Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wykupiłem raport na auto-records.com ale niestety żadnych informacji oprócz dekodowania nr VIN... 30 zł wywalone w błoto. Ktoś ma jakieś alternatywy dla tej stronki ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisz do forumowicza DRAY. Chociaż przy tak wiekowym aucie ważny jest stan blach i stan mechaniczny. Przy budżecie ok. 20 tys. zł i chęci na R6, na stan kolekcjonerski nie masz co liczyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na coś szczególnego zwrócić uwagę ? Czy tylko przyjrzeć potencjalnym wyciekom, zawieszeniu (czy nie wybite) ? Mam tam spory kawałek i próbuje się jak najlepiej przygotować do takich oględzin.

Stan podwozia (korozja) i sztywnych przewodów hamulcowych (szczególnie tylnych), to zmora starszych aut a żeby to zrobić zgodnie ze sztuką jest trochę zabawy. Ogólny stan techniczny trzeba dobrze sprawdzić, silnika oczywiście też. Zawieszenie pewnie jest fabryczne i tak po czasie odezwie się na naszych drogach, to urok kupna auta z "zachodu". Tu biorąc pod uwagę wersję i r6 (najsłabsze w tych latach ale zawsze) w tej cenie tak jak napisał bary_kent nie ma co liczyć na igłę, ale trzeba być świadomym kosztów doprowadzenia auta do bezpiecznego stanu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć!

Jako fan japońskich samochodów nie znam się za bardzo więc nie linczujcie. Moja honda umarła i chciałbym spróbować czegoś innego. Kuzyn namawia mnie na bmw - i teraz pytanie. Czy do 10000 zł (w tym ze 400 zł ubezpieczenia i jakieś filtry/paski rozrządu) jestem w stanie kupić w miarę zadbane e46? Nie zalezy mi na bajerach byle zwykła klima i radio było. Duże silniki też nie specjalnie mnie obchodzą (widziałem, że 1.9 118 km jest takie dość spoko chyba?). Byleby się nie psuło i raczej sedan /coupe a od biedy kombi i miało LPG.

Da się coś sensownego kupić w tej cenie czy raczej znajdę tylko perełki od handlarzy które zepsują się zaraz po wyjechaniu za bramę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da się, ale zostaw 318i (choć nie jest to zły silnik) i szukaj 320i m52tub20 150 km, niedoceniane r6 a jak będzie sprawne to sprawi przyjemność z jazdy :cool2: spokojnie budżet wystarczy na sedana bez szałowego wyposażenia (takich raczej nie ma w tej wersji).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Tak jak już wspomniałem na bajerach mi nie zależy. Szczerze to jestem fanem surowych samochodów - bez miliona czujników i udogodnień.

Ale ok, spiszę sobie w takim razie jakich silników szukać ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Maniek wyraznie napisal wiec czego oczekujesz?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

A bo ja wiem, za 20k są czasem takie kapcie, że szkoda gadać.

Kolego za 10k i wzwyż to ludzie tu koła same kupują, takie auto się ogląda na miejscu i jak spełnia oczekiwania to się je kupuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ponta masz rację. Co można powiedzieć o aucie 20-letnim, widząc tylko ogłoszenie? Trudno określić coś po zdjęciach, na których nic nie widać. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to dzwoni, pyta i potem konfrontuje to na forum. Nikt z nas nie jest wróżką. Chyba :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
https://www.olx.pl/oferta/bmw-318-e46-benzyna-gaz-zamiana-na-motor-CID5-IDEKbGn.html

Również zapytam, czy ktoś może oglądał ten samochód?

10w40 :duh: w sumie już prawie 300 000 km to i 15w40 wypadałoby.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powyzej 500 tys 75w90 :roll:

🙃🙃

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam chcę zakupić wydech do mojej E46 2.2 polift. Polecacie jakieś firmy/strony by zakupić by miał taki sportowy może basowy pomruk?
Opublikowano
...temat rzeka. Pomijając Supersprinty, Magnaflowy itp z chorymi cenami w niższych cenach są Ultery, Proexy. Tylko jak to w niższych cenach bywa opinie różne i coś tam trzeba podrzeźbić. Obadaj filmiki na YT...te proexy ciekawie brzmią, ale opinie w necie różne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam zamiar kupić auto. Przesiadam się z Audi A6 C5 1.8T. Mój budżet to 20tys. z wkładem startowym choć im więcej zaoszczędzę tym lepiej. Zawsze podobało mi się e46, celuję w benzynę + lpg. I teraz kilka pytań jako że jestem laikiem:

- jakie silniki będą dobrym kompromisem pomiędzy osiągami a bezproblemową i tanią eksploatacją? Nie jestem rajdowcem, ale nie chciałbym odczuć dużego spadku mocy względem Audi.

- jak wyglądają koszty eksploatacji BMW w porównaniu do Audi? Bo spokojna głowa jest dla mnie ważną rzeczą.

- co warto wiedzieć przed zakupem?

I co myślicie o tych ogłoszeniach?

1. https://www.olx.pl/oferta/bmw-seria-3-bmw-e46-coupe-2002r-143km-CID5-IDF3PeN.html

2. https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-bmw-z-lpg-CID5-IDE3Jr3.html

3. https://www.olx.pl/oferta/bmw-e46-coupe-zadbana-doinwestowana-nowa-klima-CID5-IDFeQxS.html

4. https://www.olx.pl/oferta/bmw-e46-lift-325i-lpg-dwa-komplety-nowych-opon-CID5-IDFizLG.html

5. https://www.olx.pl/oferta/bmw-e46-2-2-benzyna-2005-rok-caly-m-pakiet-CID5-IDEB0iy.html [ta mi się szczególnie podoba]

6. https://www.olx.pl/oferta/bmw-seria-3-bmw-seria-3-318i-CID5-IDEEAVy.html

7. https://www.olx.pl/oferta/bmw-seria-3-CID5-IDEXXKY.html

Z góry dzięki za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na poczatku od razu "opierdziel", po cholere wstawiasz 7 aut w jednym watku?? Dwa, skoro piszesz ze nie chcesz slabszego niz 1.8t to po cholere z tych aut wstawiasz 5 z silnikiem 143ps? Wpisz sobie 330i, 330ci i wtedy szukaj. Inne nie maja sensu.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tym samochodem już ktoś się interesował. Przeszukaj forum, dowiesz się więcej. Nie jest to jakaś perełka, skoro sprzedaje się ponad drugi miesiąc. Cena też spadła o ok. 2 tys. zł. Zapamiętałem, ponieważ w maju na sprzedaż wystawiłem swoje e46 325i i sprzedałem w ciągu 2 tygodni.
Opublikowano
Witam, przymierzam się do zakupu e46 w turasie. Czy mógłby mi ktos podpowiedzieć czy do 15tys znajdę coś sensownego? Silniki które brałem pod uwagę to bezyniaki z gazem 2.2 170km, 2.5 170/192, 2.8 193km i ewentualnie 2.0d. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby polecic którys z tych pieców? Nie będę tym szalał, zalazy mi na komforcie i w razie potrzeby mieć czym wyprzedzić
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do 15 kupisz spokojnie coś dobrego. Jako że 5 lat jeździłem 320d to polecam. Dynamiczny, ekonomiczny, bezawaryjny (nie licząc termostatu).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żeby był względny spokój to polecam 320d 150 KM i 328i, ten pierwszy mam ponad 9 lat a drugi niecałe 3. Oba przyjemne w eksploatacji, grunt to wiedzieć co się kupuje. Co do 2.2 i 2.5 m54 to trzeba mieć z tyłu głowy zbliżający się remont (zużycie oleju), poza tym tak samo warte uwagi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL