Skocz do zawartości

[E9x, E8x, pre-LCI, LCI] Doposażenie w SERVOTRONIC

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam,

Przy okazji i tak dla sportu doposażyłem swoje auto w tzw. SERVOTRONIC.

Dla wyjaśnienia umieściłem poniżej opis do czego to służy:

„Opcjonalna funkcja Servotronic zapewnia w BMW optymalną reakcję układu kierowniczego w każdej sytuacji. Siła wspomagania dostosowywana jest idealnie do warunków w zależności od prędkości jazdy. Przy dużych prędkościach układ pracuje precyzyjnie i bezpośrednio, zapewniając pewne prowadzenie pojazdu, a podczas parkowania lub pokonywania ciasnych, ostrych zakrętów lekko i komfortowo, dając maksymalną zwrotność.”

Źródło: BMW Polska

Funkcjonalność tą można uruchomić w każdym aucie E9x, E8x, (pre-LCI, LCI) które posiadają sterownik EPS tj. elektryczne wspomaganie kierownicy.

Wymagane jest odpowiednie kodowanie sterowników oraz kod FSC.

Pozdrawiam :cool2:

• Zarejestrowani
Opublikowano
Ja właśnie przed chwilą u siebie dorzuciłem, różnica w stosunku do mojego normalnego setupu jest mała. Na postoju jest tak jak było wcześniej ale czuć różnicę podczas szybszej jazdy - specjalnie się na Kapelę wybrałem ( kto był w Jeleniej wie co to) i daje rade, więc w ogólnym rozrachunku polecam. Do aut przełomowych np jak moje początek 2008 kody FSC nie są potrzebne :norty:

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

• Członkowie klubu
Opublikowano
A da radę po VINie dowiedzieć się, czy w aucie jest możliwość zrobienia takiegoż zabiegu?

Podaj VIN to Ci powiem :cool2:

Opublikowano

Również podepnę się pod pytanie kolegi, mój VIN:

WBAVW11030A274437 - jeżeli to możliwe proszę o sprawdzenie czy istnieje możliwość dokodowania funkcji (w sumie na parkingu kierownica chodzi lekko, natomiast przy większych prędkościach mam wrażenie, że kierownica ciężej chodzi - może ta funkcja jest już uruchomiona...)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Auto masz wyprodukowane na rynek holenderski i nie masz tej funkcji aktywnej ale jest możliwość jej uruchomienia w Twoim modelu auta.

Jeśli chcesz ją aktywować daj znać na priv.

Opublikowano

Hej, czy po aktywowaniu tej funkcji, na zegarach pojawia sie kontrolka kierowincy (zolta) ? Bo z tegoco wyczytalem w instrukcji to jest kontrolka od tej opcji. Drugie pytanie to co to jest ten kod FSC i jak go zdobyc.

Z gory dzieki....

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
Hej, czy po aktywowaniu tej funkcji, na zegarach pojawia sie kontrolka kierowincy (zolta) ? Bo z tegoco wyczytalem w instrukcji to jest kontrolka od tej opcji. Drugie pytanie to co to jest ten kod FSC i jak go zdobyc.

Z gory dzieki....

Jeśli kontrolka pojawi Ci się na desce to oznacza awarię systemu.

Kod możesz kupić w ASO. Kod doposażenia 32106796480.

Po dokodowaniu servotronica musisz zaimportować kod FSC, który jest generowany na podstawie Twojego nr VIN. Bez tego kodu servotronic nie będzie działał i będziesz miał żółtą kierownicę na BC.

Post niżej umieściłem link z listą aut w których można tę funkcję uruchomić.

Edytowane przez prmax
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Lista aut w których można uruchomić funkcję servotronic.

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/6796480-doposazenie-fsc-w-servotronic-eps

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/2159383-doposazenie-servotronic

Jeśli ktoś byłby zainteresowany zakupem kodu po „baaaaaardziej” przystępnej cenie i zapisania go w aucie celem włączenia tej funkcji proszę o kontakt na priv.

Opublikowano
Ja właśnie przed chwilą u siebie dorzuciłem, różnica w stosunku do mojego normalnego setupu jest mała. Na postoju jest tak jak było wcześniej ale czuć różnicę podczas szybszej jazdy - specjalnie się na Kapelę wybrałem ( kto był w Jeleniej wie co to) i daje rade, więc w ogólnym rozrachunku polecam. Do aut przełomowych np jak moje początek 2008 kody FSC nie są potrzebne :norty:

A nie jest czasem tak, że przedlifty mają wspomaganie hydrauliczne a nie elektryczne i nic sobie nie uaktywnisz?

Wg stronki podanej wyżej e90/91 przedlift w ogóle nie ma opcji dodania tego.

Opublikowano

maciek-masz pełną racje- hydrauliki nie da sie chipem poprawić :nienie:

a w opcjach przed liftem albo servotronic- elektrycznie albo normalne servo- hydraulika

Opublikowano
A da radę po VINie dowiedzieć się, czy w aucie jest możliwość zrobienia takiegoż zabiegu?

Ostatnie 7 mam nadzieję, że starczy: A761633. Napisz mi proszę na czym polegał by takowy zabieg i jaki czegoś takiego ewentualny koszt :wink:

Pozdrawiam

KOval

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ostatnie 7 mam nadzieję, że starczy: A761633. Napisz mi proszę na czym polegał by takowy zabieg i jaki czegoś takiego ewentualny koszt :wink:

Pozdrawiam

KOval

Mimo, że posiadasz auto wyprodukowane w 2010-03-26 masz serwo hydrauliczne i niestety w Twoim przypadku nie można doposażyć auta w servotronic... :cry2:

Dla 100% pewności sprawdź czy masz zbiorniczek wyrównawczy na płyn do wspomagania hydraulicznego...

http://i48.tinypic.com/mcel4g.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano

Aby uprzedzić ew. pytania "czy moje auto można doposażyć w servotronic ?" sprawdźcie czy macie zbiorniczek wyrównawczy na płyn od wspomagania układu kierowniczego.

Jeśli go posiadacie to oznacza, że macie układ hydrauliczny a nie elektryczny i w tym przypadku nie jest możliwe doposażenie w servotronic.

• Zarejestrowani
Opublikowano

A nie jest czasem tak, że przedlifty mają wspomaganie hydrauliczne a nie elektryczne i nic sobie nie uaktywnisz?

Wg stronki podanej wyżej e90/91 przedlift w ogóle nie ma opcji dodania tego.

Kolego chyba wiem co mam w aucie :duh:

Gdybyktos mial problem ze znalezieniem zbiorniczka to mozna tez zerknac na podloge przed silnikiem , jezeli przed silnikiem widac cos jakby maly elektryczny silniczek i cos odchodzace na boki to jest wspom elektryczne :cool2:

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Z gory dzieki....

Jeśli kontrolka pojawi Ci się na desce to oznacza awarię systemu.

Kod możesz kupić w ASO. Kod doposażenia 32106796480.

Po dokodowaniu servotronica musisz zaimportować kod FSC, który jest generowany na podstawie Twojego nr VIN. Bez tego kodu servotronic nie będzie działał i będziesz miał żółtą kierownicę na BC.

Post niżej umieściłem link z listą aut w których można tę funkcję uruchomić.

Ok jeszcze raz: czy jak wloze kluczyk do stacyjki, i wlacze zaplon ale nie silnik i pojawia sie wszystkie kontrolki takie jak DTC, CHECK ENGINE itd. To czy bedzie tam tez kontrolka kierownicy ?? Oczywiscie ktora to zgasnie po odpaleniu silnika i po sprawdzeniu przez system ze wszystko jest ok??? Dwa jaki jest koszt tego doposazenia.

P.s w moim aucie mam elektryczne wspomaganie i jestem zainteresowany doposazeniem:))

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ok jeszcze raz: czy jak wloze kluczyk do stacyjki, i wlacze zaplon ale nie silnik i pojawia sie wszystkie kontrolki takie jak DTC, CHECK ENGINE itd. To czy bedzie tam tez kontrolka kierownicy ?? Oczywiscie ktora to zgasnie po odpaleniu silnika i po sprawdzeniu przez system ze wszystko jest ok??? Dwa jaki jest koszt tego doposazenia.

P.s w moim aucie mam elektryczne wspomaganie i jestem zainteresowany doposazeniem:))

U mnie wygląda to tak:

Tak więc kontrolka kierownicy pojawia się tylko w przypadku jakiegoś problemu z systemem układu kierowniczego.

Pozostałe szczegóły poszły na pw...

Pozdrawiam