Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam e60 530d 231 z 2007 roku. auto ma przejechane 125 tys km (sprawdzone) i mam jedną zagadkę. Lewa rura wydechowa jest zawsze czarna a prawa czyściutka. Po umyciu po przejechaniu 100-200 km sytuacja się powtarza. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
Opublikowano
Ale pewny tego jesteś? mieszkam w anglii i auto ma nieduży przebieg i tu chyba takich rzeczy nie robią. Poza tym czarna robi się tylko rura z prawej strony wydechu. I jak poznać że ten DPF jest wyjęty? Poza tym po przejechaniu kilku kilometrów i np jesli zatrzymam sie żeby wysadzić pasażera czuć spod auta bardzo brzydki zapach niby spalin ale jakis dziwny... Czy to ma coś wspólnego z dpf?
Opublikowano
Nie musi to być koniecznie dpf padnięty , mogą wtryski niedomagać.
sprzedam części do bmw M5 03.2007r.
Opublikowano
O.k. co prawda zdarzyło mi się usłyszeć że auto trochę kopci ale mam go 4 m-ce i jak na razie nie mam znim najmniejszych problemów. Kolega podłączył mi go pod kompa i nie znalazł żadnych błędów. Auto odpala bez problemów, jest dynamiczne i nie pali dużo. Więc czy może to być wina wtrysków? Po prostu zastanawia mnie tylko fakt dlaczego w tłumiku zakończonym 2 rurami odległymi od siebie o 1 centymetr jedna rura jest czyściutk a a druga cała czarna? Czy może być zabita np sadzami?
Opublikowano
O.k. co prawda zdarzyło mi się usłyszeć że auto trochę kopci ale mam go 4 m-ce i jak na razie nie mam znim najmniejszych problemów. Kolega podłączył mi go pod kompa i nie znalazł żadnych błędów. Auto odpala bez problemów, jest dynamiczne i nie pali dużo. Więc czy może to być wina wtrysków? Po prostu zastanawia mnie tylko fakt dlaczego w tłumiku zakończonym 2 rurami odległymi od siebie o 1 centymetr jedna rura jest czyściutk a a druga cała czarna? Czy może być zabita np sadzami?

Z prawej spaliny lecą cały czas z lewej tylko przy wyższych obrotach, dlatego prawa końcówka bardziej okopcona. Odpal silnik i zobacz ,że na wolnych dmuch praktycznie tylko z prawej a przy przegazówce z obu.

Jakbyś miał DPF to wydech byłby zupełnie czysty .

Opublikowano
Zgadza się kolego to co napisałeś. Na wolnych obrotach dym leci tylko z prawej końcówki. Mam te autko dopiero od 4 m-cy więc jakby dopiero się go uczę hehe. Sorki za pytanie ale czy brak tego dpf jest dla mnie powodem do zmartwień czy raczej powinienem się cieszyć że go nie mam...?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

fabrycznie na pewno był dpf.

jak ktos wyciął u kogoś kto sie na tym zna to ok

Opublikowano
Panowie gazowałem go dziś na zimnym i na ciepłym silniku i nie widziałem nawet min dymu. Nie wie już skąd to się bierze... Zwariowałem...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kolega ma e60 520d i także ma czarny okopcony od wewnątrz wydech. W chwili kiedy ostro gazuje nie ma żadnego dymu.

Czy przyczyną jest chemiczne czyszczenie DPF?

Who's got the key to my beema ? :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Kolega ma e60 520d i także ma czarny okopcony od wewnątrz wydech. W chwili kiedy ostro gazuje nie ma żadnego dymu.

Czy przyczyną jest chemiczne czyszczenie DPF?

Jak i marioE60, kanał- sprawdź czy nie był rozcinany DPF-ef , o ile jest. Jedna możliwość zdiagnozowana , nić skomplikowanego .

Edytowane przez Andrzej62
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przede wszystkim bez DPFa masz inny zapach z tyłu , tak jak ze starego diesla czuć. Przy DPF nie ma tego zapachu.

Może być inny " zgnitych jaj" i to konkretnie . Z własnego doświadczenia i nie innych na forum - proces wypalania .

Opublikowano
Zapach jest dokladnie taki jak u mnie czy jak opisujecie. DPF jest założony. Czyli nalot jest od wypalania filtra?
Who's got the key to my beema ? :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przede wszystkim bez DPFa masz inny zapach z tyłu , tak jak ze starego diesla czuć. Przy DPF nie ma tego zapachu.

U mnie zapach spalin nie zmienił się po wywaleniu DPF-a, przynajmniej ja nie poczułem różnicy.