Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie mam jedyneczke i od pewnego czsu jak ja rano odpale i przejade około 2 kilometry nastepnie zatrzymam sie i gdy auto choci na wolnych obrotach zaczyna mega mocno kopcic na biało, gdy przygazuje do okolo 4 tys. obrotów i puszcze przestaje kopcic ale po przejechaniu kolejnych paru kilometrów i gdy zatrzymam sie powiedzmy na swiatłach robi to samo kopci na biało, dodam gdy auto rozgrzeje sie do swojej temperatury to kopcenie ustepuje.

Płyn chłodniczy jest oki olej jest oki. Prosze o pomoc i mozliwe porady co to moze byc.

Opublikowano
powodem dymienia na biało często jest płyn chłodniczy dostający się do komory spalania ale to takie pierwszy przypuszczenie - sprawdź czy Ci delikatnie nie ubywa. Miałem podobny problem w renault master w dieslu - nic z tym nie robiłem i o dziwo po jakimś czasie samo przeszło. Do dzisiaj nie wiem co było powodem. Mogłeś jeszcze zatankować jakieś badziewie na stacji.
Opublikowano

No dziwne ale jak juz pisalem na wysokich obrotach jest oki, wystarczy tylko jak dojade do skrzyzowania zatrzymam sie minie jakies pare sekund i znow dymi, przegazuje go mocniej i przestaje.

Jak ktos mial cos podobnego prosze opiszcie co jest nie tak

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nie przejmuj się tym, tak jak kolega pisał wyżej jest zimno na dworze i to jest powodem, też tak mam, jak auto się nagrzeje dymienie na biało ustaje....

i nie słuchaj co ci tu piszą o wtryskach itp... :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie ubywa ci płynu chłodniczego ,to jest to normalne zjawisko w chłodne dni jest to "para wodna" wydobywająca się po uruchomieniu zimnego silnika .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie ubywa ci płynu chłodniczego ,to jest to normalne zjawisko w chłodne dni jest to "para wodna" wydobywająca się po uruchomieniu zimnego silnika .

A to ciekawe... miałem kilka diesli w życiu i jakoś nie zauważyłem tego zjawiska. W benzyniaku owszem, tak.

Kolega bubatcz wyrażnie pisze, że w sierpniu przy 30st. ciepła (w cieniu) dymi na biało.

Całe szczęście, że nie ma innych skutków ubocznych (na razie).

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
u mnie w dieslu ostatnio jak auto stalo na mrozie z -5st po odpaleniu silnik nawet ciut glosniej pracowal i dymilo na bialo przez jakies 15sek.

.

• 1 miesiąc temu...