Skocz do zawartości

Ile 2.5 TDS spala na 100 km?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam tds o pojemności 2,5. Ciekawi mnie jakie jest jego srednie spalanie.. Bo według mnie, chodź nie jestem na 100% pewien to mój spala max 7 l przy spokojnej jeździe w cyklu mieszanym. A wasze ile pala?
Opublikowano

Mialem ten motor w 34. Spalal 9L w miescie ( Olsztyn ) ,a w trasie jakies 6L --Oczywiscie przy jezdzie spokojnej. Sredniego Ci nie powiem ,ale pewnie by wyszlo w polowie tych liczb :wink:

Czyli z kolo 7.5L :wink:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano

Trójmiasto: 8,6 - 10,5

helanka (bez świateł na skrzyżowaniach) 6,6 - 9,5

Spalania oczywiście uwarunkowane są sytuacją na drodze oraz "ciężkością" buta ;)

Auto: e34 525tdsAT (touring z automatem na pokładzie)

Pozdrawiam

Opublikowano
mój TDS manual - 8.5 litra. Średnia z ostatniego tysiąca kilometrów. Moim zdaniem miarodajna bo w ciągu dwóch miesięcy zaliczyłem trasę, kilka wypadów za miasto a dwa tygodnie w miesiącu dojeżdżam do pracy i wtedy kręcę się po mieście.
Opublikowano
To was rozczaruje:) miałem kiedyś, w sumie to nie dawno Citroena XM 2.1 109 koni. I wszędzie było napisane, że 8 l to on spokojnie pali... Co było bzdurą.. Bo mój XM w mieście max 6 spalił a w cyklu mieszanym to wychodziło 5 l, nawet mniej. Bo jeżeli zapala mi się żyd to maiłem jakieś 7 l paliwa nie więcej. to pozwoliło mi na pokonanie ponad 150 kilometrów.. A swojego TDS-a przetestowałem i wyszedł mi wynik w cyklu mieszanym 6,5 L. Więc tak jak podejrzewałem wyniki są zawyżone na każdym poście. Jestem kierowcą spokojnym więc nie depcze gazu do podłogi i nie wkręcam silnika w bóg wie jakie obroty. Ale wielu się nie zgodzi... a to już nie mój problem.
Opublikowano

Moje E39 touring w automacie trasa Niemcy-Polska-Niemcy 4 osoby na pokładzie+sporo bagażu, prędkość 140-160km/h spalił 8.13 ON (tankowanie do pełna i ponowne), w jeździe na codzień max do 9.5l ON.

Rożbieżności będą spore w tds-ie, wszystko zależy od kondycji pompy, nastawnika.

Mój brat w e39 touring manual przed regeneracją pompy nie schodził poniżej 12l ON, po remoncie 8-9l ON.

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

Opublikowano
Poza tym fiat Dukato 2,9 l przy pełnym załadunku nawet 10 nie spali:) Diesel to nie benzyniak że nie wiadomo ile pali:)

Dostawczak to inna bajka, współczynnik oporu i przełożenia ni jak mają się do osobówki. Pracowałem w firmie kurierskiej i sam byłem zaskoczony jak ludzie oceniają swoje samochody. Renault Master był wychwalany, a Vito czy Sprinter'a nikt nie chciał...

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano

To chyba przypadł mi niechlubny rekord...

Przy dynamicznej jeździe po zatłoczonej Warszawie: 12L/100km :(

Niestety przy mojej pracy niżej nie da się zejść, a to jest średnia z ostatnich miesięcy (ok. 10 000km)

Opublikowano
Jak dobrze utrzymany silnik i pompa to ze spalaniem nie ma tragedii , mój Tadek pali w cyklu mieszanym 7l na trasie to zależy jakie buty założę , ale przy spokojnej jeździe (jechałem sam dobra droga i jazda 80 - 90 km/h,) spalanie wyszło 5,8l (dodam ,że nie cały rok temu miałem regenerację pompy) . Ale czasami jak na trasie zagrzeją mi się zwoje mózgowe to spalanie rośnie do 9l.
Opublikowano
To jest najgorsze....:) fajny odcinek drogi a pedał gazu sam sie wciska.. Ciężko sie powstrzymać, szczególnie jak w lusterku jedzie ktoś golfem i próbuje Cie wyprzedzić:) Redukcja do 4 pełen gaz, i golf staje się małym punktem w lusterku:)