Skocz do zawartości

Licznik - kontrolka otwartych drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie ,w przypadku otwartych drzwi(którychkolwiek) w e39 na liczniku jest taki obrazek samochodu który ma własnie otwarte drzwi ,ja niestety tego nie posiadam i tu moje pytanie czy trzeba kupić nowy licznik czy coś podłączyć ,dołączyć ?Dzięki za odpowiedzi
Opublikowano

ten problem występuje dosyć częstow w e39(znam 3 przypadki więc duzo jak na BMW :) )

jak w e39 dostać sie do żarówek licznika?

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
Ja miałem 528 z 1995 roku to tego naliczniku nie było.

miałeś tylko nie działało

Opublikowano

W E39 są dwa podstawowe typy liczników :

- z symbolem samochodu - jeżeli nie posiadamy CC

- bez symbolu samochodu, ale z wyświetlaczem tekstowym - i na nim się wyświetlają komunikaty z BC i CC (m.in. otwartych drzwi)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

OK - ja tylko nadmieniłem, aby ktoś kto ma CC, na siłę nie szukał czemu mu nie działa samochodzik ;)

A co do żaróweczek - do podświetlenia informacji w licznikach w E39/38 są używane diody, a nie żaróweczki, choć akurat co do samochodziku nie jestem pewien na 100% (może ktoś powie, co rozbierał taki licznik z E39 lub poprostu wie). Aby się dostać - trzeba poprostu rozebrać całe liczniki.

Tak wyglądają liczniki w E38 po rozebraniu (nie ma żaróweczek) :

http://www.e38.republika.pl/licznik_1.jpg

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
no tak ale ten jest z CC

E38 są tylko z CC (przynajmniej w "papierach" jak i w rzeczywistości nie znalazłem aby nie było ...)

W e 39 z CC są żaróweczki w kremowej obudowie i mocy 1.5W 12V

To wynika, że E38 jest w nowocześniejszej technologi ;) :mrgreen:

Stronka

Opublikowano
W E39 są dwa podstawowe typy liczników :

- z symbolem samochodu - jeżeli nie posiadamy CC

- bez symbolu samochodu, ale z wyświetlaczem tekstowym - i na nim się wyświetlają komunikaty z BC i CC (m.in. otwartych drzwi)

Ja nie mam wogóle symbolu samochodzika

Opublikowano
jeżeli masz check control to nie masz "samochodzika", a jak nie masz CC to Ci nie świeci/nie działa czyli ten sam problem
Opublikowano
jeżeli masz check control to nie masz "samochodzika", a jak nie masz CC to Ci nie świeci/nie działa czyli ten sam problem

Wiesz co mam to autko od bardzo niedawna i nie wiem co to check control mólbyś jaśniej dzieki

Opublikowano
a w BMW compact to chyba w ogole nia ma takiej kontrolki, czy u mnie tez nie działa??
Opublikowano
Mógłby ktoś to jaśniej wytłumaczyć o co chodzi z CC bo nic z tego nie wiem. U mnie też się nie świeci że są drzwi otwarte.
Opublikowano

Check control to komputer z tekstowym (na zegarach) powiadamianiem o usterkach - sam wymyśliłem tą definicję, ale panowie z BMW pewnie by mnie za nia zabili

w temacie o najczęstszych usterkach e30 przeczytałem cos takiego:

Wykończone akumulatorki w zegarach, co powoduje obumarcie kolejnych wskaźników