Skocz do zawartości

TERMOSTAT 520i ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wiem ze to banalne pytanie ale jestem przed wymiana plynu w ukladzie chlodzenia i termoststu i zastanawiam sie czy w termostacie orginalnie powina byc dziurka w mojim silniku 2,0i 150km pojedynczy vanos czy nie termostat chcem założyć wahlera i czy to jest orginalny termostat??tej marki.
Opublikowano
Nie wiem o jaką dziurkę Ci chodzi. Ja zakupiłem wahlera bo poprzedni się nie domykał do końca. Mam wahlera już prawie rok i nie mam żadnych problemów. Trzyma mały obieg jak trzeba i w lato w korkach zawsze się otwiera jak trzeba. Wskazówka nigdy nie drgnie na lewo czy prawo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie w oryginale był Behr i miał obok producenta wybity znaczek BMW.Kupiłem taki sam i był o całe 30 zł droższy od Wahlera.

Wahler jest popularny na Allegro,a i czy szedł on na pierwszy montaż to też bym polemizował.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Że tak wrzucę jeszcze swoje 3 grosze na koniec :wink: ja wymieniałem u Siebie i stary termostat był również Wahlera, który posiadał dodatkowo napis BMW więc wynika że jednak szły na pierwszy montaż
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
szły na 100%
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Mi się zagrzała i wymieniłem na Vernet'a ,2 miesiące i się nie otworzył i wywaliło obudowę wraz z nim.Teraz ponownie mam Wahlera i na razie ok.
Opublikowano
Trzyma mały obieg jak trzeba i w lato w korkach zawsze się otwiera jak trzeba. Wskazówka nigdy nie drgnie na lewo czy prawo.

Wskazówka nie jest miarą, bo środek wskazówki ma bardzo szeroki zakres temperaturowy. W 540 środek jest zarówno przy 80st jak i przy 115st (pewnie podobnie jest w 6-cyl, ale z przesuniętą skalą). Dlatego najlepiej w korku i w ciepłe dni jeździć na teście 07 i obserwować jak (i czy) zmienia się temperatura. Wahania nie powinny przekraczać kilku stopni.