Skocz do zawartości

nie mozna wrzucic jedynki jak samochod sie toczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam , czemu moze dziac sie tak ze gdy samochod nawet wolno sie toczy nie moge pierwszego biebu wrzucic ? przed wymiana sprzegla bylo wszystko ok ten moj " mechanik" sie nie postaral
Opublikowano

witam,

to nie jest wina mechanika.

Skrzynie biegów są tak zrobione (synchronizacja) żeby nie wrzucać jedynki podczas jazdy - raczej wrzucić jedynkę i dopiero jechać.

pozdrawiam,

www.radiocar.pl - profesjonalne nagłośnienia, elektronika.
Opublikowano
Nie prawda. W BMW jedynka powinna wchodzic bez oporów czy zgrzytow nawet przy 10 km/h. Kolego Bronuś nie odczułes zadnych zmian podczas wrzucania innych biegów? Sprzeglo normalnie sie sprawuje?
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano

ale bajki opowiadacie z tym wrzucaniem jedynki jak auto stoi. Tak to miał tylko maluch który właśnie synchronizacji nie miał i tam nie szło wrzucić jedynki.

W każdym normalnym aucie wrzucisz jedynke jak auto jedzie wolno i nic sie nie dzieje ani silnikowi ani skrzyni. Nie wszystkie auta są elastyczne z dołu i czasem bardzo ciężko ruszają z dwójki nawet jak auto się toczy i wtedy lepiej zapiąć jedynke.

szukam
Opublikowano
Gdyby był to synchronizator wchodziłaby ze zgrzytem. Autor mógł odrazu napisac, ze ma do du*y sprzęgło.. Tak jak pisał Yoshi w temacie luznego pedału po wymianie sprzegła. Klin do regulacji.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano

podnieś obroty przed wbiciem ( zbiciem na 1nkę ) i powinna wejść

to nie 126p

poza tym nie wiem jak w bmw, bo mi żal testować ale są samochody że bez sprzęgła da radę biegi zmieniać ( na sprzęgło czasem brak czasu )

Opublikowano
no da się bez problemu. Na yt pełno filmików jak jeżdzą bez żadnych zgrzytów nie używając sprzęgła. Ostatnio oglądałem jak mini cooperem benzyną tak jeździł
szukam
Opublikowano

zaznaczyłem że nie wiem jak jest w bmw, wiem jak jest w skrzyni f16 i f20 w astrze gsi 16v ( dieslowska skrzynia w benzynie w astrze też dawała radę to może ... )

jakoś odwagi nie mam testować w e46

Opublikowano
można wrzucić jedynke przy powolnej jeździe - piszę ze swojego doświadczenia. Jeśli jest jakiś problem z wrzuceniem to albo odpuszczam sprzęgło i próbuję wrzucić jeszcze raz albo odpuszczam i ruszam delikatnie gałką zmiany biegów i wówczas próbuję wrzucić jeszcze raz. Robiłem tak w każdym swoim poprzednim samochodzie i nbigdy nie miałem problemów ze skrzynią.
Opublikowano
to ja tez cos napisze w koncu :p ci co twierdza ze jedynka jest do ruszania maja racje he ale przed wymiana sprzegla wszystko bylo ok bez problemu gdy samochod sie toczyl moglem zapiac jedynke , cos z tym klinem moze byc bo pedal stoi za wysoko :) i jest luzny , a na innych biegach nic sie nie dzieje wszystko jest ok wchodza za pmoca jednego palca tak na miejscu oczywiscie ze sprzeglem ;p tak jak i podczas jazdy :)
Opublikowano
ale bajki opowiadacie z tym wrzucaniem jedynki jak auto stoi. Tak to miał tylko maluch który właśnie synchronizacji nie miał i tam nie szło wrzucić jedynki.

W każdym normalnym aucie wrzucisz jedynke jak auto jedzie wolno i nic sie nie dzieje ani silnikowi ani skrzyni. Nie wszystkie auta są elastyczne z dołu i czasem bardzo ciężko ruszają z dwójki nawet jak auto się toczy i wtedy lepiej zapiąć jedynke.

masz calkowita racje kolego mialem 7 samochodow i kazdy mial tak ze mozna bylo wrzucic jedynke , bo nawet w mojej vectrze b jakbym jechal powoli i wrzucil 2 to by zgasl he taki slaby byl:p

Opublikowano
Dokładnie. przy ok 10km/h jedynka wchodzi lżej niż na postoju. Może synchronizator?

a duzo roboty zeby zobaczyc czy to synchronizator?

Opublikowano
[]=OO"]Gdyby był to synchronizator wchodziłaby ze zgrzytem. Autor mógł odrazu napisac, ze ma do du*y sprzęgło.. Tak jak pisał Yoshi w temacie luznego pedału po wymianie sprzegła. Klin do regulacji.

tak , przepraszam ni napisalem ale zgrzyt jest:(

Opublikowano
[]=OO"]Gdyby był to synchronizator wchodziłaby ze zgrzytem. Autor mógł odrazu napisac, ze ma do du*y sprzęgło.. Tak jak pisał Yoshi w temacie luznego pedału po wymianie sprzegła. Klin do regulacji.

tak , przepraszam ni napisalem ale zgrzyt jest:(

no to synchronizator uwalony

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
to nie byl synchronizator tylko po wymianie sprzegla w pedale ulamal sie taki bolec plastikowy i ten wodzik krzywo wchodzil i nie dokonca sprzeglo bralo:)