Skocz do zawartości

Olej Lotos, Orlen , Mobil?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie nie wiedziałem długo jaki miałem wczesniej olej. Wiem w chwili obecenj ,że to połsyntetyk. Jaki olej polecacie Oidziałem Lotosa za 100 zł za 4 litry orlen tez jest w podobnej cenie wyższa półka to juz Castrol , Mobile, Shell. Oraz czy np 5W40 bedzie w sam raz czy raczej wziąsć coś innego? No i czy używa ktoś tych Polskich oleji ?
Opublikowano

Na temat oleji na frum bylo juz setki razy.

:search: :search: :search:

Opublikowano
Centrino wielka racja. :cool2: :cool2: :cool2: Mnie juz sie pomału słabo robi jak widze nowy temat o OLEJU :search: :search: :search:
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano
Centrino wielka racja. :cool2: :cool2: :cool2: Mnie juz sie pomału słabo robi jak widze nowy temat o OLEJU :search: :search: :search:

Dokładnie. To tak jak byś zapytał na stacji jakiego koncernu paliwo jest najlepsze. Albo nawet, na której stacji. Najlepszy olej to ten zmieniany regularnie z filtrem oleju.

Opublikowano
czy np 5W40 bedzie w sam raz czy raczej wziąsć coś innego?

Mobil 1 5W40 bedzie dobry.

Opublikowano
5w40 to nie jest syntetyk?a 10w40 to jest połsyntetyk?
Opublikowano
a mobil 1 to jest chyba syntetyk a kolega pytał o połsyntetyk
Opublikowano

Tak, ale nauczony własnymi traumatycznymi przeżyciami radzę stosować full-syntetyk, szczególnie do m40 (nie wiem jaki ma kolega, ale jak ma m43 to napewno też nie zaszkodzi).

5w40 to syntetyk

10w40 to półsyntetyk

15w40 minerał

zazwyczaj tak jest.

Opublikowano
  • Autor
dzieki za odpowiedz ja wiem ,że jest wiele tematów o oleji i wiekszość przeglądałem interesowało mnie bardziej wasze zdanie o polskich olejach, bo w kasie jest około 30% różnicy i ciekawy byłem czy te 30% jest także w jakości (a sillnik to m40)