http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html , ale muszą być o podobnej średnicy, czyli albo wszystkie 4 takie same albo przód 205/55 a tył 225/50

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz tu rozmiarówkę opon do felgi:

http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html

Tak jak kolega pisał, żeby średnica całego koła była taka sama (czyli, żeby dsc nie szalało) teoretycznie powinieneś wziąć 215/50/16 na tył, bo profil to jakiś tam stosunek szerokości do średnicy, poszukaj na necie są kalkulatory, które przeliczą dokładnie (wg mnie przy 215/55 nic nie będzie się działo, ale warto sprawdzić).

Kolega był szybszy :wink: przelicz tak jak pisałem, ale wg mnie 225 na 7 cali to za dużo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Panowie no nikt tak nie robil ? Nie wiem jak z dsc, ja mam asc guzik a w disie mam dsc mk 60 czujniii predkosci na 4kolach mam, ale sadze ze to i tak nic nie zmienia, jezeli szerszy kapec na tyle bedzie. Niech sie ktos wypowie kto ma o tym przekonany tak gdybac mozna dlugo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szerokość nie ma znaczenia, chodzi o średnicę całego koła (felga+opona), jak chcesz szerzej to jak bym kupił 215/50, ale tak jak pisałem poszukaj na necie i przelicz średnicę koła.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobra.ro 205/55/16 dam na przod.i.tyl 215/55/16 i bedzie.dobrze ? Szerokosc fepgi bedzie ok.7cali

Przy tym rozmiarze tylne koła będą miały większą średnicę o ponad 1 cm. tak że wydaje mi się że to dalej sporo. Tu masz kalkulator do obliczania średnicy: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Ps. BMW zaleca do felg R16 7 cali opony o rozmiarze 225/50, czyli średnica powinna być 631,4 mm

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Faktycznie wychodzi, że powinno być 225/50 jeśli chcesz szersze z tyłu, bo wtedy różnica to tylko 0,5 mm a przy 215/50 10,5mm :shock:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Maksymalna różnica szerokości opony przód/ tył to 20 mm. Powyżej tej różnicy komputer może wywalać błąd kontroli trakcji.
Opublikowano
ja w swojej 330d mam 205/50/17 i na śniegu w tamtym roku nic nie uciekało jak naciągniesz dobrą oponę to na pewno nic się dziać nie będzie a jak badziew to i 235 ci nie pomoze bo własnie takie kupił mój kolega w praktikerze 28e szt.w ubiegłym roku do swojej a6 i jak by nie maiał 4x4 to by sobie pojeździł ale po garażu
Opublikowano
Maksymalna różnica szerokości opony przód/ tył to 20 mm. Powyżej tej różnicy komputer może wywalać błąd kontroli trakcji.

Zapewne chodziło ci o średnicę.

Przy różnicy średnicy 20.5mm kontrola trakcji od czasu do czasu wywalała błąd i np przy przyspieszaniu odcinało paliwo na jakieś 4 sekundy. Szczególnie zaraz po odpaleniu, potem już rzadziej. Ale jeździć się tak nie da, przez chwilę miałem tą nieprzyjemność.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
dzieki guzior, o taka pomoc mi chodzilo, oponki juz zamowione 225/50/16

i to w dobrej kasie :P

Odświeżę temat, bo zkładam takie same opony. Jakie proponujecie ciśnienie do tych gum? W instrukcji nie jest powiedziane jasno jakie powinno być. Oczywiście trzeba poeksperymentować, ale może macie już jakieś doświadczenia w tej materii?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jest

masz na naklejce słupka po stronie drzwi kierowcy.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały